KOLEGIJ ŽUPANA

Župani o javno linijskom prijevozu putnika: ‘Prioritet je uspostava kvalitetnog prijevoza‘

Na kolegiju je ustvrđeno i da raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države zahtijeva hitno pojednostavljenje procedura
Ilustrativna fotografija
 Jakov Prkic/Cropix

Župani hrvatskih županija u četvrtak su u Zagrebu održali kolegij na kojem su raspravljali o javno linijskom prijevozu putnika, promjenama koje donosi novi Zakon o obrtu i Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, javlja Hrvatska zajednica županija.

- Krajem srpnja je u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak uz izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Praksa je pokazala da raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države zahtijeva hitno pojednostavljenje procedura - istaknuo je potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek podsjetio je da je u strateškim planovima Zajedničke poljoprivredne politike od 2023. do 2027. puno novina. Osigurat će se sredstva za izravna plaćanja, poboljšanje ruralne infrastrukture te pomorstvo i ribarstvo. Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu ubrzat će procese provedbe kako bi se olakšao postupak raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.

Govoreći o organizaciji javnog linijskog prijevoza, s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture raspravljalo se o mogućnostima proširenja Radne skupine za javnu uslugu kako bi se u obzir uzela šira slika po hrvatskim županijama.

Također, prijedlozi izmjena i dopuna zakona koji se tiču javnog linijskog prijevoza moraju biti sastavljeni tako da sklapanje ugovora o javnoj usluzi u cestovnom prometu bude pravno i organizacijski provedivo.

Uoči donošenja novog Zakona o obrtu razgovaralo se o izmjenama koje predviđaju novu organizaciju obrtničke komore.

Trenutno je komorski sustav organiziran na tri razine - Hrvatska obrtnička komora kao nacionalno udruženje, 20 područnih komora i 112 udruženja obrtnika. Prema Obrascu prethodne procjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu, ukinule bi se područne obrtničke komore, koje su organizirane u skladu s regionalnim ustrojem. S obzirom na to da zajedničke aktivnosti županija i obrtničkih komora predstavljaju obrtništvo županije, stav županija je da ih treba zadržati u takvom obliku.

Hrvatska zajednica županija nastavlja usku suradnju s resornim ministarstvima u ispunjenju ciljeva sukladnih potrebama s „terena“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 23:42