SPOR OKO EU POTICAJA

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku uložilo žalbu na presudu kojom bi država morala Marku Pipuniću vratiti 38,4 milijuna kuna

 Vlado Kos / Hanza Media

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je Visokom trgovačkom sudu Republike Hrvatske žalbu protiv presude Trgovačkog suda u Osijeku kojom je naloženo Republici Hrvatskoj da trgovačkom društvu iz Čepina nadoknadi štetu u iznosu od 38.482.500,00 kuna.

Podsjetimo, riječ je o nepravomoćnoj presudi donesenoj 28. kolovoza, a prema kojoj bi država morala tvrtki Salami Aurea u vlasništvu Marka Pipunića, inače vlasnika Žito grupe iz Osijeka, isplatiti 38,4 milijuna kuna kao naknadu štete uz zakonske zatezne kamate. Riječ je o dijelu od ukupno 126 milijuna kuna poticaja iz fondova Europske unije koje je Agencija za plaćanja u poljoprivredi Pipunićevim tvrtkama uskratila u kolovozu 2016. godine. Bilo je to u vrijeme koalicije HDZ-a i Mosta, kada je Ministarstvom poljoprivrede upravljao Mostov Davor Romić.

Pipunićeve tvrtke prethodno su od iste Agencije dobile pozitivno mišljenje za projekte za koje su aplicirali, no onda je Povjerenstvo za nepravilnosti provelo nadzor projekata i zaključilo 'da su uvjeti za stjecanje pogodnosti stvoreni umjetno radi ostvarenja većeg iznosa potpore, odnosno tri puta po maksimalni iznos potpore, što je suprotno ciljevima sektorskog poljoprivrednog zakonodavstva. Stoga se tri projekta smatraju jednim projektom društva Žito'.

Pipunić je podnio tužbu protiv države smatrajući da mu je novac protupravno uskraćen, a u prvom stupnju za pravo mu je dala i Mirjana Baran, predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku, koja je vodila ovaj prvostupanjski postupak. No, iz tužiteljstva smatraju 'kako u ovoj pravnoj stvari ne postoje pravne pretpostavke za odgovornost Republike Hrvatske, jer nema protupravnosti niti nepravilnog rada tijela za koja Republika Hrvatska odgovara', zbog čega su uložili žalbu.

'Pobijanom presudom počinjene su bitne povrede odredaba parničnog postupka, povreda materijalnog prava, a činjenično stanje je nepotpuno i pogrešno utvrđeno. Sukladno tome, predloženo je da drugostupanjski sud, uvažavajući žalbene razloge, preinači i u cijelosti odbije tužbeni zahtjev tužitelja, uz dosuđivanje parničnog troška sukladno specifikaciji koja postoji u spisu uvećano za trošak sastava ove žalbe ili da tu presudu ukine i vrati je prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje', stoji u objavi ŽDO-a Osijek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:59