PISAO PANEGIRIKE PAVELIĆU

ŽUPANIJSKI SUD U ZAGREBU REHABILITIRAO OTVORENOG POBORNIKA NDH I USTAŠKOG POKRETA Usvojen zahtjev 'U ime obitelji', poništena presuda Filipu Lukasu

 

Županijski sud u Zagrebu usvojio je zahtjev udruge U ime obitelji i poništio smrtnu presudu iz 1945. Filipu Lukasu, nekadašnjem čelniku Matice hrvatske i poznatom intelektualcu, ali i otvorenom poborniku NDH i ustaškog pokreta.

Prije godinu dana, Županijski sud i sudac Ivan Turudić poništili su presudu protiv zagrebačkog nadiskupa Alojzija Stepinca, također osuđenog od tadašnjih socijalističkih vlasti, a u utorak je rehabilitiran i Filip Lukas.

U obrazloženju je navedeno da je Izvanraspravno vijeće presudom od 18. srpnja 2017. u povodu revizije udruge U ime obitelji poništilo presudu Okružnog narodnog suda za grad Zagreb od 21. studenoga 1945, broj; Kz. 320/14, potvrđenom presudom Vrhovnog suda Hrvatske od 24. prosinca 1945., broj K 746/4, kojom je Filip Lukas, kao predsjednik Matice hrvatske, osuđen na kaznu smrti strijeljanjem te na trajan gubitak političkih i građanskih prava, jer je prema optužnici vršio akciju i propagandu u korist okupatora i njegovih pomagača širenjem nacionalne i vjerske nesnošljivosti, opravdavanjem okupacije i osuđivanjem narodnooslobodilačke borbe.

ARHIVA
Filip Lukas

"Utvrđeno je da je pok. Filip Lukas osuđen zbog političkog kaznenog djela, i to verbalnog političkog delikta kao posljedicom zlouporabe političke moći tadašnje komunističke vlasti u kaznenom postupku u kojem su prekršena međunarodno priznata načela pravne države, kao što su načelo zakonitosti i načelo primjene blažeg zakona", glasi odluka Županijskog suda, inače, sljednika Okružnog suda u Zagrebu, na kojem je Lukas osuđen na smrt.

Lukasovi politički stavovi nisu bili pravocrtni. U početku je bio jugoslavenski nacionalist i 1918. proglašenje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca dočekao je s odobravanjem. Ubrzo je postao svjedok beogradskog centralizma, likvidacije Stjepana Radića, uvođenja Šestosiječanjske diktature i svi ovi događaji gurnuli su ga u hrvatski nacionalni pokret. Oduševljeno je dočekao uspostavu NDH i do kraja rata objavljivao panagerike u slavu Ante Pavelića, Mile Budaka i ustaških vlasti, a 1945., tada 75-godišnji Lukas pred partizanima je pobjegao u Italiju.

ARHIVA
Marko Versić, Stjepan Zimmermann, Filip_Lukas i Blaž Jurišić.

To ga je spasilo jer ga je Okružni narodni sud u Zagrebu pod predsjedanjem Tomislava Novaka 21. studenoga 1945. osudio u odsutnosti na smrtnu kaznu. Kao glavni krimen citiran je izvještaj sa zasjedanja Matice hrvatske iz lipnja 1941., prema kojem je Filip Lukas u društvu doglavnika Mile Budaka izrekao nekoliko hvalospjeva na račun ustaškog pokreta i NDH. Sada je i službeno rehabilitiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:40