ŠTO SU HTJELI?

ZTC objavio detalje sastanka s Rusima: ‘Održan je na njihovu inicijativu‘; Banožić odgovorio na prozivke oporbe

Ustraju na tome da je tema sastanka bila pitanje financijskih sredstava koje je ZTC avansno uplatio za ranije izdane narudžbe

Zrakoplovno tehnički centar

 Davor Pongracic/Cropix

"Ravnatelj bi trebao otići nakon ovoga gafa u Zrakoplovno-tehničkom centru. Ali nije kriv samo on, trebao bi otići i resorni ministar Banožić, to je sada odgovornost premijera Plenkovića. Ministar koji nije u stanju uspostaviti red u ZTC-u, nije u stanju ni voditi ministarstvo", izjavio je danas predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović novinarima u Saboru, komentirajući medijska otkrića o razgovorima ruske delegacije u državnoj tvrtki ZTC.

Vidoviću su se u traženju ministrove ostavke pridružili i ostali oporbeni zastupnici. Tako je Sandra Benčić konstatirala da u ZTC-u vlada "opće rasulo" te je poručila da s funkcije treba otići ministar koji je za to nadležan i tako podnijeti političku odgovornost za sve što se događalo.

Putem svog profila na Facebooku odgovorio im je ministar obrane Mario Banožić koji je poručio "da su neupućeni i ne poznaju status i poslovanje trgovačkog društva Zrakoplovno tehnički centar ili se samo prave neupućenima i svojim izjavama svjesno obmanjuju javnost. Zastupnik u Hrvatskom Saboru Franko Vidović današnjom izjavom, kao i iznošenjem niza neistina u posljednje vrijeme koje se odnose na resor obrane, samo pokazuje kako ne poznaje obrambeni sektor i kako se svih ovih godina nije niti potrudio upoznati njegovo funkcioniranje".

Banožić naglašava i poručuje oporbi da je "ZTC trgovačko društvo u vlasništvu Republike Hrvatske i u nadležnosti je Centra za restrukturiranje i prodaju. Ministarstvo obrane sa ZTC-om ima isključivo ugovorne poslovne odnose te ni na koji način ministar obrane nema utjecaj na poslovanje tvrtke, kao ni na poslovne odluke koje to trgovačko društvo donosi".

Banožić ističe kako Ministarstvo obrane nije bilo upoznato s poslovnim sastankom uprave i ruske delegacije u ZTC-u, niti je trebalo biti upoznato.

Nakon današnje sjednice Nadzornog odora ZTC-a putem priopćenja oglasila se i Uprava te tvrtke. Tvrde kako je na prijedlog člana Nadzornog odbora većinom glasova odlučeno da se sjednica odgodi do daljnjega kako bi se izvršila analiza Izvješća o stanju u Društvu koje je Uprava obvezna dostaviti Nadzornom odboru do 14. listopada.

U priopćenju tvrde kako je sastanak predsjednika Uprave tvrtke Zdravka Klanca s predstavnicima ruske tvrtke ATS održan na inicijativu predstavnika navedene tvrtke koji su bili na proputovanju za Mađarsku. Ustraju na tome da je tema sastanka bila pitanje otvorenih stavki, odnosno financijskih sredstava koje je ZTC avansno uplatio za ranije izdane narudžbe sukladno Ugovoru sklopljenom u 2021. godini.

Također ističu kako je predstavnicima tvrtke ATS rečeno kako realizacija ranije sklopljenog Ugovora nije moguća. U priopćenju se ističe da nije dogovoren ni nastavak ni buduća poslovna suradnja s tvrtkom ATS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:52