StoryEditor
FINANCIJSKA POMOĆ

ŽUPAN MILINOVIĆ PREDSTAVIO REBALANS PRORAČUNA U Ličko-senjskoj županiji donesene i gospodarske mjere u rekordnom iznosu od 16,2 mil. kuna

Darko Milinović (arhiv)
 Ronald Goršić / CROPIX

Župan Ličko-senjske županije, Darko Milinović, sazvao je danas konferenciju za medije ispred zgrade Razvojnog centra Ličko-senjske županije u Gospiću, piše portal Lika-online.

- Ovu smo konferenciju sazvali ovdje, da se vidi ovaj razvojni i poslovni inkubator vrijedan oko 23 milijuna kuna. Uskoro slijedi tehnički prijem Razvojnog centra. Danas ćemo predstaviti mjere za pomoć gospodarstvu i zahvaljujem se svojim najbližim suradnicma, svim pročelnicima koji na tome rade već dulje vrijeme. Ukupni set mjera koje smo donesli je preko dva milijuna eura, odnosno 16 200 000 kuna. U ponedjeljak  ću predstaviti rebalans županijskog proračuna od 3,6 milijuna kuna i tim sredstvima ćemo izravno pomoći svim Gradovima i Općinama za one programe koje  sami izrade u smislu direktne pomoći gospodarstvu. 

Na ovaj način županija će u određenom postotku financirati određene projekte. Mi smo prošloga tjedna svim Gradovima i Općinama poslali dopis da nam dostave sve podatke izravne financijske pomoći gospodarstvu kako bismo mogli transferirati i naša financijska sredstva. 

U Programu izvornog Proračuna Ličko-senjske županije nalazi se još 3,1 milijun kuna. Kada ovome dodamo EU projekte i pojedina Ministarstva govorimo o 13 milijuna kuna pomoći gospodarstvu naše županije. Sada županija ima suficit od 3,2 milijuna kuna. Dio suficita će biti namijenjen pokrivanju manjka prihoda koje očekujemo u ova  tri mjeseca. Na ovaj smo način zatvorili financijski paket veći od 16,2 milijuna kuna, rekao je Milinović.

Zbog racionaliziranaj troškova u Županiji, za njegovog mandata smanjen broj zaposlenika za 27 djelatnika  i stvorena ušteda od 2 mil. kuna, smanjena plaća županu i zamjenicima župana za 20 posto, smanjena su razna materijalna prava za oko 300.000 kuna. Uskoro se smanjuje vozni park županije za četiri automobila, što čini uštedu od 120.000 kuna.

Milinović je naglasio da ne namjerava smanjiti plaće djelatnicima budući je u tri navrata  smanjena plaća  i materijalna prava kulmulativno za 35 posto.

- Ako županijski dužnosnici mogu sebi smanjiti plaće, poruka je čelnicima županijskih ustanova da narednog tjedna  razmotre mogućnost sudjelovanja u pomoći ove gospodarske depresije i da smanje svoje plaće. Mi smo se vrlo ozbiljno uhvatili u koštac s ovom gospodarskom krizom pa vas ja pozivam:nađite mi jednu županiju koja je smanjila broj zaposlenika za 27 ljudi. I tu smo uštedjeli 2,2 milijuna kuna, rekao je Milinović i dodao Da će Županija, kako bi dodatno pomogla poduzetnicima i OPG-ima, ukinuti ili smanjiti naknade za korištenje poljoprivrednog zemljišta, za korištenje mineralnih sirovina I za pomorsko dobro, piše portal Lika-online.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 04:34