ZNANOST JE PRVA

Županija obnovila pustu školu za arheologe Mirjane Sanader

U školi u Gardunu od 2002. nastava se ne održava, ali je u nju utrošeno 250 tisuća kuna
 Ante Čizmić/CROPIX

Aferama koje u posljednje vrijeme izlaze u javnost, a kojima je zajednički nazivnik bivši premijer Ivo Sanader, pridružuje se i ona o nepotističkom tretmanu arheologije, kao znanstvene grane kojom se bavi Mirjana Sanader.

U arheologiju je, navode mediji, za vrijeme vladavine njezina supruga utrošeno na stotine milijune kuna poreznih obveznika, piše Slobodna Dalmacija .

Mirjana Sanader od 1997. godine vodi arheološka iskopavanja i istraživanja na lokaciji negdašnjeg rimskog vojnog logora Tilurij u mjestu Gardun pokraj Trilja.

Ona i njezini studenti ondje provode istraživanja za koja financijsku i drugu pomoć dobivaju s raznih strana: od Ministarstva znanosti, Ministarstva kulture, Hrvatske vojske, Splitsko-dalmatinske županije, lokalnih vlasti.

Dokaz o nepotističkom tretmanu jest i slučaj škole u Gardunu, za čiju je obnovu Splitsko-dalmatinska županija iz proračuna za 2007. godinu izdvojila 250 tisuća kuna, iako se u njoj od 2002. godine, zbog malog broja učenika, nastava ne održava, o čemu je prije dvije godine pisao i tjednik Feral.

Škola je čak brisana s popisa osnovnih škola Ministarstva znanosti, a glavna namjena objekta jest da služi kao spremište Mirjani Sanader i njezinoj ekipi arheologa.

Eksponati koje ekipa otkopa pohranjuju se u Muzeju triljskoga kraja u Trilju, a gardunskom se školom služe kao odmorištem i mjestom gdje odlažu potrebne alatke.

Izdvajanje 250 tisuća kuna za “sanaciju i adaptaciju” škole odobrilo je Županijsko poglavarstvo 2007. godine i to je bio jedan od dva najveća iznosa za školske popravke.

Davor Hrgović, ravnatelj OŠ “Trilj”, objašnjava, međutim, da u toj priči ništa nije sporno.

− Škola je bila u lošem stanju jer je zgrada stara, pa je zagrebački Filozofski fakultet 2000. godine u školu uveo vodu, uredili su sanitarni čvor i cijelu unutrašnjost.

I Zdravko Omrčen, županijski pročelnik za prosvjetu, tvrdi da politika nije krojila odluku o financiranju škole. Tvrdi kako se mislilo na djecu u budućnosti, a u međuvremenu je arheološki projekt prepoznat kao važan za cijelu županiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 05:32