POBUNA

ŽUPANI SA SJEVERA PROTIV POVRATKA U ŠKOLE 'Želimo li stvarno u školu dovući nastavnika, kuharicu, čistačicu i organizirati prijevoz za jedno dijete?'

 
 Jakov Prkić / CROPIX

Župani s hrvatskog sjevera zahtijevaju povlačenje odluke o povratku učenika u školske klupe u ponedjeljak.

Radimir Čačić (Varaždinska županija), Matija Posavec (Međimurska županija), Željko Kolar (Krapinsko-zagorska) i Damir Bajs (Bjelovarsko-bilogorska), smatraju da povratak u školu nema smisla budući da je vrlo mali broj roditelja u sve četiri županije voljan djecu poslati u školu.

U ponedjeljak će, ne promijeni li Ministarstvo svoju odluku, u školu doći 1,6 % Varaždinaca, 3,8 posto Međimuraca te 0,72 posto učenika Krapinsko-zagorske županije. Od 20 osnovnih škola Bjelovarsko-bilogorske županije, u njih 15 neće biti učenika, dok je u preostalih pet spremno doći tek nekoliko učenika ukupno.

Župan Čačić smatra da je cijelu zbrku skrivila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, koja "bi bila ministrica bez da donosi odluke".

Međimurski župan Posavec upozorava da je Ministarstvo odlučilo kopirati danski model, a koji nije kompatibilan hrvatskom sustavu obrazovanja. Također: - Tri sata nastave u školama neće spasiti roditelji koji rade tri puta duže – uvjeren je Matija Posavec.

Krapinsko-zagorski župan se pita "želimo li zaista organizirati nastavu za jednog učenika u školi?"

Smatra kako je Ministarstvo pogriješilo, pogrešku treba priznati i poništiti odluku.

- Želimo li zaista u školu dovući nastavnika, tetu kuharicu, tetu čistačicu i organizirati prijevoz za to jedno dijete, a što smo dužni? Koliko resursa ćemo potrošiti za tri sata nastave za jednog učenika? Jasno je da ćemo sve to i napraviti ne povuče li Ministarstvo svoju odluku, ali pametnije je priznati da sve to nema smisla – zaključio je župan Kolar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:36