COVID-19

ŽUPANIJSKI STOŽERI OBJAVLJUJU NOVE INFORMACIJE Dobre vijesti iz Istre, Varaždina i Bjelovara, u Zagorju šest novih slučajeva zaraze

 
 CROPIX

U Istri je u petak ispitano 29 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih drugi dan zaredom, ukupno četvrti put ovaj tjedan, objavili su iz Stožera civilne zaštite Istarske županije.

- Dva pacijenta su tijekom dana izliječena. U Istarskoj županiji brojimo ukupno 9 izliječenih, navodi Stožer.

Tijekom jučerašnjeg dana na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula i terenskim uzorkovanjem uzeto je 80 uzoraka briseva koji su dostavljeni u laboratorij u Zagreb. O rezultatima nalaza bit ćete naknadno obaviješteni, poručili su iz istarskog Stožera civilne zaštite.

U PGŽ jedan novooboljeli, ukupno zaraženih sada je 52

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi potvrđen slučaj zaraze koronavirusom, kažu u županijskom Stožeru za civilnu zaštitu.

Riječ je, kako navode u Stožeru, o osobi iz kruga obitelji ranije oboljelih koja je bila u samoizolaciji. Broj oboljelih u PGŽ sada je 52, a broj izliječenih je četiri. Do sada na području PGŽ nije zabilježen lokalni prijenos kojemu nije poznat izvor zaraze. (Luka Benčić)

Nema novih zaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novih osoba zaraženih koronavirusom, a svih 11 testova poslanih u protekla 24 sata negativni su, priopćio je u subotu Stožer Civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije.

Među poslanim testovima bili su i kontakti jučer potvrđenog zaraženog koronavirusom policijskog djelatnika iz Bjelovara.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tako je i dalje koronavurusom zaraženo ukupno šest osoba, a dodatne dvije osobe koje se vode statistički kao zaražene pod Bjelovarsko-bilogorsku županiju, imaju samo prebivalište na području županije, iako su testirani i liječe se na zagrebačkom području, navode iz Stožera.

„Slušajmo i dalje i pridržavajmo se savjeta struke, jer samokontrolom smanjujemo mogućnost širenja zaraze. Budimo pametni i odgovorni na dobrobit nas samih, naših obitelji i cijele zajednice”, poručuju iz Stožera Civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije. (Hina)

Varaždin već peti dan bez novooboljelih

Peti dan zaredom, u Varaždinskoj županiji nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Ukupan broj oboljelih i dalje je 24, dosad je izliječeno šest osoba, dok je na liječenju u Općoj bolnici Varaždin trenutno 18 osoba i svi su dobrog zdravstvenog stanja.

Iz Stožera ističu da su dosad testirane 452 osobe, dok je njih 2044 u samoizolaciji.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin je istaknuo kako je među tih 2044 osoba njih 387 novih i njima je tek počela 14-dnevna mjera samoizolacije.

„Podatak da u posljednja dva dana imamo čak 747 novih osoba u preventivnoj mjeri samoizolacije dovoljno upozorava na to da još nije stiglo vrijeme opuštanja”, poručio je Vugrin.

Od jučer do danas Policijska uprava varaždinska zabilježila je samo jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije te 27 slučajeva kretanja bez valjane propusnice. (Hina)

Šest novozaraženih u Krapinsko-zagorskoj županiji

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je šest novih osoba pozitivnih na koronavirus, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Po dvije novozaražene osobe su s područja grada Pregrade i općine Petrovsko, a po jedna osoba iz Oroslavja i općine Jesenje.

S današnjim je danom na području Krapinsko-zagorske županije ukupno je 76 osoba zaraženih virusom COVID-19. (Hina)

Slavonski Brod: Novi zaraženi kontakt ranije oboljelih

U Brodsko-posavskoj županiji jedan je novooboljeli od virusa COVID-19, a riječ je o osobi srednje životne dobi, bliskom kontaktu već registriranog pacijenta, rečeno je u subotu na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

Novooboljela osoba je dobrog zdravstvenog stanja. Trenutno je samoizolacijom obuhvaćeno stotinjak osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima.U samoizolaciji je i 40 zdravstvenih djelatnika, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković.

Na području Brodsko-posavske županije, dodao je, do sada imammo ukupno 11 pozitivnih osoba, dvije su u bolnici, sedam u samoizolaciji i jedna je preminula".

Potvrdio je da su pacijenti u bolnici i oni u samoizolaciji dobrog zdravstvenog stanja.

Na području Brodsko-posavske županije do sada je na koronavirus testirano 370 osoba. Na upit novinara Cvitković je rekao kako nema podataka da je itko od oboljelih kršio mjeru samoizolacije.

Stjepan Bošnjaković, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite podsjetio je da je Nacionalni stožer Civilne zaštite rad pekara vratio u režim od 8 do 17 sati, te da e-propusnice neće morati imati zdravstveni djelatnici, te da će za njih biti dovoljno da posjeduju profesionalnu iskaznicu. Bez e-propusnica, samo s teretnim listom moći će se kretati i prevoznici, rekao je.

Kod poljoprivrednika propusnicu će i dalje izdavati ministarstvo poljoprivrede, ali će je moći dobiti i do 50 posto članova OPG-a.

Zbog pogodnih vremenskih prilika i mogućeg okupljanja građana Bošnjaković je najavio tijekom vikenda pojačani nadzor javnih površina (igrališta, izletišta). Načelnik županijskog stožera najavio je i kako će u buduće HGSS obavljati prijevoz pozitivnih osoba u karantenu, u slučaju kad nemaju vlastiti prijevoz. (Hina)

U Osijeku četvero umrlih od koronavirusa

U Osijeku su od koronavirusa jučer umrle četiri osobe s područja Osječko-baranjske županije, a sve su bile kronični bolesnici, izvijestio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić rekao je da su umrle osobe u poodmakloj životnoj dobi, od 92, 85, 78 i 71 godine, od kojih su dvije bile na respiratoru. Pojasnio je da su umrli imali različite dijagnoze, od srčanih poteškoća, kroničnog zatajenja bubrega, pneumonije, ali da su u pitanju bile teške kronične bolesti.

Izvijestio je kako su jučer testirana 102 uzorka, a bilo je osam pozitvnih osoba, šest iz Osijeka, te po jedna iz Višnjevca i Bilja.

Ukupno je tijekom epidemije virusa COVID-19 do sada u Osječko-baranjskoj županiji oboljelo 89 osoba.

U osječkom KBC se trenutno liječi 26 bolesnika, od toga 21 na Klinici za infektivne bolesti a pet osoba je na respiratoru, dok je 11 osoba otpušteno na kućno liječenje, rekao je Zubčić.

Ravnatelj KBC-a Zubčić odbacio je nagađanja o navodno pozivnim liječnicima na Infektologiji KBC-a. Istaknuo je da su infektolozi osječkog KBC-a testirani, i jučer i danas, i svi su negativni na koronavirus. Više o situaciju u Osijeku pročitajte OVDJE. (Hina)

U Zagrebačkoj županiji dosad 86 potvrđenih na COVID-19

Na području Zagrebačke županije do subote je ukupno evidentirano 86 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, što je dvije osobe više nego dan ranije, najnoviji su podaci Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

"Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do subote 4. travnja u 11 sati evidentirano je 86 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom", ističe se u priopćenju.

U odnosu na podatke od petka, radi se o dvije osobe više. Do sada je izliječeno osam osoba, a jedna je umrla.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima osam ispostava na svom području. Svaka ispostava obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor.

Od ukupno 86 oboljelih osoba, najviše ih je evidentirano na području Velike Gorice, 27, gdje je zabilježen i jedan smrtni slučaj.

Po broju oboljelih slijede Zaprešić (19), Sveta Nedelja i Samobor (15+3), Dugo Selo (11), Ivanić-Grad (6), Sv. Ivan Zelina (3), dok je po jedan oboljeli evidentiran u Jastrebarskom i Vrbovcu.

Sljedeće informacije bit će objavljene u nedjelju, 5. travnja, oko 11 sati na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr.

Na području Zagrebačke županije do sad su u ispostavama Samobor i Velika Gorica osposobljene covid-19 ambulante za uzimanje briseva za testove na koronavirus, a od ponedjeljka 6. travnja s radom kreće i Ispostava Ivanić-Grad. Brisevi se uzimaju isključivo na nalog liječnika obiteljske medicine, i to za osobe s područja koja ta ispostava pokriva.

Stanovnike Zagrebačke županije poziva se da poštuju upute Stožera civilne zaštite RH kako bi se odgovornim ponašanjem pridonijelo smanjenju širenja zaraze koronavirusa. (Hina)

Zadar: Jedan novooboljeli, ukupno 51 osoba zaražena

Od 36 testova uzetih tijekom posljednja 24 sata u Zadru, jedan je pozitivan pa je na tom području sada ukupno 51 osoba zaražena koronavirusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Novoboljeli pacijent povezan je sa Specijalnom bolnicom za ortopediju u Biogradu, navodi se u priopćenju.

U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelu smješteno je devet pacijenata, četiri su na respiratoru, a šestero s lakšim simptomima premješteno je jučer u biogradsku bolnicu.

U zadarskoj bolnici zaražena su tri liječnika i tri medicinske sestre, a u samoizolaciji je 26 liječnika, 43 medicinske sestre i sedam nezdravstvenih djelatnika. (Hina)

Čakovec: Dvije novozaražene osobe i prva izliječena

Na području Međimurske županije u protekla su 24 sata potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a Međimurje ima i prvu izliječenu osobu, izvijestio je u subotu župan Matija Posavec.

Dvije novozaražene osobe bliski su kućni kontakti, kazao je župan te dodao da se mlađa osoba u tridesetim godinama 18. ožujka vratila u Hrvatsku i ostala u samoizolaciji.

„Epidemiološkom provjerom te osobe i njezinog bliskog kontakta, druge osobe u 60-im godinama, testovi su pokazali da su osobe pozitivne na koronavirus. Dobra okolnost je što je ta osoba bila u samoizolaciji, tako da će biti vrlo lako detektirati sve kontakte”, istaknuo je Posavec dodavši da je ovo još jedan primjer koliko je važno biti u samoizolaciji, osobito ako se vraća iz inozemstva.

Međimurska županija i dalje je županija s najmanje oboljelih, budući da su trenutno koronavirusom zaražene tri osobe.

Izliječena osoba bila je prvozaražena osoba u Međimurju, koja je 22. ožujka hospitalizirana na Odjelu infektologije Županijske bolnice Čakovec.

„Kako je jučerašnje testiranje pokazalo negativan rezultat koji je drugi uzastopni negativni test, osoba se tijekom današnjeg dana otpušta iz Županijske bolnice”, izvijestio je novinare župan Posavec. (Hina)

Dvije novozaražene osobe u Vukovarsko-srijemskoj županiji

U zadnja 24 sata Vukovarsko-srijemska županija bilježi dvije nove osobe zaražene koronavirusom, po jedna u Nuštru i Vinkovcima, pa je sada u toj županiji ukupno 18 oboljelih.

Županijski Stožer civilne zaštite obavijestio je u subotu da je s jučerašnjim danom ukupno na virus testirano 218 osoba, a u samoizolaciji je trenutno 665 osoba.

U vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici i dalje je šest hospitaliziranih osoba pozitivnih na virus, dok su ostale zaražene osobe u kućnoj samoizolaciji radi blažih simptoma bolesti.

Zaraza je i dalje potvrđena za dva liječnika, a 18 liječnika, 34 medicinske sestre i tri nezdravstvena djelatnika su u samoizolaciji.

Od pet dojava o kršenju samoizolacije utvrđeno je jedno kršenje te mjere.

U objektima namijenjenih karanteni nalazi se šest osoba, među kojima nema vozača kamiona.

"COVID" ambulante u Vinkovcima, Vukovaru i Županji su od četiri poziva za tri utvrdile da su osobe bez sumnje u zarazu koronaviurosm, dok je jedna upućena da se javi infektologu u vinkovačkoj bolnici. (Hina)

Devet novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ukupno 59

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji novih je devet osoba zaraženo koronavirusom pa je ukupan broj oboljelih porastao na 59, petnaest ih je u bolnici, a 39 na kućnom liječenju u izolaciji, objavio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom dana iz Stožera očekuju prijevoz dvoje pozitivnih pacijenata u Split i Zagreb.

Naime, jednoj oboljeloj se noćas zdravstveno stanje pogoršalo pa će biti prevezena u regionalni respiratorni centar Križine splitskog KBC-a i stavljena na respritator.

Zaraženi muškarac će, unatoč dobrom općem zdravstvenom stanju, u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“ biti prevezen jer je bio podvrgnut transplataciji bubrega.

Troje zaraženih ranije su bili prebačeni u respiratorni centar splitskog KBC-a i njihovo stanje je teško, ali i dalje stabilno, a Izliječene su dvije osobe.

Iz Stožera su potvrdili kako je jednom od djelatnika dubrovačkog Doma za starije osobe "Domus Christi“ utvrđen kontakt s osobom kojoj je 1. travnja potvrđena zaraza virusom COVID-19.

Zadnji radni dan bio mu je 28. ožujka, idući dan je bio slobodan te nije radio ni naredna dva dana, a od 1. travnja je u samoizolaciji i nema simptome zaraze.

U Stožeru navode kako su u tom slučaju poduzete sve mjere predostrožnosti, a osim svakodnevne dezinfekcije, ovlaštena tvrtka već je tri puta radila dezinfekciju tog doma.

Uz to, temperatura korisnika i djelatnika Doma mjeri se tri puta dnevno, a svo osoblje već duže vrijeme radi zaštićeno maskama i rukavicama.

Nitko od djelatnika Doma nije razvio simptome bolesti, a posebna pozornost obraća se na svakog korisnika, ističu iz Stožera.

Na analizu je poslano ukupno 466 uzoraka, od kojih 65 u petak, a čeka se rezultat za jedan uzorak.

U zadnja 24 sata nije zabilježeno nijedno kršenje mjere samoizolacije, a od početka pandemije ukupno je taj prekršaj utvrđen u 17 slučajeva. U karanteni su dvije osobe.

Od danas dubrovački Studentski dom spreman je za prijem pacijenata kao izdvojeni stacionar dubrovačke bolnice.

Lučke uprave u županiji navode kako nije bilo uplovljavanja velikih brodova sa stranim putnicima, a u Zračnoj luci Dubrovnik i dalje radi samo nužno osoblje. (Hina)

U Sisačko-moslavačkoj županiji jedna novozaražena osoba

Zaraza koronavirusom potvrđena je jednoj novoj osobi u Sisačko-moslovačkoj županiji koja sada ukupno bilježi 18 zaraženih osoba, od kojih su dvije ozdravile, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Novoboljeli je 23-godišnjak koji se od 26. ožujka, nakon kontakta sa zaraženom osobom, nalazio u samoizolaciji. No, sada je i njemu potvrđen pozitivni nalaz na virus.

U izolacijskoj jedinici sisačke Opće bolnice nalaze se četiri pacijenta, a ostali su na kućnom liječenju.

Iz Stožera ponovno upozoravaju građane kako ovo nije vrijeme za druženja, već za dosljedno provođenje svih izdanih uputa i preporuka, kako bi zajedničkim snagama spriječili daljnje širenje bolesti.

"Uspjeh borbe protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih naših stanovnika", poručuju i pozivaju na striktno poštivanje svih propisanih mjera zaštite.

Te mjere, navode, uključuju i rigorozno provođenje osobne i higijene kućanstva (mokro čišćenje, dezinfekcija i dr.) te dobro provjetravanje prostorija (izbjegavanje ustajalog i suhog zraka u kući).

Pravilna prehrana, redovita tjelovježba, dovoljno sna, visoka osobna higijena, higijena stanovanja i komunalna higijena važni su saveznici u borbi protiv bolesti COVID-19, zaključuju u Stožeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:19