COVID-19

ŽUPANIJSKI STOŽERI OBJAVLJUJU NOVE PODATKE U Istri i Brodsko-posavskoj županiji po dvoje novozaraženih, u Zadru troje, u Nuštru zaraženo dijete

 Boris Kovačev / CROPIX

Županijski stožeri civilne zaštite u nedjelju objavljuju dnevne izvještaje o situaciji s koronavirusom. Među prvima se javio istarski stožer iz kojega navode da su u protekla 24 sata ispitana 82 uzorka te da su dva pozitivna na Covid-19.

Radi se o osobama iz samoizolacije u bliskom kontaktu s već pozitivnim osobama iz već obrađenih, epidemiološki poznatih događaja sa sjeverozapada Istre.

Tijekom jučerašnjeg dana na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula uzorkovanjem je uzeto 13 uzoraka briseva koji su dostavljeni u laboratorije u Zagreb.

Brodsko-posavska županija: Još dvoje pozitivnih

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije još su dvije osobe pozitivne na koronavirus, rečeno je na medijskoj konferenciji Županijskog stožera Civilne zaštite, kako javlja portal SBplus.

Prema podacima iznesenim na samom početku presice jedna od zaraženih osoba je medicinski djelatnik. Tako su na području Brodsko-posavske županije za sada dvije zaražene osobe iz brodske bolnice.

- Jučer smo imali i pacijente u COVID zgradi. Riječ je o dva pacijenta koja su bila na respiratoru, no pristigli nalazi pokazali su da su oni bili negativni - kazao je ravnatelj slavonskobrodske bolnice dr. Josip Samardžić.

- Jučer i jutros je pristiglo ukupno 75 nalaza. Rezultate za još jedan nalaz čekamo. Dva pacijenta koja su bila pozitivna su bili ranije u kontaktu s već oboljelim osobama - istaknuo je dr. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, pozvavši još jednom građane na oprez i da odlazak u trgovine ne doživljavate kao izlet i mjesto za šetnju. - Bez suradnje građana zdravstveni sustav ne može puno učiniti - poručio je dr. Cvitković.

Zadarska županija: Troje novozaraženih, jedna osoba preminula

Od 30 uzoraka jučer poslanih na analizu, još su 3 osobe pozitivne na koronavirus u Zadarskoj županiji, obavijestili su iz županijskog Stožera Zadarske županije, iz kojeg su potvrdili i da je jedna osoba, 88-godišnji pacijent koji je danima bio na respiratoru, tijekom noći preminula.

Novi pozitivni pacijenti kontakti su s prethodno oboljelim osobama iz bolnice u Biogradu.

S obzirom na preminulu osobu, Zadarska županija sada ima 53 osobe pozitivne na koronavirus, od kojih su 3 na respiratoru, javlja Zadarski.hr.

Inače, u nedjelju kasno poslijepodne u luku Gaženica uplovit će katamaran iz Ancone s hrvatskim državljanima koji se nisu mogli vratiti iz Italije te nekoliko državljana Crne Gore. Putnike će dočekati tim epidemiologa, državni sanitarni inspektori te djelatnici PU zadarske. Nakon trijaže, u pratnji policije bit će prepraćeni, odnosno selektirani na one koji pripadaju Zadarskoj županiji i one koji putuju u druga područja.

Svi putnici obvezni su nakon dolaska biti 14 dana u kućnoj samoizolaciji, ako za to nemaju mogućnosti, osigurana im je karantena.

Jedna novooboljela osoba u Primorsko-goranskoj županiji

U Primorsko-goranskoj županiji tijekom posljednja 24 sata koronavirusom je zaražena jedna osoba, a dvije su ozdravile pa je u toj županiji sada ukupno 50 oboljelih dok je sedam ozdravilo, doznaje se u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Novooboljela osoba je bila u samoizolaciji, a njeno obolijevanje je povezano s nedavnim putovanjem skupine građana u Tursku.

U Stožeru očekuju još ozdravljenja, a građane, kao i do sada, pozivaju da se drže propisanih mjera, kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji zaraženo i dijete

U Vukovarsko-srijemskoj županiji tri su novozaražene osobe - dvije iz Vinkovaca i dijete iz Nuštra, pa je sada u toj županiji od koronavirusa ukupno oboljela 21 osoba, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

S jučerašnjim danom testirano je 244 osoba, a za 15 osoba se čeka nalaz, navode iz Stožera dodajući kako se u samoizolaciji na području županije nalazi 616 osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana bila je jedna dojava o kršenju samoizolacije za koju se utvrdilo da je neosnovana.

U objektima za karantenu nalazi se šest osoba te četiri vozača kamiona. COVID-19 ambulante su imale dva poziva osoba bez sumnje na koronavirus te su im dani odgovarajući savjeti.

Vinkovačka bolnica ima sedam hospitaliziranih osoba pozitivnih na koronavirus, dok se ostale osobe s blažim simptomima bolesti nalaze u kućnoj samoizolaciji.

Krapina: Četvero novozaraženih, ukupno 80 oboljelih

Na području Krapinsko-zagorske županije u posljednja su 24 sata evidentirana četiri nova slučaja zaraze koronavirusom pa je sada ukupno 80 oboljelih, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Dvije novooboljele osobe dolaze s područja općine Jesenje, a po jedna s područja grada Pregrade i općine Bedekovčina.

Na području Splitsko-dalmatinske županije zaraženo još devet osoba

Na području Splitsko-dalmatinske županije u odnosu na jučerašnji dan još 9 je osoba pozitivno na koronavirus; i to iz Hrvaca 1, Muća 1, Splita 5, Šolte 1 i Solina 1. Svi novooboljeli su zadovoljavajućeg općeg zdravstvenog stanja - najnoviji su podaci iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije koje donosi Slobodna Dalmacija.

Među novooboljelima nema zdravstvenih djelatnika. Dvije osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije izliječene su i nakon ponovljenog testiranja njihov je nalaz negativan te su otpušteni iz KBC-a Split.

131 zdravstveni djelatnik se nalazi u samoizolaciji. Trenutno je 39 osoba hospitalizirano, a na respiratoru se nalazi 9 osoba i to 4 iz Duboravčko-neretvanske županije, 3 iz Šibensko-kninske županije i 2 iz Splitsko-dalmatinske županije.

U karanteni hotela Zagreb trenutno su 23 osobe, od čega 8 stranih državljana. Na dan 5.4.2020. ukupno je 177 osoba zaraženo koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije.

U Zagrebačkoj županiji četiri nova slučaja koronavirusa

U Zagrebačkoj županiji tijekom protekla 24 sata četvoro je novooboljelih pa je evidentirano ukupno 90 osoba zaraženih koronavirusom, izvijestio je u nedjelju županijski Zavod za javno zdravstvo.

Do sada je izliječeno osam osoba, a jedna je preminula, navode u priopćenju.

Od ukupno 90 evidentiranih zaraženih osoba, najviše ih je na području Velike Gorice, 28, gdje je zabilježen i jedan smrtni slučaj.

Po broju oboljelih slijede Zaprešić (19), Sveta Nedelja i Samobor (15+3), Dugo Selo (14), Ivanić-Grad (6), Sv. Ivan Zelina (3), dok je u Jastrebarskom i Vrbovcu evidentiran po jedan oboljeli.

Iz Županije podsjećaju kako su na području Zagrebačke županije do sad osposobljene covid-19 ambulante za uzimanje briseva za testove na koronavirus u Ispostavama Samobor i Velika Gorica, a od ponedjeljka, 6. travnja, s radom kreće i Ispostava Ivanić-Grad. Brisevi se uzimaju isključivo na nalog liječnika obiteljske medicine, i to za osobe s područja koja ta ispostava pokriva.

Novi smrtni slučaj u Osijeku, troje novozaraženih

Novi smrtni slučaj povezan s koronavirusom dogodio se u KBC-u Osijek. Preminula je 82-godišnja žena koja je bila onkološki bolesnik, a sada se zarazila i koronavirusom što je za njezino zdravstveno stanje očito bilo pogubno. Prema informacijama koje smo dobili iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije gospođa je bila hospitalizirana na Klinici za infektologiju i nije bila na respiratoru. To je ukupno peti smrtni slučaj u KBC-u Osijek u posljednjih 48 sati.

Kad je riječ o novooboljelima njih je u odnosu na subotu troje više, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 92. Imamo i novih dvoje izliječenih, čime se njihov broj popeo na 13.

Opširnije o situaciji u Osječko-baranjskoj županiji donosimo OVDJE.

Bez novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji drugi dan zaredom nema novozaraženih koronavirusom, priopćio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije.

U toj je županiji šest osoba oboljelo, a dvije se vode statistički jer imaju prebivalište na području županije, a testirani su i liječe se na zagrebačkom području.

Nijedan zdravstveni djelatnik nije zaražen koronavirusom, napominju u županijskom Stožeru.

“Iako je lijepo vrijeme pozivamo građane da ostanu kod kuće, a one koji imaju izrečene mjere samoizolacije da ih se striktno pridržavaju. Pridržavajmo se i dalje savjeta struke, jer upravo prevencija je najbolji način sprječavanja širenja koronavirusa. Budimo pametni i čuvajmo zdravlje nas samih, a samim time i naših obitelji i cijele zajednice”, poručuju iz Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije.

U Virovitičko-podravskoj županiji nema novozaraženih

Na području Virovitičko-podravske županije od Covida 19 i dalje je dvoje zaraženih, njihovo stanje je stabilno i nalaze se u kućnoj izolaciji, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

"Svi poslani uzorci na analizu su negativni, među njima je bilo i osoba koje su bile u kontaktu s oboljelim supružnicima. Uzorke svaki dan uzimamo sukcesivno, njihov broj je stabilan, ne raste pa zaključujemo da je za sada epidemiološka situacija mirna i da se ništa ne događa“, izjavio je Hini ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije, epidemiolog Miroslav Venus.

Dodao je kako se epidemiološkim izvidima i dalje istražuju kontakti prvozaraženog kako bi utvrdili osobe koje je mogao zaraziti ili koje su njega mogle zarazili.

U Karlovačkoj županiji antiepidemijske mjere daju rezultate

U Karlovačkoj županiji od petka nema novooboljelih, a tijekom subote policija nije zabilježila kršenje mjera za sprječavanje širenja infekcije koronavirusom, doznaje se u nedjelju u županijskom Stožeru Civilne zaštite.

U Karlovcu je jučer policija provjerila svih 68 kafića i nitko nije kršio zabranu rada, rekla je glasnogovornica Stožera Ivana Rumenović Novinić.

„Zahvaljujemo svim građanima Karlovačke županije što se pridržavaju propisanih sigurnosnih mjera, čiji su rezultati već vidljivi, te ih pozivamo da unatoč lijepom vremenu ostanu doma i suzdrže se od druženja“, rekla je Rumenović Novinić.

U Karlovačkoj je županiji prvooboljelom pacijentu covid 19 dijagnosticiran 13. ožujka, te je do ove nedjelje, u 25 dana, oboljelo 24 pacijenata. Međutim samo dvoje u posljednjih sedam dana.

S ovom je nedjeljom hospitalizirano šest osoba u karlovačkoj općoj bolnici, jedna u Klinici za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“ u Zagrebu, 16 je na kućnom liječenju pod epidemiološkim nadzorom, dok je jedan oboljeli preminuo.

Prvi smrtni slučaj u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

- Zadnji podaci su da imamo 62 osobe pozitivne na koronavirus. Imamo i prvu preminulu osobu od koronavirusa, izjavio je župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za medije županijskog Kriznog stožera dodavši kako je činjenica da se pressice održavaju i na samu Cvjetnicu znak kako se nalazimo u stanju ugroze, prenosi Dubrovački dnevnik.

- Očekujemo rezultate još jednog uzorka, hospitalizirano je 14 osoba, osam u OB Dubrovnik, a šest u Studentskom domu. Četvero pacijenata iz OB Dubrovnik je prebačeno u KBC Split, a jedna za Zagreb. Imamo dvije izliječene osobe, izjavio je načelnik Stožera Joško Cebalo dodavši kako je Studentski dom jučer stavljen u funkciju, a kako je 250 kreveta pripremljeno, dok dodatnih 200 kreveta stiže.

Više informacija o situaciji na dubrovačkom području donosimo OVDJE.

Varaždin: Nakon pet dana bez novooboljelih, četiri slučaja zaraze

U Varaždinskoj županiji, u kojoj pet dana zaredom nije bio zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, u protekla 24 sata potvrđena su četiri novooboljela, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Ukupan broj oboljelih sada je 28, do sada je ozdravilo šest zaraženih, a na liječenju u varaždinskoj Općoj bolnici nalaze se 22 osobe koje su dobrog općeg stanja.

Jedna novooboljela osoba je srednjih godina i razvila je simptome visoke temperature, a kod ostalih triju osoba radi se o članovima iste obitelji - jednoj osobi srednjih godina i dvije mlađe osobe, izvijestio je Stožer.

Napomenuo je i da su oboljeli u početku imali vrlo blago povišenu temperaturu, a kroz nekoliko dana razvili su simptome obolijevanja respiratornog sustava. Dodatno je primijećen i simptom gubitka osjeta mirisa.

„Nijedna od novooboljelih osoba koje su smještene u Općoj bolnici Varaždin nije u trenutku pojave simptoma bila pod mjerom samoizolacije, što dodatno naglašava potrebu nužnog pridržavanja svih preporučenih higijenskih mjera i mjera socijalnog distanciranja”, ističe načelnik Stožera Robert Vugrin.

U Varaždinskoj županiji dosad su testirane ukupno 472 osobe, a pod mjerom samoizolacije je 1961 osoba.

Stožer je izvijestio i da je u protekla 24 sata Policijska uprava varaždinska zabilježila četiri slučaja kršenja mjere samoizolacije te 32 slučaja kretanja bez valjane propusnice.

Sisačko-moslavačka županija bez novozaraženih

U Sisačko-moslavačkoj županiji tijekom protekla 24 sata nije bilo novozaraženih koronavirusom pa je ukupan broj oboljelih i dalje 16, izvijestili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Od uzoraka uzetih za laboratorijsku dijagnostiku kod 19 pacijenata su nalazi negativni, a za pet pacijenata se nalazi još očekuju.

U priopćenju se navodi i kako je u samoizolaciji ukupno pet liječnika, 15 medicinskih sestara, jedan fizioterapeut i dva inženjera radiologije ali da i unatoč tome sisačka Opća bolnica normalno izvršava sve radne zadatke i obveze te nema ispada u funkcioniranju zdravstvenog sustava.

U izolacijskoj jedinici Opće bolnice nalaze se četiri pacijenta, a ostali su na kućnom liječenju.

U priopćenju županijskog Stožera opetovano upozoravaju građani kako nije vrijeme za druženja, već za dosljedno provođenje svih uputa i preporuka kako bi se zajedničkim snagama spriječila daljnja propagacija ove ozbiljne bolesti. Uspjeh borbe protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih stanovnika, stoji u priopćenju kojeg je potpisao načelnik županijskog Stožera Roman Rosavec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 03:30