StoryEditor
DNEVNA IZVJEŠĆA

ŽUPANIJSKI STOŽERI CIVILNE ZAŠTITE OBJAVILI NOVE PODATKE Istra više nije korona-free zona, novi slučajevi u Zadru, Požegi i Brodsko-posavskoj

Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević
 Boris Kovacev / CROPIX

U Hrvatskoj je ukupno 2.196 zaraženih novim koronavirusom. Preminula je ukupno 91 osoba, a izliječeno je njih 1.784.

Županijski Stožeri civilne zaštite objavljuju nove podatke koje možete pratiti u nastavku.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje je bez novih slučajeva zaraze koronavirusom i to već 27 dana zaredom.

Jučer su testirane 44 osobe, 38 nalaza je negativno, a za 6 osoba rezultati se očekuju tijekom dana.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije jedna je osoba pozitivna na koronavirus.

Vukovarsko-srijemska županija

Vukovarsko-srijemska županija četrnaesti je dan bez novooboljelih osoba od COVID-19, te je tako i dalje ukupno 40 oboljelih osoba.

Trenutno u županiji nema hospitaliziranih osoba zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata 1 je osoba izliječena iz Vinkovaca, te je tako do sada ukupno izliječenih 39 osoba na području županije.

Na području županije ostala je još samo jedna oboljela osoba od COVID-19 iz Vukovara.

U protekla 24 sata testirano je 36 osoba, što je ukupno 1497 testiranih do sada na području županije.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije u županiji više nema osoba u samoizolaciji.

Objekti za karantenu osoba, te objekti za karantenu vozača kamiona u županiji su demobilizirani.

COVID-19 ambulante osnovane pri domovima zdravlja su zaprimile 47 poziva sa sumnjom na bolest COVID-19.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema pozitivnih zdravstvenih radnika.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata nije bilo novozaraženih koronavirusom.

Svaki dan se i smanjuje broj zaraženih u županiji, u posljednja 24 sata još je jedna osoba ozdravila pa je broj zaraženih u PGŽ trenutno 18.

U KBC-u Rijeka više nema pacijenata koji se liječe od koronavirusa, kao ni u Thalassoterapiji u Crikvenici.

Krapinsko-zagorska županija

Na području Krapinsko – zagorske županije već  četrnaesti dan uzastopce nije zabilježena niti jedna novozaražena osoba korona virusom, a u protekla 24 sata ozdravile su još 4 osobe; iz Pregrade, Oroslavja, Gornje Stubice i Lobora.

Ukupan broj ozdravljenih osoba je 105, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije iznosi 33. U samoizolaciji se nalazi 30 osoba.

U protekla 24 sati testirano je 96 uzoraka, od kojih je 81 negativno, dok se za još 15 uzoraka čekaju rezultati nalaza. Dosad je testirano ukupno 2245 uzoraka.

Karlovačka županija

U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Tijekom dana kroz DRIVE IN testiranje bit će uzeto oko 40 uzoraka.

Pod mjerama samoizolacije, kao kontakti oboljelih osoba se nalazi 253 osobe.

Zadarska županija

Stožer civilne zaštite Zadarske županije na konferenciji za medije izvijestio je da u posljednja 24 sata na području županije imaju dva pozitivna pacijenta na koronavirus.

- U ponedjeljak je testirano 49 osoba, a od toga su se dva testa vratila pozitivna. Jedna osoba je boravila na letu iz Frankfurta 2. svibnja na kojem je bilo oboljelih te su nam kolege iz HZJZ dojavile za pozitivne pacijente na tom letu.

Ukupno je 11 osoba s tog leta iz zadarske županije, a zasada samo jedna pozitivna dok su ostale negativne. Druga osoba je iz Biograda na Moru koja je početkom svibnja imala blage kliničke simptome te je na inzistiranje obiteljskog liječnika otišla napraviti test koji se vratio pozitivan - kazao je epidemiolog dr. Alan Medić dodajući kako su kontakte muškarca iz Biograda odmah 'uhvatili', dok su u potrazi za taxi vozačem koji je vozi prvozaraženu osobu.

Istarska županija

Unutar 24 sata u Istarskoj županiji ispitano je 73 uzoraka brisa, od kojih je 1 pozitivan na koronavirus (COVID-19).

Riječ je o stranom državljaninu, osobi iz samoizolacije, koja je došla zrakoplovom iz Frankfurta u Zagreb, dana 2. svibnja 2020. godine, s područja Španjolske.

U navedenom zrakoplovu kasnije su evidentirani putnici s pozitivnim nalazom na infekciju virusom SARS-CoV-2.

Trenutno je na ispitivanju 26 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19).

Požeško-slavonska županija

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je potvrđeno da u Požeško-slavonskoj županiji imaju dva nova slučaja zaraze korona virusom (COVID-19).

Osobe su se vratile sa privremenog rada iz Švedske te su dio radne skupine iz Brodsko-posavske županije gdje je također potvrđeno da imaju novooboljelih.

Župan Alojz Tomašević naglasio je kako se moramo i dalje pridržavati svih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite te da je trend bez oboljelih osoba u županiji završio.

- Meni je osobno žao što imamo dva nova slučaja, no dolazak većeg broja ljudi iz drugih dijelova zemlje će rezultirati ponovnom pokretanju zaraze ako se svi ne budemo pridržavali zadanih mjera.

No također se želim ovom prilikom zahvaliti svim stanovnicima Požeško-slavonske županije koji su se pridržavali svih tih mjera, pa čak i u ovo vrijeme kada je bilo pogodno imati druženja na otvorenom, a sve to je rezultiralo da je naša županija bila bez novo oboljelih više od 40 dana.

Nova dva slučaja ćemo pratiti i vjerujem da neće donijeti nove slučajeve putem bliskih kontakata ili slično te da ćemo ostati županija sa najmanjim brojem zaraženih – rekao je župan Alojz Tomašević.

- Nakon 41. dana bez novooboljelih, imamo dva nova slučaja, to su dva naša stanovnika koji su bili na privremenom radu u Švedskoj - kazao je epidemilolog dr. Ante Vitalia. Radi se o dvije mlađe muške osobe, radnicima koji su se vratili iz Švedske letom 2. svibnja.

- Osobe se trenutno nalaze u kućnoj izolaciji, poduzete su sve epidemiološke mjere prema svim osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama kao i njihovim obiteljima.

Svima je izrečena mjera samoizolacije te će danas biti testirani, slijedi daljnje postupanje i praćenje situacije. Što se tiče dosadašnjeg testiranja na području Požeško-slavonske županije, imamo dvije COVID ambulante našeg Doma zdravlja i infektološki odjel bolnice u Požegi, testirano je ukupno 727 osoba.

Testirani su po treći puta svi djelatnici domova za starije i nemoćne s našeg područja te će se i dalje nastaviti s protokolnim testiranjima. Raditi ćemo i dalje prema uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske – rekao je epidemiolog Vitalia.

Šibensko-kninska županija

Na području Šibensko-kninske županije deseti dan za redom nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Od ukupno 90 oboljelih broj oporavljenih i dalje je 76.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice nema hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-19.

Tri pacijenta iz šibenske bolnice i dalje se liječe u KBC Split, od kojih su dva na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 27 osoba i svi su kontakt s COVID-19 pozitivnim osobama.

Osječko-baranjska županija

Prema podacima pristiglim danas ujutro (12. svibnja 2020. godine) u Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije, u zadnja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek na virus COVID-19 testirano je 159 uzoraka.

Niti jedan nije bio pozitivan, već četvrti dan zaredom, pa je i ukupan broj oboljelih od početka pandemije ostao na 131 osobi.

Nakon jučerašnjih analiza epidemioloških službi značajno je smanjen broj osoba u samoizolaciji. Trenutno su pod tom mjerom 94 osobe, dakle 105 manje nego prethodnog dana.

Policija je ponovno provjeravala pridržavanje te mjere, i to postupajući jednom po dojavi građana (s područja Donjeg Miholjca) te u 26 samoinicijativnih provjera, no u svih 27 slučaja provjeravane osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

Međimurska županija

Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvijestio je da na području županije nema novooboljelih.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka, 12.05.2020. do 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije četrnaesti dan za redom nema novooboljelih, a tri su osobe više izliječene. Do sada je ukupno izliječeno 113 osoba, a četiri su preminule.

Brodsko-posavska županija

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je da na području županije u posljednja 24 sata imaju jednu novooboljelu osobu. Radi se o osobi u sedmom desetljeću života s komorbiditetima, rečeno je na pressici.

- Od jučerašnjeg priopćenja Stožera imamo jednu novooboljelu osobu na području Brodsko-posavske županije, tako da od početka ove pandemije imali smo 30 pozitivnih osoba. Od tih 30, nažalost jedna osoba je preminula i 13 osoba je izliječeno kazao je doktor Ante Cvitković.

- Kada je riječ o posljednjim događanjima, od grupe radnika na području Brodsko-posavske županije imamo sedam radnika koji su pozitivni i tri njihova obiteljska kontakta, a ima još dva radnika koja su pozitivna ali nisu s područja naše županije - kazao je Cvitković komentirajući radnike tvrtke Đuro Đaković koji su se vratili iz Švedske.

- Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji, testirali smo i preostale radnike i oni su negativni. Testirali smo neke obiteljske kontakte, neke ćemo obrađivati. Preostalih 10 radnika je negativno.

Obzirom da inkubacija traje 14 dana još ćemo ih jednom testirati, kao i njihove obiteljske kontakte. Iz te zemlje je stiglo još dvije grupe radnika prije toga, njih smo testirali i oni su negativni.

Ponovit ćemo testiranje za još jednu grupu radnika koja je došla 1.5. - kazao je Cvitković.

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Stjepan Bošnjaković najavio je da se iz Švedske 19. svibnja treba vratiti još jedna skupina radnika.

Ličko-senjska županija

24. dan za redom nema novooboljelih osoba, nastavlja se povoljna epidemiološka situacija u Ličko-senjskoj županiji.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 4 osobe te se tijekom dana očekuju rezultati.

Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega je 13 osoba izliječeno. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 359 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 11 osoba.

Sukladno Odluci o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske ukida se mjera samoizolacije osobama koje dolaze iz inozemstva.

Provedeno je ažuriranja evidencije osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije, trenutno su u samoizolaciji samo osobe koje su pozitivne na COVID-19 te njihovi bliski kontakti.

Grad Zagreb

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba na konferenciji za medije izvijestio je da nema novooboljelih od COVID-19.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije nema novo zaraženih osoba od korona virusa. U zadnjih 24 sata, testirano je 29 osoba i sve su bile negativne na COVID 19.

Ukupno je do sada, s područja županije, testirano 810 osoba. Od početka pandemije, na području Virovitičko-podravske županije, devet je osoba zaraženo od korona virusa. Pet osoba se oporavilo, troje je još zaraženo, a jedan muškarac je preminuo.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću NZJZ – a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 282 obrađena testa sa područja Splitsko dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba.

Od 282 obrađena testa, 76 obrađenih uzoraka je sa otoka Brača. Uzorci za testiranje uzimaju se kontinuirano i šalju se na daljnju obradu. Na području Splitsko dalmatinske županije do sada su ukupno izliječene 393 osobe.

46 osoba je hospitalizirano. 116 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji. 6 osoba nalazi se na respiratoru i to 4 iz Splitsko dalmatinske županije, a 2 iz Šibensko kninske županije.

10 osoba je u karanteni hotela Zagreb na Duilovu. Na području Splitsko dalmatinske županije nema novooboljelih osoba te su do sada zabilježena 554 slučaja zaraze koronavirusom.

Sisačko-moslavačka županija

Na području Sisačko-moslavačke županije zabilježen je jedan novooboljeli pacijenta od zarazne bolesti COVID-19. Sada imaju četiri pacijenta koji boluju od COVID-19.

Dubrovačko-neretvanska županija

Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a imamo 6 novih izliječenih.

Od 71 uzorka poslanih na analizu u ponedjeljak, 26 je negativnih, dok su ostali u obradi.

Među izliječenima su 3 osobe iz Dubrovnika te 3 osobe iz Ploča. Ukupno je 118 zaraženih, 84 izliječenih te 8 umrlih. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 2403 uzorka.

S današnjim danom hospitalizirano je 5 pozitivnih pacijenta, 4 na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik, 1 pacijent je intubiran u Jedinici intenzivnog liječenja.

Ukupno je 627 građana u samoizolaciji, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije.

Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 36 slučaja kršenja samoizolacije.

Koprivničko-križevačka županija

– Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su pristigli rezultati testiranih 40 uzoraka sa sumnjom na koronavirus izuzetih u zadnjih 24 sata te je potvrđeno četiri nova oboljenja COVID-19 infekcijom, a riječ je o štićenicima Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica, kontaktima ranije pozitivnih osoba na koronavirus.

Na području Koprivničko-križevačke županije od početka epidemije s današnjim rezultatima ukupno je zabilježeno 87 oboljenja te 28 osoba koje su izliječene od COVID-19 infekcije.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije apelira na stanovnike da i dalje budu odgovorni te poštuju mjere socijalnog distanciranja i održavaju higijenski standard kako bi  bolest COVID-19  bila pod nadzorom – priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 01:18