DAMIR BAJS

ŽUPAN I BIVŠI MINISTAR TURIZMA ODGOVARA HDZ-u 'Uvođenje državnog booking portala bizarna je mjera, više bi pomoglo smanjenje PDV-a na 10 posto'

 Srđan Vrančić / CROPIX

BJELOVAR - Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs ustvrdio je u subotu da HDZ kao glavnu mjeru za pomoć turizmu ističe uvođenje državnog booking portala, a da je smanjenje PDV-a na 10 posto za sve u turizmu mjera koja bi mnogo više pomogla toj djelatnosti koja ima značajan udio u hrvatskom BDP-u.

Nakon što je bjelovarsko-bilogorski HDZ u petak odgovorio Bajsu, koji kao nezavisni na izbore izlazi sa SDP-ovom koalicijom, da su turistički rezultati u vrijeme dok je on bio ministar turizma u Sanaderovoj vladi najbolji odgovor na kritike koje iznosi i spočitnuo mu da županijska turistička zajednica već tri godine nema direktora, u subotu je uslijedio odgovor iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

HDZ Bjelovarsko-bilogorske županije dan za danom daje priopćenje vezano uz Damira Bajsa, župana Bjelovarsko-bilogorske županije. Ovoga puta, napokon, tema nije protivljenje izgradnji nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, već se radi o turizmu, stoji u priopćenju Bjelovarsko-bilogorske županije u kojemu se HDZ-ov prijedlog o osnivanju državnog booking servisa u turizmu naziva čudnovatom idejom bez ikakvog smislenog efekta na hrvatsko gospodarstvo i turizam.

„Kada bi bjelovarsko-bilogorski župan bio usamljen u kritikama, onda bi možda bio problem u njemu, no nebrojeni su komentari turističkih djelatnika i poduzetnika koji osnivanje državnog booking portala naznačuju potpuno bizarnom mjerom za opstanak hrvatskog turizma”, stoji u priopćenju u kojemu se predlaže produženje mjera Vlade „3 plus 3“, osobito za OPG-ove kako bi osigurali likvidnost turističkih subjekata na kontinentu.

„Možda najvažnije od svega bi bilo da država hrvatskom turizmu, koji je ključni oslonac hrvatskog gospodarstva, pomoć uzvrati najvažnijim, smanjenjem PDV-a na 10 posto za sve u turizmu. Europske države koje nemaju niti približno tolike udjele turizma u BDP-u već su smanjile stope PDV-a”, poručuje u priopćenju župan Bajs.

Tvrdi da je za vrijeme njegova ministarskog mandata Hrvatska krizu u turizmu prebrodila u društvu najuspješnijih u Europi, s porastima od osam posto u dolascima i sedam posto u noćenjima, i to u vrijeme kada su svi bilježili minuse. Navodi i da je potaknut razvoj kontinentalnog turizma, unatoč mnogima koji su smatrali da to nije ni potrebno ni moguće.

U to vrijeme, turizam na kontinentu nije bio popraćen niti jednom stranicom u katalozima Hrvatske turističke zajednice promicanja hrvatskog turizma, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2022 09:51