PRIJAVILA IH OPORBA

ŽUPAN ŽINIĆ I NJEGOV ZAMJENIK PRIJAVLJENI ZA SUKOB INTERESA 'HNS im je plaćao luksuzne hotele i tko zna kakve usluge... S njima je bio i Franjo Lucić'

 CROPIX

Ivo Žinić i Roman Rosavec, sisačko-moslavački župan i njegov zamjenik, prijavljeni su Povjerenstvu za sukob interesa jer su primili darove veće od 500 kuna, što je suprotno odredbama Zakonu o sprečavanju sukoba interesa. Prijavu su podnijeli oporbeni vijećnici Županijske skupštine jer su Žinić i Rosavec u listopadu i studenom 2017. putovali na nogometne utakmice u Ukrajinu i Grčku kao gosti i na trošak Hrvatskog nogometnog saveza. Sisačko-moslavačka oporba smatra kako je očigledno da putovanje i smještaj na te dvije utakmice iznosi više od 500 kuna, a što je po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa granica vrijednosti dara koji dužnosnici, uključujući župane, mogu primiti.

- Da je boravio na tim utakmicama potvrdio je i sam župan na sjednici Županijske skupštine. Pohvalio se da to nije bilo na trošak Županije, nego je bio gost HNS-a. Sada ćemo čekati pravorijek Povjerenstva za daljnje postupke, pojasnila je županijska vijećnica Karmela Gajdek (SDP).

- Ponašanje župana Žinića i njegovog zamjenika Rosavca, kojima Hrvatski nogometni savez plaća skupe hotele i tko zna kakve još usluge u tim hotelima, a oni uzvraćaju uslugama nogometnoj organizaciji, govori o stanju nacije i količini korupcije u našem društvu. A govori i o stranci koja to trpi, a možda i podržava. Jer, kao što vidite, nije Lucić jedini HDZ-ovac u ovoj korupcijskoj aferi. Njih dvojica bili su na istom putovanju u Grčkoj kao i HDZ-ov saborski zastupnik Franjo Lucić čije su fotografije iz luksuznog hotela dovele do prošlomjesečnog skandala, ističe županijski čelnik Mosta Milan Brigljević.

- S obzirom su i župan Ivo Žinić, kao i saborski zastupnik Lucić, članovi Predsjedništva HDZ-a pitamo se tko su ostali gosti? Mi držimo da su to sve visoki dužnosnici HDZ-a i da im je tako vraćena nekada i negdje učinjena usluga, rekao je na tiskovnoj konferenciji županijski vijećnik HSS-a Mijo Latin.

U prijavi Povjerenstvu za sukob interesa oporbeni vijećnici su napisali kako smatraju da postoji “opravdana sumnja da privatni interes župana i dožupana utječe na njihovu nepristranost u obnašanju javne dužnosti” ističući pri tome kako je županijska Zajednica sportskih udruga sudjelovala u plaćanju obnove i najma privatnog prostora za potrebe županijskog nogometnog saveza koji se nedavno preselio iz prostora u vlasništvu Grada Siska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:50