SPORNI SPOT

Župan Marušić zgrožen Dodikovim veličanjem majora Tepića: ‘Ni za Srbe nije bio heroj, nego luđak‘

Bjelovarsko-bilogorski župan naglasio je kako major Tepić nije bio nikakav heroj, nego osoba koja je vlastite vojnike držala kao taoce

Milorad Dodik

 Elvis Barukcic/AFP

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić u subotu je oštro osudio spot člana predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je pozvao bosanske Srbe da se ugledaju na majora Milana Tepića koji je 1991. godine minirao bjelovarsku barutanu.

“Zgrožen sam spotom u kojem se poziva Srbe da se ugledaju na majora Tepića, čovjeka koji je ubio 11 hrvatskih branitelja, naših sugrađana čija žrtva nikad ne smije biti zaboravljena”, izjavio je župan Marušić za portal klikni.hr.

Naglasio je kako major Tepić nije bio nikakav heroj, nego osoba koja je vlastite vojnike držala kao taoce.

Dodao je i kako su se danima prije dizanja barutane u zrak, ročnici s barutane predavali bjelovarskim diverzantima koji su skladište u šumi Bedenik držali u okruženju. Gotovo svi koji se su predali bili su Srbi, naveo je.

Jednog od njih, nastavio je Marušić, "pokušali su vratiti u vojarnu da kaže ostalima da slobodno izađu i da će biti pušteni kućama ali zamislite, on je odgovorio ‘da se tamo ne vraća ni mrtav’".

"Tepić je skladište dignuo u zrak na sam dan oslobođenja Bjelovara od JNA i to u trenutku kad su sve svi vojnici koji su bili u spomenutom skladištu predavali hrvatskim braniteljima. Preživjeli su pukim spletom okolnosti, jer se predaja odvijala iza novosagrađenog objekta koji ih je spasio od eksplozije", naveo je i dodao da su svi vojnici s Barutane koji su se predali pušteni svojim kućama bez obzira na nacionalnost.

Dakle, većina pripadnika JNA, uključujući i Srbe, shvaćala je besmisao razaranja Bjelovara, što nam jasno pokazuje da Tepić čak ni za Srbe nije bio nikakav heroj, nego luđak koji je bio spreman uz Bjelovar i Bjelovarčane pobiti i vlastitu vojsku. Vječna slava hrvatskim vitezovima koji su poginuli u oslobađanju svog i našeg grada, izjavio je župan Marušić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik objavio je u subotu poziv bosanskim Srbima da se narednog tjedna okupe u Banjoj Luci na skupu kojega je opisao kao "prosvjed protiv zavojevača" te da pri tom pokažu kako im je jedan od uzora Milan Tepić.

"Pokaži da si potomak (Gavrila) Principa i Tepića. Podigni trobojku, stani uz narod, narodnu volju i slobodu (Republike) Srpske", jedna je od poruka u video spotu kojega je Dodik objavio na Twitteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 04:15