AFERA AGROKOR

ŽUPANIJSKI SUD POTVRDIO PRVU OPTUŽNICU PROTIV IVICE TODORIĆA Optuženi i Piruška Canjuga i Ante Huljev, evo za što ih se tereti

Piruška Canjuga i Ivica Todorić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Županijski sud potvrdio je prvu optužnicu državnog odvjetništva protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i njegovih prijašnjih menadžera Piruške Canjuge i Ante Huljeva i austrijske državljanke Nicole De Rossi zbog izvlačenja 1,25 milijuna eura iz Agrokora.

Odluku je jutros objavilo Optužno vijeće Županijskog suda pod predsjedanjem suca Zdravka Majerovića.

Županijsko državno odvjetništvo je u rujnu podiglo tu optužnicu zbog kaznenog djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju.

Ante Huljev je bio zadužen za građevinske investicije, a Piruška Canjuga je nekadašnja izvršna dopredsjednica koncerna za poslovanje i poslovni razvoj Agrokora.

- Prvookrivljeniku, kao predsjedniku uprave jednog koncerna, i drugookrivljeniku, kao izvršnom direktoru financija u koncernu, stavlja se na teret da su tijekom 2013. godine zlouporabili svoj položaj u koncernu jer su, na štetu koncerna, omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna. Na opisani način se švicarsko trgovačko društvo nepripadno materijalno okoristilo, a nastupila je šteta za koncern u iznosu od 1,25 milijuna eura.

De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenici, Canjugi, koja je bila članica uprave istog koncerna, stavlja se na teret da je u opisanom postupanju sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga, napominje tužiteljstvo.

Ivica Todorić se još od studenog 2017. nalazi pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 06:06