COVID-19

ŽUPANIJSKI STOŽERI OBJAVLJUJU NOVE PODATKE O KORONAVIRUSU U nizu županija bez novih slučajeva, u splitskom domu na Covid-19 pozitivno još 7 ljudi

 Boris Kovačev / CROPIX

Županijski stožeri civilne zaštite u subotu su od jutarnjih sati počeli objavljivati nove informacije o situaciji s koronavirusom na njihovim područjima.

Među prvima se javio stožer Vukovarsko-srijemske županije, iz kojega su priopćili da u posljednja 24 sata nema novozaraženih koronavirusom te je ukupan broj zaraženih i dalje 32.

Tijekom posljednja 24 sata testirana je 51 osoba i s time ukupan broj testiranih iznosi 450.

U samoizolaciji je 510 osoba, a od četiri prijave na kršenje samoizolacije policija je utvrdila da su dvije bile opravdane. U karanteni je sedam osoba.

U vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici hospitalizirano je pet osoba, na COVID 19 pozitivno je troje liječnika, tri zdravstvena i jedan nezdravstveni djelatnik, a u samoizolaciji je 18 liječnika, 36 medicinskih sestara i tri nezdravstvena djelatnika.

Deseti dan zaredom bez novooboljelih u Virovitičko-podravskoj županiji

Već deseti dan zaredom nema novih slučajeva zaraze koronavirusom u Virovitičko-podravskoj županiji, u kojoj su i dalje zaražene dvije osobe koje su u kućnoj samoizolaciji.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite u subotu navode kako se za uskrsne blagdane iz inozemstva u županiju vratilo 98 hrvatskih državljana i svi su u samoizolaciji.

Dosad je na virus testirano 110 osoba, a 108 nalaza se pokazalo negativnima.

U zadnja 24 sata policija je na dežurnim punktovima u kontroli prometa u 2.752 vozila ukupno zatekla 3.460 osoba, od kojih 15 nije imalo valjanu propusnicu za dopušteno napuštanje mjesta prebivališta ili boravišta.

Za svih 55 provjerenih osoba potvrđeno je da se drže mjere samoizolacije te se nalaze na kućnim adresama.

Inače, Virovitičko-podravska najdulje je od svih hrvatskih županija odolijevala pojavi koronavirusa, pa je prvi slučaj zaraze potvrđen 31. ožujka kod žene osobi srednje životne dobi, a odmah idućeg dana zaraza je potvrđena i njezinom suprugu.

Oboje već danima nemaju simptome Covida-19 niti povišenu temperaturu, ne kašlju i normalno dišu pa se, kažu županijski epidemiolozi, može reći da su klinički ozdravili, ali ne i epidemiološki.

Stoga i dalje moraju biti u kućnoj izolaciji jer se smatra da najmanje četiri tjedna od pojave bolesti mogu izlučivati virus iz tijela.

Bez novozaraženih u Istri

Iz stožera Istarske županije priopćili su da ni ondje u protekla 24 sata nije zabilježen nijedan novozaraženi. Ukupno je ispitano 46 uzoraka i svi su negativni na Covid-19.

- Kod osobe koja se nalazi u samoizolaciji, a došla je organizirano iz Austrije (Tirol) potvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus. Uzorak je uzet na graničnom prijelazu Bregana. Tri su pacijenta izliječena, što čini ukupno 22 izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji. Tijekom jučerašnjeg dana uzeto je 52 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19), koja su dostavljena u laboratorij u Zagreb, stoji u priopćenju istarskog stožera.

Zadar: Šest novooboljelih od koronavirusa

Na zadarskom području u posljednja 24 sata registrirano je šest osoba pozitivnih na koronavirus pa je sada ukupni broj oboljelih 72, izvijestio je u subotu županijski Stožera civilne zaštite.

Svi novooboljeli kontakti su sa Specijalnom bolnicom za ortopediju u Biogradu.

Na COVID odjelu zadarske Opće bolnice trenutno je šest pacijenata, a dvoje ih je na respiratoru.

Stanje pacijenta koji je u srijedu pri padu s prvoga kata COVID odjela zadobio teške tjelesne ozljede je stabilno i premješten je iz jedinice intenzivnog liječenja na odjel.

U ovome trenutku u samoizolaciji je 857 osoba, a nadzor izolacije završio je nad 1416 osoba, izvijestio je Stožer.

Bez novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

Tijekom posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih osoba na novi koronavirus COVID-19, izvijestio je tamošnji stožer.

U Brodsko-posavskoj županiji je do sada zabilježeno ukupno 19 pozitivnih slučajeva od čega je 18 aktivnih, dok je jedna osoba ranije preminula. U karanteni su do sada bile ukupno smještene 23 osobe u samoizolaciju od čega je 10 osoba napustilo karantenu po isteku 14 dana samoizolacije tako da se trenutno u karanteni nalazi 13 osoba te dodatno 6 vozača kamiona.

Županijski Stožer civilne zaštite poziva sve građane da poštuju mjere i preporuke nacionalnog Stožera CZ, a posebice one o potrebi socijalnog distanciranja, zabrane okupljanja na javnim površinama i izbjegavanja privatnih okupljanja u većem broju.

Ni u Požeško-slavonskoj županiji nema novih slučajeva

Novozaraženih nema ni u Požeško-slavonskoj županiji, javlja 034portal.

- Jučer je testirano devet osoba, sedam nalaza se vratilo negativno, a za dvoje će nalazi doći danas poslijepodne. Što se tiče ovih troje pozitivnih koje imamo od prije, oni su dobrog općeg stanja. Dvoje je u izolaciji u svojim domovima, bez doticaja s ikim, a gospođa koja je hospitalizirana je također dobro. Oni svi će, nakon što protekne 28 dana i kad se dva testa vrate negativna, biti izliječeni. S današnjim danom 302 osobe ima rješenje samoizolacije, rekao je epidemiolog dr. Ante Vitalia.

To znači da je Požeško-slavonska županija već punih devet dana bez novih oboljelih.

Primorsko-goranska županija: Nema novih slučajeva

U Primorsko-goranskoj županiji nema novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, javlja HRT Radio Rijeka. Trenutno je u županiji 48 osoba oboljelih od Covida-19, a ozdravilo ih je 15, potvrdio je u programu Radio Rijeke načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić.

Ukupno se do sada u županiji zarazilo 62 ljudi, a ovih se dana očekuju nova ozdravljenja. Na području PGŽ-a, prema jučerašnjim podacima, ukupno je obrađeno 439 testova, a kroz drive in testiranje prikupljena su 52 uzorka.

Osječko-baranjska županija bez novooboljelih

Velika subota donijela i prvi dan nakon dugo vremena, konkretno tri tjedna, u kojem u Osječko-baranjskoj županiji nema novoooboljelih osoba. Zadnji dan prije ovoga kada je Osječka županija bila bez novooboljelih bio je 22. ožujka. Izvijestio je o tome župan osječko-baranjski Ivan Anušić, kazavši kako je od ukupno 109 testiranih bilo nula pozitivnih.

- To je odlična vijest koju smo na neki način i očekivali i najavljivali, jer smo posljednjih dana imali osjetno smanjivanje broja oboljelih. I dalje smo, dakle, na ukupno 103 pozitivne osobe i četiri izliječena. U KBC-u Osijek je na liječenju 27 osoba, a jedna u Općoj županijskoj bolnici u Našicama, dok su tri na respiratoru, što je također jedan manje. I dalje su četiri medicinska djelatnika pozitivna, 21 u samoizolaciji. Što se tiče strukture oboljelih medicinskih djelatnika u KBC-u Osijek za zaraženo 0,2 posto liječnika i 0,23 medicinske sestre dok ih je 1,25 posto u samoizolaciji. To su točni i relevantni podaci - rekao je župan Anušić, koji se potom zahvalio svim medicinskim djelatnicima i drugim službama koji sudjeluju svaka na svoj način u kontroli i borbi protiv koronavirusa.

- Dosegli smo razinu svijesti i odgovornosti kako se trebamo ponašati i zato zahvaljujem svima koji na tome rade - poručio je župan, čestitavši Uskrs žiteljima županije uz želju „da zajedno prođemo ove izazove i iz njih izađemo jači.“

Okrupnjavanje jedinica lokalne samouprave oko gradova zbog izdavanja e-propusnica još nije odobreno, pa je i dalje na snazi aktualna regulacije prema kojoj je za odlazak iz jedne jedinice u drugu potrebna e-propusnica. Što se tiče povratnika iz inozemstva, u Osječku županiju vratilo ih se 48 i svima je propisana samoizolacija.

U Zagrebačkoj županiji nove četiri zaražene osobe, ukupno 105

Nova četiri slučaja zaraze koronavirusom bilježi u subotu Zagrebačka županija u kojoj je dosad zaraza ukupno potvrđena kod 105 osoba od kojih je 14 izliječeno, a dvije su umrle.

Iz županije navode kako su tri nova slučaja potvrđena na području Samobora, gdje je sada ukupno šestero zaraženih, te jedan u Zaprešiću s čijeg je područja sada 24 oboljelih.

Pozivaju građane u županiji da poštuju upute Nacionalnog stožera civilne zaštite, jer se jedino odgovornim ponašanjem može smanjiti širenje zaraze koronavirusa.

"Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana", poručuju u priopćenju.

U Zagrebu 11 novooboljelih

Na press konferenciji gradskog stožera Grada Zagreba objavljeno je da je u hrvatskoj metropoli registrirano 11 novooboljelih od koronavirusa, tako da je broj ukupno zaraženih porastao na 391.

- Ove podatke u Zagrebu koje imamo možemo zahvaliti disciplini i samodisciplini naših sugrađana, rekao je gradonačelnik i čelnik stožera Milan Bandić, dodavši da će se razmisliti i o zatvaranju parkova ne bude li discipline i ne budu li građani slušali naputke gradskog i nacionalnog stožera civilne zaštite, prenosi N1.

- Ne donosimo odluku mi, nego centralni stožer, ali da ne bismo to napravili, apeliramo na građane da u parkove idu kontrolirano i da paze na socijalnu distancu, rekao je Bandić, dodavši da policija patrolira parkovima i upozorava građane na ponašanje.

Splitsko-dalmatinska županija: 17 novozaraženih

Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 17 osoba pozitivno na koronavirus i to iz Solina 2, Muća 2, Sinja 3, Makarske 2 i Splita 8, javljaju iz Stožera.

Od ukupno 17 novooboljelih osoba, 7 osoba je iz Doma za starije i nemoćne osobe Split, smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici. U KBC Split ukupno je zaprimljeno 54 korisnika doma za starije i nemoćne osobe. Jedna osoba je preminula, te se trenutno u KBC-u Split nalazi 53 korisnika doma za starije i nemoćne osobe.

Nakon provedenog testiranja 51 korisnika doma na koronavirus, utvrđeno je kako je još 7 korisnika doma koji se nalaze na bolničkom liječenju pozitivno na koronavirus, te je sada ukupno 47 korisnika doma pozitivno na COVID 19. Testiranje kod još dvoje korisnika koji se nalaze na bolničkom liječenju je u tijeku. Obavljeno je testiranje i 4 korisnika doma za starije i nemoćne osobe a koji nisu pacijenti KBC Split, već se nalaze u domu i njihovi nalazi su negativni na koronavirus.

U odnosu na jučerašnje stanje nema značajnijih promjena kod pacijenata pristiglih u KBC iz Doma za starije i nemoćne osobe Split, smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici. Većina bolesnika imaju blaže i umjerene simptome, dok jedna osoba ima teže simptome bolesti. Riječ je o osobama starije životne dobi i sa kroničnim bolestima te su kao takvi u ovoj situaciji osjetljiviji i ugroženiji na ovu akutnu infekciju i zbog toga se s njima postupa sa osobitim oprezom u odnosu na osobe bez kroničnih bolesti.

Među novooboljelima dvije osobe su zdravstveni djelatnici Doma za starije osobe.

103 zdravstvena djelatnika nalaze se u samoizolaciji, 78 osoba je hospitalizirano, 9 osoba nalazi se na respiratoru i to 6 iz Splitsko dalmatinske županije, 1 iz Dubrovačko neretvanske županije i 2 iz Šibensko kninske županije. Pacijent iz Zadarske županije koji je do sada bio na respiratoru, odvojen je sa respiratora i vraćen u Zadar jer njegovo zdravstveno stanje više ne zahtijeva respiratorski tretman.

U karanteni hotela Zagreb trenutno su 22 osobe od čega 7 stranih državljana. Na dan 11.4.2020. na području Splitsko dalmatinske županije ukupno je 313 osoba zaraženo koronavirusom.

Dubrovačko-neretvanska županija: 15 novih slučajeva, korona u još jednom domu

Koronavirus je, nakon potvrđenih infekcija u Splitu, Koprivnici i Pločama, ušao u još jedan dom za starije osobe. Kako je potvrdio dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, jedna zaražena osoba evidentirana je u Domu za starije u gradu Dubrovniku.

- U odnosu na jučer imamo nažalost povećan broj pozitivnih. Imamo ih 15. To je učinak korisnika doma zdravlja iz Ploča - rekao je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

- Nažalost, imamo zaraženu osobu i iz Doma za starije u Dubrovniku - kazao je Dobroslavić, kako ga je citirao Dubrovački dnevnik.

Novi slučaj u Ličko-senjskoj županiji

U Udbini je od koronavirusa oboljela jedna osoba, što je četvrta ukupno u Ličko-senjskoj županiji, a riječ je o muškarcu srednje dobi čija je klinička slika "srednje teška" i od jučer je u izolacijskoj jedinici gospićke Opće bolnice, rekao je u subotu Hini načelnik Stožera te županije Vice Nekić.

To je ujedno prva novim koronavirisom zaražena osoba u Lici, jer je prethodno troje iz priobalja - Senja i Novalje.

U nadzoru policije u proteklih 24 sata utvrđena su tri prekršaja nepoštivanja mjera samoizolacije i jedno kršenje zabrane napuštanja mjesta prebivališta bez propusnice.

Prema dojavama građana, rekao je Nekić, uočeno je da pojedini trgovački centri i manje trgovine prehrambenim artiklima ne osiguravaju dovoljan razmak i ne puštaju kupce kontrolirano u trgovine čime direktno krše propisane epidemiološke mjere Nacionalnog stožera Civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Na čitavom području Ličko-senjske županije uočen je povećan broj građana s područja izvan te županije i Županijski stožer Civilne zaštite zbog njih i svih ostalih građana zahtjeva od stožera gradova i općina pojačanu kontrolu, jer takvo ponašanje sigurno ne pridonosi suzbijanju pandemije, rekao je Nekić i vlasnicima prodavaonica poručio da se moraju strikno pridržavati epidemioloških mjera.

Četvero pozitivnih u Šibensko-kninskoj županiji

Na području Šibensko-kninske županije u zadnja 24 sata registrirane su četiri osobe pozitivne na koronavirus, tako da se broj oboljelih u toj županiji popeo na 64, izvijestili su u subotu iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Riječ je o dvije osobe koje su povezane s kninskom bolnicom, od kojih je jedna zdravstveni djelatnik kninske bolnice, a druga pacijentica s područja Grada Skradina.

Treća osoba oboljela od COVID-19 je bliski obiteljski kontakt sa zaraženom osobom s područja Općine Promina koja nema prebivalište u toj općini. Četvrta novooboljela osoba je zdravstveni djelatnik šibenske bolnice izložen zarazi zbog prirode posla koji obavlja.

Što se tiče oboljelih zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama na području Šibensko-kninske županije, na današnji dan imamo devet oboljelih u OVB „Hrvatski ponos“ Knin i jednu osobu u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije. Devet je pacijenata iz kninske bolnice oboljelo od koronavirusa.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 11 osoba oboljelih od COVID-19, od kojih je jedna osoba na respiratoru i njihovo stanje je stabilno. Dva pacijenta su i dalje na respiratoru u KBC Split.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 440 osoba, od čega je 240 osoba kontakt s oboljelim od COVID-19. U samoizolaciji, odnosno kućnoj karanteni je 377 osoba.

U zadnja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjera samoizolacije za koje je provjerom utvrđeno da je jedna osoba kršila navedenu mjeru.

U Krapinsko-zagorskoj županiji tri novooboljele osobe

Na području Krapinsko-zagorske županije zabilježene su tri novooboljele osobe od COVID-19 i sada ih je ukupno 96, objavio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Od tri novozaražene osobe, jedna je iz Tuhlja, jedna iz Desinića, a jedna iz Lobora.

Čekaju se nalazi za još 52 osobe, od kojih je 26 u samoizolaciji u svojim kućama. Ukupno je dosad testirano 590 osoba.

Od ukupno 96 oboljelih, gledano prema gradovima i općinama s područja Krapinsko-zagorske županije, 36 pozitivnih osoba na koronavirus je na području Pregrade, 16 na području Krapine, sedam u Humu na Sutli, po šest osoba je u Oroslavju, Zaboku i Desiniću, po četiri u općinama Jesenje i Petrovsko, po dvije osobe su u Donjoj Stubici i Loboru te po jedna osoba na području općina Bedekovčina, Đurmanec, Krapinske Toplice, Radoboj, Gornja Stubica, Stubičke Toplice i Tuhelj.

Iz županijskog Stožera javljaju i kako je u posljednja 24 sata evidentirano 19 kršenja mjere Odluke o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:19