SLUČAJ IZ SLAVONIJE

Žrtva svećenika pedofila o Hranićevoj isprici: ‘Ne znači mi puno, nisam osjetila nikakvo suosjećanje‘

Sad joj je, Ana Grgić, jedna od žrtava svećenika Rajčevca u Sotinu, bitno da se ono što se dogodilo njoj nikome više ne dogodi

Ana Grgić

 Provjereno/Nova TV

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić javno se ispričao i izrazio kajanje zbog slučaja spolnog zlostavljanja djece u župi Sotin. Ispričao se žrtvama svećenika Rajčevca, njihovim obiteljima i župljanima.

Iako je bio upozoren, monsinjor Đuro Hranić nije povukao sotinskog svećenika protiv kojeg su župljani 2016. godine iznijeli niz ozbiljnih optužbi za spolno zlostavljanje djece. Sad kaže da je tek ovih dana, kad je slušao javno svjedočanstvo žrtve, koja je o svemu progovorila u emisiji "Provjereno" Nove TV, uvidio koliku je pogrešku napravio. Ispričao se što je svojim izjavama na tiskovnoj konferenciji 21. ožujka 2023. zanemario stanje i patnje onih koje je trebao čuvati i štititi.

Ana Grgić, jedna od žrtava svećenika Rajčevca u Sotinu, podijelila je svoje emocije i priznala koliko joj uopće ova isprika znači.

Kako bi sebe oslobodila, morala je oprostiti.

"Isprika koja je dana meni osobno nije značila puno jer nisam osjetila nikakvo suosjećanje ili savjesno sagledavanje situacije".

Sad joj je, kaže, bitno da se ono što se dogodilo njoj - nikome više ne dogodi.

"Nisam u pitanju ja, već - ja sam lik, lice i glas za one koji ga trenutno nemaju. Što se mene tiče, moja situacija je već završena, meni je u principu cilj pokazati i onima koji su to prošli da mogu izaći iz toga", piše Dnevnik.hr.

A Ana je o svemu progovorila nakon što se Hranić oglasio na konferenciji za medije zbog optužbi da je štitio svećenika pedofila.

"On je tad bio tipični starac, starcu kad uzmete njegov životni ambijent, njemu se ruše svijetovi", rekao je tad Hranić.

Svećenika je povukao iz župe tek nakon što je stigla službena optužnica DORH-a za zlostavljanje pet djevojčica.

"Žao mi je što nisam s dovoljno pažnje i suosjećanja slušao njihov krik koji vapi upomoć. Želio bih to ispraviti te iskazati suosjećanje na osobit način sa žrtvom koja je imala hrabrosti ovih dana javno posvjedočiti svoju patnju roditeljima, rodbini i svima ostalima znanima i neznanima koji su pretpjeli bilo koju vrstu zlostavljanja. Sad bolje shvaćam koliko je važno da žrtva bude u središtu našeg odgovora na dojavu o zlostavljanju", rekao je Hranić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:55