ČETIRI PLUS JEDAN

Županijski sud ovakav dan ne pamti: U jednoj sudnici ‘na tapeti‘ Kalmeta, u drugoj čak četiri bivša ministra!

Jako zanimljive stvari odvijale su se iza, za javnost zatvorenih, vrata sudnice u kojoj je trajala sjednica optužnog vijeća u aferi "po babi i stričevima"

Županijski sud u Zagrebu

 Boris Kovačev/Cropix

Danom bivših ministara mogao bi se nazvati današnji dan na zagrebačkom Županijskom sudu gdje su se održavala ročišta u dva odvojena postupka protiv njih čak petorice.

Dok se u jednoj sudnici, onoj u kojoj se ponavlja suđenje bivšem ministru prometa Božidaru Kalmeti, optuženom u aferama Remorker i Fimi-Media, već drugi dan samo čita dokumentacija, puno zanimljivije stvari odvijale su se iza, za javnost zatvorenih, vrata sudnice u kojoj je trajala sjednica optužnog vijeća u aferi "po babi i stričevima" u kojoj su optuženi bivši ministri iz aktualne Vlade Darko Horvat, Tomislav Tolušić, Josip Aladrović i Boris Milošević.

image

Darko Horvat

Ronald Goršić/Cropix
image

Tomislav Tolušić

Vojko Bašić/Cropix
image

Josip Aladrović

Robert Fajt/Cropix
image

Boris Milošević

Nera Šimić/Cropix

Naime, riječ je o fazi postupka u kojoj se tek odlučuje o samoj optužnici i koja nije javna. Međutim, sami sudionici sjednice su novinarima objavili kakvu je odluku optužno vijeće donijelo.

"Optužno vijeće je opet, kao i prije godinu dana, odbilo prijedlog obrane za izdvajanje dokaza, što je očekivano. U ovih godinu dana ništa se novo nije dogodilo i nikakvih novih argumenata nisu imali, samo je Visoki kazneni sud bio ukinuo rješenje zbog više tehničkih manjkavosti koje će sada, vjerujem, biti otklonjene", rekao je Vedran Libl, zamjenik ravnateljice USKOK-a, okupljenim novinarima.

Naime, isto optužno vijeće je prije točno godinu dana odbilo prijedlog obrane za izdvajanje nezakonitih dokaza, no tu je odluku zbog nedovoljne obrazloženosti u studenome prošle godine ukinuo Visoki kazneni sud (VKS) koji je naložio da zagrebački Županijski sud najprije održi novo ročište na kojem će obrana dopuniti svoje prijedloge, a zatim da donese novu odluku koju će bolje obrazložiti.

Konkretno, VKS je naložio da optužno vijeće zagrebačkog Županijskoga suda, ako odluka ostane ista, točno napiše pojedinačna obrazloženja za odbijanje izdvajanja svakog od ukupno 310 dokaza koje je USKOK predložio protiv ministara. Sada je ta sjednica i održana, ali na nju nisu došli okrivljeni ministri, nego samo njihovi odvjetnici. Ubrzo je sud donio identičnu odluku kao prije godinu dana, no sada će morati napisati puno detaljnije obrazloženje.

U svojim prijedlozima otprije godinu dana, na kojima je ustrajala i danas, obrana je, između ostaloga, osporavala nadležnost cijeloga hrvatskog Državnog odvjetništva, smatrajući kako ono nije tijelo neovisno o izvršnoj vlasti, a neki od branitelja danas su, kako neslužbeno doznajemo, taj svoj argument "pojačali" ukazujući i na nedavni izbor novoga glavnog državnog odvjetnika jer smatraju da taj slučaj pokazuje upliv Vlade u rad DORH-a. Međutim, o tim argumentima iznesenim iza zatvorenih vrata odvjetnici nisu željeli decidirano govoriti pred kamerama.

"Obrana prvookrivljenoga dopunila je svoje prijedloge argumentima koji proistječu iz odluke Ustavnog suda koja se odnosi na sigurnosnu provjeru sudaca. Pitanje SMS-ova, u smislu utvrđivanja mogućnosti obrane, mogućnosti pristupa izvorima dokaza, tek je nedavno problematizirano na Sudu za ljudska prava i obrana će se u žalbi svakako pozivati na tu recentnu praksu. Mislim da je to maksimum koji vam mogu u ovome trenutku reći", izjavila je Višnja Drenški Lasan, odvjetnica prvookrivljenoga Darka Horvata.

Na današnju odluku obrana ponovno ima pravo žalbe o kojoj će opet odlučivati VKS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:50