TEST ZA NOVO VODSTVO

Župan Komadina: U SDP-u se neće ništa dogoditi jer nismo na lokalnim izborima doživjeli potop

Za srijedu je sazvana sjednica Predsjedništva na kojoj će se analizirati rezultati, a počinju i razgovori s Možemo! o suradnji
Zlatko Komadina
 Matija Djanjesic/Cropix

Završetak drugog kruga lokalnih izbora bio je definiran kao termin za početak novog razračunavanja unutar SDP-a. Novom predsjedniku stranke Peđi Grbinu i njegovom vodstvu stranačka je oporba dala mira do završetka izbora, a nakon toga mu se trebao ispostaviti račun. Pretpostavka je bila da će SDP doživjeti potop što bi novu garnituru natjeralo na povlačenje, a onu koja je sklona bivšem predsjedniku Davoru Bernardiću vratilo u sedlo.

U tom se kontekstu tumačio i povratak Rajka Ostojića u saborske klupe, odnosno aktiviranje njegovog mandata odmah nakon izbora. No, čini se kako se neće dogoditi ništa. Ostojić se u utorak treba pojaviti na sjednici Kluba zastupnika SDP-a koji je zaokupljen zahtjevom za opozivom ministra zdravstva Vilija Beroša.

- U stranci se neće ništa posebno događati. Ono što je već prije bilo namješteno, to se na izborima i realiziralo. SDP nije doživio nikakav potop. Dapače, čak smo u osvojili vlast i u nekim mjestima gdje je prije nismo imali.

Jedino je pitanje Zagreba, ali i on je davno zadan. Ima godina da se Tomislav Tomašević pozicionirao, a na parlamentarnim izborima se potvrdio - kazao je Zlatko Komadina, do prošlih unutarstranačkih izbora jedan od prvih ljudi SDP-a, primorsko-goranski župan koji je ponovo dobio izbore.

Zagreb ostao lijevo

Govoreći o rezultatima izbora, Komadina kaže kako je bitno da je Zagreb ostao lijevo orijentiran, a tvrdi i da je u ukupnom biračkom tijelu raspoloženje skrenulo više u lijevo. - HDZ je uzdrman u Slavoniji i Dalmaciji, no na lokalnim izborima nema velikih pobjednika, ni gubitnika, osim IDS-a - rekao je Komadina, napomenuvši da je trend slabljenja velikih stranaka i jačanja neovisnih lista, no vjeruje da će i to proći jer će se s povećanjem kvalitete života birači vratiti etabliranim strankama.

- Po redoslijedu problema SDP je na zadnjem mjestu. Ispred nas su HDZ i IDS - zaključio je Komadina.

Inače, SDP se dan nakon zbrajanja glasova najprije posvetio pisanju zahtjeva za ponovnim prebrojavanjem nevažećih listića u Istarskoj županiji kojih je za izbor župana bilo više od 2000, a njihov je kandidat izgubio s razlikom od svega 54 glasa.

Za srijedu je sazvana sjednica Predsjedništva SDP-a na kojoj će se analizirati rezultati lokalnih izbora, a paralelno počinju razgovori s platformom Možemo! i novim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem oko suradnje u Zagrebu.

U SDP-u ističu kako ima dovoljno vremena te da će razgovori s Tomaševićevom ekipom započeti od zajedničkog programa i projekata na kojima će se temeljiti sporazum, a onda ide i dogovor oko raspodjele funkcija. Nagađalo se da bi SDP-ov kandidat za gradonačelnika Joško Klisović mogao otići u diplomaciju izgubi li izbore, no izvori iz stranke govore da Klisović želi prihvatiti dužnost predsjednika Skupštine Grada Zagreba ako se postigne dogovor da ta funkcija pripadne SDP-u.

Pred SDP-om su, međutim, odluke o rješavanju problema u više organizacija, posebno zagrebačkoj kojoj je prije izbora raspušteno vodstvo i funkcionira s povjerenikom. Pitanje je kako će se vrednovati rezultati izbora u Zagrebu, hoće li se stranka pozabaviti sukobima koji su izbili prilikom sastavljanja lista za mjesne izbore te hoće li se raspustiti i članstvo, pa iz nule graditi novi zagrebački SDP.

Sukobi u Osijeku

Zanimljiva će biti i analiza situacije u osječko-baranjskoj županijskoj organizaciji. Tamo je bilo više sukoba, a Domagoj Hajduković, koji joj je bio na čelu, par dana prije prvog kruga izbora dao je ostavku i ostavio SDP-ova kandidata za župana bez dovoljno prijavljenih potpisa pa na kraju nije mogao sudjelovati na izborima.

U SDP-u su govorili o novom programu i politikama kojima će se pozabaviti nakon izbora, no zasad još nema nikakvih naznaka koje bi to nove politike trebale izaći iz stranačkih radionica.

Rezultat SDP-a na lokalnim izborima je dovoljno dobar da ne posluži kao iskra za novu rundu unutarstranačkih razračunavanja, ali istodobno nedovoljno dobar da bi se nakon njega u SDP-u prepoznala energija ili politička snaga koja bi u skoroj budućnosti donosila neki progres pa bi joj se valjalo priključiti ili je podržati.

Osvojili tri grada više nego 2017. godine

Nakon zbrajanja rezultata drugog kruga izbora SDP-ovci su zadovoljni jer mogu reći da se pad na izborima iz 2017. nije dodatno produbio.

Na prošlim izborima osvojili su vlast u 2 županije, 20 gradova i 41 općini, a na ovim su izborima zadržali 2 županije, ali su osvojili vlast u 23 grada i 51 općini.

SDP je izgubio vlast u Čakovcu, ali je osvojio Varaždin i Makarsku.
No, ono što se broji je Zagreb gdje je SDP dobio svega 5 zastupnika u Skupštini (na prošlim izborima s koalicijskim partnerima su ih imali 8, da bi na kraju spali na 4), te zadržavanje vlasti u Rijeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:39