DESANADERIZACIJA

Zubović zbog poziva 'treba te predsjednik' maknut s funkcija

Zagreb, 040110.Sjediste HDZ-a.U sjedistu HDZ-a odlucuje se o sankcijama Ivi Sanaderu zbog jucerasnjeg istupanja u javnosti iza ledja premijerki i predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor.Mario Zubovic dolazi na sastanak.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Vrh HDZ počeo je s čistkama u vlastitim redovima. Nakon što je prije desetak dana zbog pokušaja puča iz stranke isključen bivši premijer Ivo Sanader, s mjesta političkog tajnika HDZ-a smijenjen je i njegov bliski prijatelj Mario Zubović.

Odluku o razrješenju Marija Zubovića, kojeg u HDZ-u smatraju jednim od glavnih organizatora Sanaderove neuspjele akcije, donijelo je Predsjedništvo HDZ-a na čelu s premijerkom i šeficom stranke Jadrankom Kosor.

Ostaje bez svih funkcija

No, Zubović će uskoro ostati bez svih funkcija s obzirom na to da je vrh HDZ-a predložio Klubu zastupnika HDZ-a u Saboru da se Zubovića razriješi i s mjesta potpredsjednika tog kluba. Također je predloženo i da se pokrene postupak njegova razrješenja s dužnosti predsjednika Odbora za vanjsku politiku i predsjednika Izaslanstva Sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatske i Europske Unije.

>>SVE O SLUČAJU IVE SANADERA

- Donosimo odluke koje su važne za funkcioniranje stranke, a posebno Kluba zastupnika HDZ-a - rekla je premijerka Jadranka Kosor.

Najveći propusti

Ostali iz vrha HDZ-a nisu bili voljni komentirati razrješenje, iako su na sjednici bili mnogi, uključujući i Marija Zubovića koji je smijenjen, kako šturo navode u HDZ-u, zbog stajališta i propusta koji su u suprotnosti s Programom i Statutom stranke. No, čime se konkretno Zubović zamjerio vodstvu HDZ-a? Jedan od glavnih razloga je taj što je Mario Zubović neprestano davao podršku Ivi Sanaderu i što je, prema svjedočenju 15-ak zastupnika koji su bili pozvani na tajni sastanak s bivšim premijerom, organizirao Sanaderov napad na HDZ.

“Treba te predsjednik!”, tim je riječima Mario Zubović u subotu oko 23 sata, večer uoči Sanaderove konferencije za novinare, pozivao zastupnike na tajni sastanak. Zastupnicima koji nisu bili iz Zagreba Zubović je davao neprecizne upute poput onih “kad dođete do naplatnih kućica na autocesti, navodit ću vas dalje”. O njegovim i Sanaderovim namjerama tada gotovo nitko iz vrha HDZ-a ništa nije znao. Osim šefa Sabora Luke Bebića, koji je i sam sudjelovao u puču. Kad se poslije glasalo o Sanaderovu isključenju iz HDZ-a, Zubović se uz Damira Polančeca i Luku Bebića izjasnio protiv toga.

‘Balvan na kampanju’

Sanaderova osobnog prijatelja u HDZ-u su prozvali i zbog toga što je jedini iz stranke bojkotirao predsjedničku kampanju Andrije Hebranga. Sam Hebrang nekoliko je puta napao Zubovića rekavši da je Zubović bio jedini koji mu nije pružio podršku i koji mu je bacio balvan na kampanju. Zubovićev neposluh došao je do izražaja kada je kao predsjednik područnog odbora trebao organizirati Hebrangov predizborni skup.

Kako je Hebrang nedavno iznio u intervjuu, Zubović nije obavijestio o skupu, niti je na njega došao, a kada ga je nazvao i pitao gdje je jer je kasnio, Zubović mu je odgovorio da je u Splitu. Osim toga, Mario Zubović nije se, poput većine HDZ-ovaca, pojavio ni u stožeru Andrije Hebranga tijekom objave rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora.

Za Marija Zubovića u HDZ-u kažu da je jedan od najbližih Sanaderovih ljudi, uz Bebića, Jerka Rošina i Mladena Barišića. Zubović je, kako se govori, zahvaljujući prijateljstvu sa Sanaderom dobio niz političkih funkcija u stranci i Saboru.

Sankcije

Iako ga nisu smatrali previše bitnim, sada izlazi na vidjelo da je Zubović, navodno, imao kontrolu nad većinom odluka koje su se donosile oko državnih tvrtki i da je bio utjecajan u Hrvatskim autocestama te tvrtkama Plinacro i Croatia osiguranje.

Nakon Zubovića vrh HDZ-a, doznajemo, mogao bi uskoro sankcionirati Jerka Rošina i šefa Sabora Luku Bebića, za kojeg neki navode da bi se mogao izvući odlaskom u mirovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:46