SUSRET JOSIPOVIĆ-TÜRK

Župan im poručio: Tražite od EU da nam brzo pošalje novac

TUHELJ - Predsjednik Hrvatske dr. Ivo Josipović i slovenski predsjednik Danilo Türk otvorili su radove na novom hotelu s četiri zvjezdice u Termama Tuhelj, uglavljivanjem skladnih metalnih dijelova unutar “zaglavnog kamena” - jedan je od bronce, drugi od aluminija, a državnici su ih priljubili jedan uz drugoga unutar skulpture od bijelog pijeska.

Bajka na dlanu

Obojica su istaknula simboliku tog čina. Prema Türku, taj je kamen simbol međusobnog poštovanja i “zaupanja”, postavljen u “danu optimizma” koji je nastavak uspješne zajedničke prekogranične suradnje.

- Simbolično je ovo iskazivanje našeg prijateljstva - rekao je Türk, oduševljen dosadašnjim uspjesima zajedničkih prekograničnih projekata, zajedničkim nastupom s turističkom ponudom prema stranim tržištima, primjerice zemljama Trećeg svijeta, sve uspješnijom gospodarskom suradnjom (porast od 10 posto) itd.

Govor je zaokružio isticanjem vizije o zajedničkom životnom prostoru u kojem prosperitet neće imati samo materijalni predznak, već će ta “regija” biti i ugodan životni prostor sa sluhom za sve potrebe ljudi. Regija o kojoj su govorili predsjednici podrazumijeva 12 općina sa slovenske strane (oni nemaju županije) te Krapinsko-zagorsku županiju koja je, istaknuo je Josipović, autor divnog projekta “bajka na dlanu”.

Udruženim snagama

- Taj projekt zagorskog župana Siniše Hajdaša Dončića o bajci nije zatvorena kutija, ona je otvorena za suradnju sa susjedima. Uvijek sam za regionalnu suradnju: Slovenija i Hrvatska udruženim snagama mogu učiniti nešto dobro za svoje narode. Ovo je temelj dobrih sveobuhvatnih odnosa - rekao je Josipović.

- Budućnost vidim uspješnom jer se temelji na dobroj suradnji ljudi, gospodarskoj razmjeni i komplementarnosti na svim razinama, pa i onoj političkoj (“opredijelili smo se za mir i suradnju”). Bila je to razmjena komplimenata utemeljena na stvarnim rezultatima jer robna razmjena je sve veća, a problema i nerazumijevanja sve manje, a sada treba zajednički nastupati i prema EU.

Pomoć obaju predsjednika zatražio je župan Hajdaš Dončić, zamolivši ih da napišu zajedničko pismo “odgovornoj osobi u EU” koja kontrolira plasman odobrenog novca, budući da novac koji se odobri za projekte na “adresu” stiže tek nakon 15 mjeseci, a lokalna zajednica ga nema. U duhu kohezijske politike treba smanjiti i administrativne prepreke.

Kohezijska politika

- Slovenija je u povoljnijem položaju jer sama u sufinanciranju projekata sudjeluje s pet posto, a Hrvatska koja nije u EU mora snositi 15 posto troškova. Treba raditi i na edukaciji, razmjenjivati iskustva i omogućiti prijenos znanja, zaključeno je, dok je trgovanje sa susjedima slovenski predsjednik istaknuo kao prioritet.

- Kohezijska politika je od strateškog značaja i ne trpi pravne prepreke - zaključio je Türk, nadovezavši se i na rezultate zajedničke suradnje koje su predstavile direktorice obiju razvojnih agencija te potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta.

U 7 godina do vodećeg kupališta

Osnivač i jedini vlasnik Terma Tuhelj su slovenske Terme Olimia d.d. iz Podčetrtka, koje su u sedam godina od propalog kupališta napravile vodeći kupališni i wellness centar u Hrvatskoj. Nisu si konkurencija, nadopunjuju se, a tako će biti i dalje. Gradnja novog hotela, vrijednog 12 milijuna eura, omogućit će produljenje sezone na cijelu godinu. Hotel će imati 130 soba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:46