IMA OSAM DANA

Županijski sud u Zagrebu Hernádiju poslao opomenu: ‘Niste platili troškove kaznenog postupka...‘

Inače, Hernadi koji je u odsutnosti pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora podnio je protiv presude Ustavnu tužbu

Zsolt Hernadi

 Attila Kisbenedek/Afp

Uskočki odjel zagrebačkog Županijskog suda poslao je Zsoltu Hernádiju opomenu da je dužan presudom u predmetu INA MOL od 27. prosinca 2019. godine platiti 18.363,43 kuna te paušalne svote troška u iznosu od 20.000,00 kuna u roku od 8 dana. Presuda je postala pravomoćna dana 7. srpnja 2021. godine, a ovršna 23. srpnja 2021. godine.

"Dana 01. prosinca 2021. godine dostavili smo vam put e-oglasne ploče ovoga suda, nalog za naplatu gore navedenog. Kako je protekao rok naplate, a niste uplatili ništa, pozivamo vas da u roku od osam dana uplatite troškove kaznenog postupka u iznosu od 18.363,43 kuna te paušalne svote troška u iznosu od 20.000,00 kuna", stoji u opomeni.

Županijski sud piše da ako Hernádi ne plati troškove da će u protivnom dostaviti nalog Općinskom DO Zagreb odnosno FINI, a radi prisilne naplate ostatka troškova. Dakle, uplatu je potrebno izvršiti u korist Državnog proračun RH i to na broj: HR1210010051 863000160, HR64 6084-3507-50-14 u protivnom pokrenut će se postupak ovrhe.

Na kraju kažu Hernádiju da ako je platio troškove da im potvrdu o tome dostavi na mail, ali to je malo vjerojatno s obzirom na to da je Hernadiju suđeno u odsutnosti i nedostupan je hrvatskom pravosuđu. Inače, Hernadi koji je u odsutnosti pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora podnio je protiv presude Ustavnu tužbu i 12. srpnja je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izjavio da će taj sud na jesen riješiti ustavnu tužbu čelnika MOL-a Zsolta Hernádiju na presudu kojom je u odsutnosti osuđen na dvije godine zatvora zbog podmićivanja bivšeg premijera Ive Sanadera.

Presudom zagrebačkog Županijskog suda koju je Vrhovni sud potvrdio u listopadu prošle godine Sanader i Hernadi osuđeni su jer su dogovorili da će za mito od 10 milijuna eura osigurati zaključenje neosnovanih izmjena ugovora koji se odnosi na hrvatsku naftnu kompaniju Inu u kojoj država ima vlasnički udio.

Tim izmjenama ugovora, istaknuo je Vrhovni sud, trebalo se omogućiti mađarskom MOL-u prevladavajući utjecaj nad domaćom naftnom kompanijom. Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja iz domaće naftne kompanije koji će u cijelosti preuzeti Hrvatska.

Vrhovni sud navodi da je Sanader, koristeći svoj položaj i autoritet, osigurao da vlada RH zaključi takve ugovore kojima su prihvaćeni zahtjevi MOL-a "postavljeni tijekom pregovora u vezi zaključenja ovih ugovora". Hernadi je, pak, kao protuuslugu osigurao isplatu 10 milijuna eura Sanaderu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:38