GOŠĆA NA HRT-u

ZRINKA PALADINO KOD STANKOVIĆA 'Nisu me htjeli smijeniti zbog terase na Cvjetnom, to je bio samo dobar povod, u pozadini je jedan mnogo veći slučaj'

 Neja Markicevic / HANZA MEDIA

Zamjenica pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zagreba Zrinka Paladino gostovala je u emisiji Nedjeljom u 2 na HTV-u te je voditelju Aleksandru Stankoviću kazala kako je u poslu kojim se bavi 'sve trulo'.

- U konzervatorstvu u Hrvatskoj smo u problemu, svi odreda, ne samo u gradu Zagrebu, nego i svih 20 odjela u Hrvatskoj. Politički pritisci, nesređenost, nedovoljno definirani zakoni, nedostatak pravilnika o postupanju neki su od problema koje bi trebalo urediti da bi nam svima bilo lakše, rekla je Paladino.

- Alarmantnih slučajeva u Zagrebu ima jako puno, krši se nezavisnost u postupku. Primjera je jako puno, odnosno jako je malo slučajeva gdje se ne utječe na poslove konzervatora, izjavila je između ostalog Paladino, koja je široj javnosti postala poznata u 'slučaju terasa', odnosno nakon što je poduzetnik Tomislav Horvatinčić dobio pa ostao bez dozvole za postavljanje natkrivene terase na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

- Moje mišljenje je da se nakon Cvjetnog, nakon što su se počele spominjati smjene pročelnika Zavoda Silvija Novaka i mene kao zamjenice, pitanje moje smjene nije bilo vezano uz Cvjetni, nego uz jedan puno veći predmet u koji sam ušla slučajno na ljeto kada sam mijenjala pročelnika Novaka u Zavodu. Ta smjena koja se spominjala došla je vrlo dobro kao ideja da me se eliminira iz Zavoda, smatra Zrinka Paladino.

- Mijenjajući pročelnika Novaka ljetos na 10 dana u ruke mi je došao jedan predmet. Riječ je o zahtjevu izgradnje četiri nebodera na međi s parkom Maksimir, koji je štićen kao kulturno dobro. Dakle, riječ je o zamjenskoj izgradnji na prostoru nekadašnje industrije RIZ u Kraljevićevoj ulici, na zapadnom ulazu u Maksimir, jednom od najvrednijih u gradu Zagrebu. To je prostor koji je ograničen jednokatnom obiteljskom izgradnjom i maksimalno doseže četiri kata, odnosno prizemlje plus tri kata. Odbila sam projekt, ne u cijelosti, nego sam dala stroge konzervatorske propozicije - jakog preuobličenja, rahle izgradnje, manjih visinina, očuvanje zelenila. Zamjenske izgradnje ne bi se smjele ponoviti u Maksimiru kao one na Trešnjevci, rekla je Paladino.

- Napisala sam konzervatorske propozicije, otišla sam na godišnji i predmet se izuzima iz moje sobe i daje drugome. U roku od jednog dana izdaje se pozitivno mišljenje bez ijednog uvjeta i izlazi se u prilog investitoru, što je po meni nedopustivo s mojeg konzervatorskog stajališta, objasnila je daljnje postupke Paladino.

- Isti investitor je lani tražio i dobio promjene GUP-a, iako su dvije kolegice izrađivale negativno mišljenje na izmjene GUP-a. No, očito je pročelnik pustio iz Zavoda pozitivno mišljenje za GUP, što je bilo iznenađenje i za djelatnike Zavoda. GUP je u srpnju prihvaćen na Gradskoj skupštini. Maksimir diše drugim plućima od novozagrebačkih platoa koji bi takve nebodere mogao podnijeti. Još se planiraju tri nebodera, a potom još četiri. Dobili bismo grozd od desetak nebodera. To ne može podnijeti niti prometna niti komunalna infrastruktura. Znam tko je preinačio moju odluku - jedna od službenica zavoda po nalogu pročelnika, izjavila je Paladino.

Govoreći o urbanističkim planovima u Zagrebu navela je jedan primjer.

- Da imate osuđenika na smrt tehničke struke arhitekta i da mu date šansu da za mjesec dana uspije isčitati GUP grada Zagreba, on bi taj život izgubio. Takvo je stanje s GUP-om grada Zagreba, kazala je.

- Tu se otvara prostor za tumačenje GUP-a prema potrebama pa se može tumačiti i na krajnje nepošten način, rekla je.

Istaknula je i da su generalni urbanistički planovi strateški dokumenti gradova i iza njih stoji gradonačelnik. No, dodala je da postoji osoba koja je u gradu za to direktno zadužena te da je gospodin Željko Horvat pravnik koji se bavi izmjenama i dopunama GUP-a u Zagrebu.

Na pitanje kakav je njezin odnos s gradonačelnikom odgovorila je: - Moj odnos s gradonačenikom je kompleksan. Ne slaže se s tvrdnjom da je zviždačica kako je se nazivalo u posljednje vrijeme. Rekla je kako je u posljednje vrijeme istupala puno puta i u tisku i na televiziji, zvala u pomoć, no kako nitko nije imao sluha za to što je govorila.

- U posljednjih pet, šest mjeseci su se intenzivirali problematični predmeti u zavodu. Dogodi se da pročelnik mijenja rješenja kolega ili preda nekom drugom da promijeni sve ono za što dobiva nalog od gradonačelnika, kaže Paladino.

Navela je i kako joj je 2014. godine gradonačelnik i osobno uputio pogrdne riječi.

- Rekao je da je Bibi, što je nadimak mog pročelnika Silvija Novaka, sitan kokošar, ali da je on njegov pročelnik, a njegovi zamjenici su njegova lijeva jaja pa da ja kao lijevo jaje stojim tamo gdje me je stavio, izjavila je.

Dodala je i kako joj je gradonačelnik pred 30-ak ljudi na jednom sastanku rekao da će je, ako ne ušuti, kao kufer izbaciti van. - To govori o njemu, dodala je.

Na pitanje ima li političkih ambicija odgovorila je da ih nema.

- Ja sam stručna osoba i pokušavam nastupati čisto. S gospođom Švaljek sam se upoznala, kao osobu je cijenim. Politika me ne zanima ni najmanje, navela je.

Dodala je kako je ne zanimaju svjetla pozornice i kako jedva čeka da se sve to smiri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:20