POSKUPLJENJE

Županijski domovi za starije povećali cijene: ‘Majka je plaćala 401 euro, a sada 590 eura’

Odluku o poskupljenju donose upravna vijeća domova uz prethodnu suglasnost županija kao osnivača ustanova

Dom umirovljenika u Bjelovaru; ilustracija

 Zeljko Puhovski/Cropix

Umirovljenici od 1. siječnja plaćaju skuplji smještaj u domovima za starije i nemoćne osobe u vlasništvu županija, piše portal Mirovina. S novim cjenicima u 2024. godinu ušli su između ostalih i Dom za starije i nemoćne osobe u Sisku, Cvjetni dom u Šibeniku te dom u Slavonskom Brodu. Dok je najjeftinija cijena smještaja u sisačkom Domu po novom 520 eura u dvokrevetnoj sobi za prvi stupanj usluge, u Šibeniku za istu uslugu umirovljenici trebaju platiti 559,93 eura, odnosno 20 eura više ako je soba – s balkonom.

Velika razlika je pak u cijeni jednokrevetne sobe koja u Sisku košta 540 eura, a u Šibeniku 646,03 eura. U Slavonskom brodu od 1. siječnja dvokrevetna soba košta 398 eura, a jednokrevetna 515 eura za najosnovniju uslugu.

– Mama mi je smještena u sisačkom domu i neugodno nas je iznenadila obavijest da se cijene povećavaju za skoro 50 posto. Majka je prošle godine plaćala smještaj 401 eura, a sada je to 590 eura za drugi stupanj usluge, odnosno teže pokretne korisnike, kaže jedna čitateljica.

Sisačko-moslavačka županija podigla je cijene i u ostalim domovima pa je usluga od 1. siječnja skuplja i u Domu za starije osobe Petrinja kojeg je zadesio i potres. Smještaj u trokrevetnoj sobi je 470 eura, u dvokrevetnoj 490, a u jednokrevetnoj 510, a cijene se penju do 880 eura za četvrti stupanj njege.

Odluku o poskupljenju donose upravna vijeća domova uz prethodnu suglasnost županija kao osnivača ustanova. Od nadležnog Ministarstva ne moraju dobiti odobrenje, ali ih moraju obavijestiti o svojoj odluci, s obzirom na to da država plaća smještaj za dio korisnika, piše portal Mirovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:16