OSUĐEN 2017.

ŽUPANIJSKI SUD U VARAŽDINU DONIO ODLUKU O MOLBI ZA UVJETNI OTPUST KAPETANA DRAGANA Odslužio je dvije trećine kazne za ratni zločin...

 
Suđenje Draganu Vasiljkoviću
 CROPIX

Igor Pavlic, glasnogovornik varaždinskog Županijskog suda, potvrdio nam je da je varaždinski Županijski sud danas odlučivao o molbi za uvjetni otpust Dragana Vasiljkovića (65), poznatijeg kao kapetan Dragan, koji u lepoglavskoj kaznionici izdržava kaznu od 13,5 godina zatvora zbog ratnog zločina.

Vasiljković je osobno podnio molbu nakon što je izdržao dvije trećine kazne. Nije želio sudjelovati u raspravi videolinkom iz lepoglavske kaznionice, a svoju će odluku sud obznaniti nakon što je primi Vasiljković.

Vasiljković je osuđen u rujnu 2017. na Županijskom sudu u Splitu zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubojstvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Vasiljković, koji ima srpsko i australsko državljanstvo, uhićen je prije 12 godina u Australiji, gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa, a u srpnju 2015. izručen je Hrvatskoj, gdje je i osuđen. Na odluku o uvjetnom otpustu mogu se žaliti i Vasiljković i tužiteljstvo, a o žalbi će odlučivati Vrhovni sud.

A February 1993 file photo former Serb commander Dragan Vasiljkovic taken in Knin, Croatia. Croatia has asked Australia to extradite the former Serb commander, now an Australian citizen, so it can try him for war crimes committed during Croatia's 1991-95 war of independence. Vasiljkovic, who lives in Australia but also has Serbian citizenship, was arrested in Sydney last month, after Australia received a request from the Croatian government. He appeared in a Sydney court and was refused bail.  REUTERS/ Ranko Cukovic/File photo - LA1DRXTGJZAA
Reuters
Srpski 'kapetan' Dragan Vasiljković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:34