KRIZA U LICI

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA DANAS SE VJEROJATNO NEĆE FORMIRATI Milinović: 'Možda je došlo vrijeme da se dogovorim sa Starčevićem iz HSP-a'

Marijan Kustić i Darko Milinović
 Robert Fajt / CROPIX

Uoči sjednice, zakazane za danas u 11 sati, na kojoj bi se trebala formirati Skupština Ličko-senjske županije - nakon izvanrednih izbora do kojih je došlo raspadom HDZ-ove većine - izvjesno je nešto drugo, da Ličani neće dobiti novi saziv Skupštine, pa su sve bliže novim izborima.

Predsjednik HSP-a i gospićki gradonačelnik Karlo Starčević otklonio je mogućnost koalicije s bilo kime, odnosno s dva moguća partnera, relativnim pobjednikom izbora HDZ-om (13 mandata) i Nezavisnom listom Darka Milinovića (7 mandata). Za većinu je potrebno 17 ruku, a sasvim je nerealno očekivati da bi je mogli činiti HDZ i Milinovićevi vijećnici, jer je zbog njihove nesuradnje i došlo do izbora.

- Izvještavamo javnost da u proteklom vremenu od održavanja prijevremenih izbora za Skupštinu ličko-senjsku naša stranka, Hrvatska stranka prava, nije postigla nikakav sporazum o suradnji ili koalicijama s drugim političkim opcijama, kako za konstituiranje Županijske skupštine koja će se održati u utorak, 9. travnja, tako i u daljnjem radu. Isto tako, naši izabrani vijećnici neće sudjelovati u radu i formiranju skupštinskih odbora koje formiraju pozicija i opozicija, odnosno većina i manjina, u Županijskoj skupštini - priopćio je Starčević.

Ovakav razvoj situacije bio bi najgori za aktualnog župana Darka Milinovića, ali još gori za stanovnike Ličko-senjske županije, jer vlast funkcionira već četvrti mjesec samo tehnički i bez proračuna. Župan Milinović nam je jučer kazao da je teško predvidjeti kako će se stvari dalje razvijati.

- Po svemu sudeći, većina se neće formirati, eto, Karlo Starčević je dao priopćenje da se nisu dogovorili. Prvi rok izgleda propada. Ja s njim o koaliciji nisam ni razgovarao, već samo oko podrške proračunu, bio je na predstavljanju i čuo sam da je na HSP-u rekao da je proračun dobar i da nema primjedbi, no o koaliciji nismo pričali. Mislim, kako ću otvoriti razgovore, ako je razgovarao s HDZ-om. Ako se sutra ništa ne dogodi, možda će biti vrijeme da sjednemo on i ja i vidimo je li moguć dogovor - rekao je Milinović.

Sljedeći rok za formiranje Skupštine bit će 15. svibnja, pa onda još jedan do 15. lipnja, a ako ni do tada ne bude dogovora, idu novi izbori, ali samo za Skupštinu. Da bi se ugrozila Milinovićeva pozicija župana, trebala bi se formirati Skupština, pa mu opet ne prihvatiti proračun. U najbližem roku, to bi se moglo dogoditi za pet mjeseci, te bi onda bili raspisani treći izvanredni izbori za Skupštinu, a u tom slučaju i za župana.

- Ja mogu predlagati proračun teoretski do 15. rujna, ali to bi bila katastrofa, jer nam ode praktički cijela godina na izbore - izjavio je lički župan dr. Darko Milinović.

On smatra da izgledi za izbore za župana ipak nisu izvjesni, jer su “HSP i nezavisnjaci iz Bure promjena rekli da će podržati njegov proračun, a svakako će to i njegovi nezavisni vijećnici”, pa su po njemu vjerojatniji samo izbori za Skupštinu, iako će se više toga znati nakon današnjeg dana, kada se prebroje ruke u Skupštini Ličko-senjske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:13