NESRETNICI

ŽRTVE BALKANSKE RUTE I HRVATSKE BIROKRACIJE Tijela utopljenih migranata ne može se pokopati dok im se ne utvrdi identitet, što je gotovo nemoguće

Na dionici migrantske rute od BiH do Slovenije, kroz njezin najkraći dio preko Karlovačke županije, od siječnja do prve nedjelje u lipnju stradalo je 13 ilegalaca, od kojih deset smrtno, dok ih je troje teško ozlijeđeno u skoku s mosta u Generalskom Stolu pri bijegu od policije.

Iz MUP-a su nam potvrdili da je jedan utopljenik pronađen u Korani, jedan u Mrežnici, a troje na hrvatskoj obali Kupe, dok su preostala tijela izvukle slovenske vlasti na svoju obalu. Nijedna poginula osoba pronađena na području Republike Hrvatske dosad nije identificirana pa zato još nisu ni pokopana njihova tijela, nego se čuvaju u hladnjačama Zavoda za sudsku medicinu. Kada će se moći pokopati, nismo uspjeli doznati ni nakon dva tjedna istraživanja.

DNK analiza

U Zavodu za sudsku medicinu novinarske upite ne komentiraju, nego su nas preusmjerili na MUP gdje su nam rekli “kako se identitet osoba utvrđuje pronalaskom osobnih dokumenata, prepoznavanjem od strane osoba koje su prijavile nestanak osobe te daktiloskopskom i DNK analizom, a ako se identitet ne može utvrditi navedenim postupcima, tijelo se prevozi na Sudsku medicinu gdje se čuva do utvrđivanja identiteta, koji se može utvrditi temeljem drugih postupaka koje provodi policija”.

Na pitanje što ako se identitet nikada ne utvrdi, što je u ovim slučajevima sasvim izvjesno, odnosno postoji li rok do kojega se tijela čuvaju, iz MUP-a su nam odgovorili kako upit nije u njihovoj nadležnosti, nego da provjerimo sa Zavodom za sudsku medicinu - koji nas, pak, vraća na MUP u čijoj su nadležnosti.

Zakonska dužnost

U međuvremenu, u jedinicama lokalne samouprave više ne strahuju samo od živih migranata koji im svakodnevno ili, bolje rečeno, svake noći prolaze dvorištima i provaljuju u vikendice, nego i, nažalost, od mrtvih ilegalaca. Njihova je zakonska dužnost pokopati svakoga koga smrt zadesi na njihovu području ako nema nikoga od rodbine preminulih da to obavi i snosi troškove. Marijan Peretić i Danijel Jurkaš, načelnici Netretića i Žakanja čijim općinama prolazi Kupa u najkritičnijem dijelu po migrante, svjesni su te obveze, iako ih još nitko od državnih institucija nije kontaktirao niti znaju kada bi im tijela trebala biti dostavljena.

U susjednoj Sloveniji to ide malo brže.

Načelnica Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič podigla je pravu buru nakon što su joj iz Ljubljane dostavili račun za migrante koje je Kupa izbacila na njezinu obalu. Osim troškova pogreba, mora snositi i troškove sudske medicine koji po tijelu iznose oko 4500 eura. Zato je zatražila da se takvi slučajevi proglase višom silom pa da o tijelima migranata brigu preuzme država, no dobila je odbijenicu iz Ljubljane.

Slovenci su jednog migranta već pokopali, dva su na patologiji u Novom Mestu, a kako su jednom Alžircu i jednom Marokancu utvrdili identitet jer su imali dokumente, njihova će tijela biti prebačena u njihove domovine.

Bez dokumenata

U pravilu, riječ je o osobama koje na put iz dalekih zemalja kreću bez dokumenata, a za identitet ih ne pita nitko sve dok ne dođu do željene destinacije - zemalja Zapadne Europe. Prvo utapanje evidentirano je u Ladešićima na Kupi na području Netretića 27. siječnja, a posljednje prije dva dana u obližnjem Prilišću. Vjerojatno su stradali u zimskom, odnosno proljetnom razdoblju kada je Kupa bila nabujala, pa tako i opasna, pogotovo za nevješte plivače kakvi su uglavnom migranti, te ih je sada smo izbacila.

Jedini slučaj koji bi se s ovima kako-tako mogao usporediti na karlovačkom području dogodio se u općini Ribnik prije deset godina kada je mještanin u samoobrani ubio ruskog azilanta Vladimira Tihonskog (27). Nitko od njegove rodbine nije se javio hrvatskim vlastima da bi preuzeo tijelo, rusko veleposlanstvo odbilo je snositi troškove njegova pogreba, pa je to učinila Općina. S Patologije karlovačke bolnice mrtvozornici su ga u pratnji policije dovezli u Ribnik na mjesno groblje i tamo pokopali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:17