GLOBALNA POŠAST

ŽRTVE MODERNOG ROPSTVA Iskusni splitski inspektor: 'Ulična prostitucija je gotovo iskorijenjena, no posao se samo preselio. Evo i kamo'

Ilustracija
 Leonhard Foeger / REUTERS

Žrtve modernog ropstva sve su brojnije, a globalna pošast se proširila u tolikoj mjeri da je samo u SAD-u u razdoblju od dvije godine identificirano najmanje 2680 žrtava trgovanja ljudima, koje su bili smještene u motelima i hotelima radi pružanja seksualnih usluga.

Američka digitalna platforma za najam smještaja Airbnb najavila je ulaganja u nove tehnologije radi suzbijanja modernog ropstva, s obzirom na bojazni da kriminalci privremeno koriste unajmljene smještajne kapacitete za seksualnu eksploataciju ranjivih djevojaka i žena.

Zajedno s Udrugom za borbu protiv trgovine ljudima "Polaris", provodi se edukacija zaposlenika, razvoj novih sustava i suradnje s policijom radi detektiranja znakova trgovine ljudima. Iako je navedeni problem u znatno manjoj mjeri zahvatio naše područje, stručne službe ne prepuštaju ništa slučaju.

– Nismo posebno ugroženi problematikom trgovine ljudima, ako gledamo statistički, zanemarivo, ali to se ne može gledati isključivo iz toga kuta. Radi se o iznimno teškom kaznenom djelu jer su sudbine žrtvi trgovanja ljudima iznimno teške – kazao je Slobodnoj Dalmaciji Domagoj Zaradić, voditelj Odjela za nadzor organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske.

Odmah na početku iskusni inspektor pojasnio je razlike između više stupnjeva odgovornosti kod nedjela vezanih uz prostituciju.

Prostitucija kao prekršaj

– Odavanje prostituciji je prekršaj Zakona o javnom redu i miru. To su slučajevi kada se osoba, ženska ili muška, odaje prostituciji takoreći sama za sebe te od toga živi ili time sebi popunjava budžet. Međutim, ako netko organizira taj posao, primjerice da daje oglase za osobu koja se bavi prostitucijom, odvozi je i dovozi kod klijenata i od toga ostvaruje prihod, to bi bilo kazneno djelo prostitucije, nekadašnje podvođenje.

U slučaju kada je svodnik obmanuo osobu koja se bavi prostitucijom o uvjetima rada, o krajnjoj destinaciji, zatim ako primjenjuje silu prema njoj, ako je prisiljava na ekstremno pružanje seksualnih usluga bez zaštite i s više osoba, tu se ulazi u zonu trgovanja ljudima.

U trgovini ljudima bitno je naglasiti eksploataciju žrtve, bez tog segmenta iskorištavanja nema navedenog kaznenog djela. Žene se iskorištavaju u seksualnom smislu: prostitucija, striptiz i snimanje pornografskih filmova, muškarci uglavnom za težak rad, a djeca najčešće radi činjenja protupravnih radnji kao što su provale, krađe i dilanje droga.

Postoje i slučajevi gdje se djeca iskorištavaju u seksualnom smislu, na sreću toga još uvijek kod nas u Splitsko-dalmatinskoj županiji nema, ali na razini Europe ima tih pojava – kazao je Zaradić.

Tijekom 2017. godine na području PU splitsko-dalmatinske prijavljena su tri kaznena djela trgovanja ljudi, u kojima je bilo ukupno devet žrtava. Od njih su petero bili maloljetnici iskorištavani za činjenje protupravnih radnji, tri žrtve su bile iskorištavane seksualno te jedna u zoni radnog iskorištavanja. Iste godine je 16 osoba prijavljeno za prekršaj odavanja prostituciji, od kojih su 13 naše državljanke te trojica stranih državljana.

Od početka ove godine, u mjesec i pol dana, evidentirane su četiri žrtve trgovanja ljudima u smislu seksualnog iskorištavanja.

Edukacija učenika

– Osim represivnog dijela kriminalističkog istraživanja i prekršajnih obrada, vrlo su važni preventivni programi koji uključuju edukaciju. Edukacijom obuhvaćamo učenike završnih razreda srednjih škola i studente, drže se predavanja i prikazuju preventivni filmovi.

Ta djeca su rizična skupina jer dio njih ide vani za poslom bez provjere poslodavaca. Upozoravamo ih na mogućnosti da budu žrtve i na mogućnosti samozaštite. Tijekom 2016. godine održali smo predavanje za 880 učenika, a tijekom 2017. godine za 660 učenika.

Obuhvatili smo educiranjem i 133 policijska službenika, od graničnih, prometnih, pomorskih policajaca do svih ostalih koji rade neposredno na terenu o tome kako će dok obavljaju svoj redovni posao prepoznati žrtve trgovine ljudima.

U programe educiranja uključujemo i djelatnike bezinskih crpki, lučke kapetanije i carine, znači sve one koji rade svakodnevno s ljudima. Isto tako se i iznajmljivači i njihova djelatnost pokrivaju kroz te redovite preventivne programe PU splitsko-dalmatinske preko Turističke zajednice.

Kod pojavnih oblika prostitucije ne možemo kazati kako je određena vrsta objekta za iznajmljivanje prepoznata kao učestala. Ima je i u hotelima, i u apartmanima, i u vozilima, i u parku, premda moram naglasiti kako je tzv. ulična prostitucija iskorijenjena takoreći potpuno. Vjerojatan razlog je lakša dostupnost raznovrsnog smještaja – pojasnio je inspektor Domagoj Zaradić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 18:18