POŽAR U OSIJEKU

Županija Dravi International dala 10-godišnju dozvolu za rad, Anušić: ‘Ono što se događa unutra nije naša nadležnost‘

‘Dokumenti koje mi dobijemo na stol nisu oni kojima mi možemo analizirati je li ovdje sve u redu‘, tvdri župan

Ivan Anušić i Ivan Radić

 Vlado Kos/Cropix

Ivan Anušić, župan osječko-baranjski, ponovio je kako inzistira na tome da se utvrdi odgovornost vlasnika Drava Internationala za požar u krugu njihove tvornice koji je uzrokovao pravo ekološku katastrofu u Slavoniji. U međuvremenu se, pak, pojavila informacija kako je upravo Osječko-baranjska županija prošle godine dala 10-godišnju dozvolu za rad Dravi International.

- Ako govorimo o izdavanju dozvole za rad, onda ne govorimo o uvjetima za rad. Županija je svakoj tvrtki na našem području izdala dozvolu za rad, ali ono što se događa unutra, kontrola procesa sigurnosti i zaštite okoliša koja je vrlo upitna nije naša nadležnost. S kojim službama sam ja ovdje mogao doći i provjeriti kako se tu radi, poštuju li se svi pravilnici, deponira li se plastika koja se smije deponirati, je li to u dozvoljenim količinama, kakvi su radni uvjeti? - odgovorio je Anušić na novinarski upit o toj činjenici, pri čemu mu je novinarka kazala kako su joj iz Državnog inspektorata odgovorili da su u tvrtki bili devet puta te da "pita Osječko-baranjsku županiju".

- Ako Inspektorat pita ja sam sada odgovorio vama i Inspektoratu - rekao je Anušić, koji je potom upitan zašto su Dravi International dali dozvolu, ako su znali za propuste.

- Dokumenti koje mi dobijemo na stol nisu oni kojima mi možemo analizirati je li ovdje sve u redu. Mi na temelju toga dajemo rješenje. U prethodnih 10 godina se ništa nije dogodilo po pitanju niza prijava koje su podnošene. Ako Inspektorat kaže da smo mi ti, ja vraćam lopticu nazad i pozivam da sve papire stavimo na stol, vidimo tko je davao kakva rješenja i na što su ta rješenja bila. Ja osobno nisam prijavljivao, nego županijske službe - odgovorio je župan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 00:13