NEPRAVOMOĆNA ODLUKA

Županijski sud u Osijeku odredio istražni zatvor Zoranu Mamiću: Evo što to znači za proces

Nezadovoljna strana ima pravo žalbe na ovu odluku pred Visokim kaznenim sudom, a istražni zatvor inače počinje teći trenutkom uhićenja
Zoran Mamić
 Cropix

Zoranu Mamiću na Županijskom je sudu u Osijeku određen istražni zatvor i u kaznenom postupku koji se protiv njega, brata mu Zdravka i još petorice okrivljenih (Damir Vrbanović, Mario Mamić, Sandro Stipančić, Igor Krota i Nikky Arthur Vuksan) vodi po optužnici za nezakonito izvlačenje 144 milijuna kuna iz Dinama, pri čemu je Dinamu nanesena šteta od 200 milijuna kuna.

Nepravmoćna je to odluka izvanraspravnog vijeća osječkog suda donesena u srijedu na prijedlog USKOK-a, a nakon što je mlađi brat Mamić usred ovog kaznenog postupka (suđenje je službeno počelo 3.3.2021.) pobjegao u BiH, kako bi izbjegao služenje zatvorske kazne od 4 godine i 8 mjeseci u Hrvatskoj prema pravomoćnoj presudi iz tzv. prve optužnice za sudjelovanje u nezakonitom izvlačenju 116 milijuna kuna iz Dinama.

Nezadovoljna strana ima pravo žalbe na ovu odluku pred Visokim kaznenim sudom, a istražni zatvor inače počinje teći trenutkom uhićenja.

Nakon što se Zoran Mamić pridružio svom starijem bratu i od hrvatskog pravosuđa skrio u susjednoj državi, USKOK je za njega zatražio istražni zatvor i po tzv. drugoj optužnici, a to je zapravo preduvjet USKOK-u da podnese zahtjev za suđenje u odsutnosti i Zoranu, jer se Zdravku u ovom drugom kaznenom postupku ionako već sudi u odsutnosti, a s obzirom da je već tri godine nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Podsjetimo, braći Mamić prije dva tjedna na Županijskom sudu u Zagrebu određen je istražni zatvor i temeljem zahtjeva USKOK-a vezano uz istragu koja je protiv njih, trojice sudaca Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vekića, Ante Kvesića i Darka Krušlina te osječkog poduzetnika Drage Tadića pokrenuta zbog sumnji u davanje, odnosno primanje mita.

Taj istražni zatvor preduvjet je za podnošenje zahtjeva BiH za izručenje braće Mamić Hrvatskoj, a s obzirom da ta odluka donesena u Zagrebu još uvijek nije konzumirana, jer su braća Mamić i dalje u BiH, osječki je sud ocijenio da je zahtjev USKOK-a za istražni zatvor u drugom postupku također utemeljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:55