UPITNA PRIVATIZACIJA

Županijsko državno odvjetništvo zatražilo povrat šume na Lungomare u Puli

‘Dugo smo upozoravali na sumnjivu pretvorbu i privatizaciju te u dokumentaciji koju smo proučavali pronašli uporište za to‘


Članovi političke platforme Možemo u Puli

 Goran Šebelić/Cropix

Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je 17. siječnja zahtjev za povratom šumskog zemljišta na Lungomareu na koje se upisao Hotel Valkane d.o.o., priopćila je danas pulska platforma Možemo. Tvrde da je tek početak jer i za mnoge druge dijelove privatiziranog zemljišta postoji u dokumentaciji uporište za sumnju u zakonitost. Radi se o zemljištu gdje se planira gradnja hotela oko čega je lani u Puli održan i prvi lokalni referendum na kojega većina Puljana nije izašla.

- Prošlu je godinu obilježio referendum za Lungomare održan na zahtjev građana. Možemo! je bila jedina politička opcija u pulskom gradskom vijeću koja je zahtijevala referendum i potom na sve načine podržala građansku inicijativu koja ga je i provela. 10.000 Puležana i Puležanki podržalo je zahtjev za onemogućavanjem gradnje velikog hotela na Lungomareu. To nije bilo dovoljno da se referendum proglasi uspješnim, ali nas je potaknulo na nastavak rada na slučaju.

Dugo smo upozoravali na sumnjivu pretvorbu i privatizaciju te u dokumentaciji koju smo proučavali pronašli uporište za to. Od Grada smo tražili da se uključi u propitivanje pretvorbe i privatizacije društvenog vlasništva koje je trebalo pripasti Gradu, držeći da je u tim procesima Grad oštećen, ali ova gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Filipom Zoričićem za to nije imala sluha. Koalicija s NL F. Zoričića i SDP-om pukla je upravo na slučaju Lungomare, a naša predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić je zbog njega i smijenjena. Netko je sluha ipak imao, poručili su iz platforme Možemo.

Ističu da je iz obrazloženja ŽDO za povratom šumskog zemljišta jasno je da je sve što su do sada navodili o slučaju pretvorbe i privatizacije tvornice cementa bilo točno.

- Nije provedena revizija pretvorbe i privatizacije za navedeno trgovačko društvo. Pretvorba nije obrađena s imovinsko-pravnog aspekta jer je u pretvorbu ušlo zemljište koje prema propisima ne može ući u procjenu. Uvažavajući recentnu sudsku praksu, pravni prednik Hotela Vlakne d.o.o. nije mogao steći pravo vlasništva na šumama i šumskom zemljištu.

Rješenje Hrvatskog fonda za privatizaciju o pretvorbi nije moglo biti temelj za promjenu vlasničkog statusa šumskog zemljišta na Lungomareu. Inzistirat ćemo da Grad Pula pokrene postupak za povrat zemljišta na kojem je nalazi gradski pročistač, na tom se zemljištu pročistač nalazio i prije procesa pretvorbe.

Upitan je i postupak pretvorbe sportsko-rekreacijskog centra Valkane, koji je također mogao pripasti Gradu - da je itko brinuo o javnom interesu. Nećemo odustati sve dok posljednji komadić Lungomarea ne bude vraćen građanima. Podsjećamo da je cijelo Gradsko vijeće Grada Pule na posljednjoj sjednici još jednom demonstriralo sluganski odnos prema istom investitoru, a Možemo! se još jednom istaknuo kao jedina politička opcija koja zaista radi u interesu građana, poručili su iz platforme.

S druge strane, iz tvrtke Hotel Valkane vele da su 2015. godine sukladno svim zakonima kupili i platili tvrtke s pripadajućom imovinom, te od tada razvijaju projekt koji je u skladu sa svim zakonima i prostorno planskom dokumentacijom koja je vrijedila u tom trenutku, a vrijedi i danas.

- Nastavno na tvrdnje o navodnoj „nezakonitoj privatizaciji“ želimo istaknuti kako je prema svoj službenoj dokumentaciji privatizacija provedena u skladu sa svim zakonima Republike Hrvatske. Iako smo, ponavljamo, tvrtke kupili 2015., naša provjera, provjera vanjskih stručnjaka, ali i provjera svih tijela koja su se do sada bavila slučajem, nisu iznjedrili niti jedan sporan nalaz.

Sve čestice su upisane na tvornicu još u prvom dijelu 20. stoljeća, što je vidljivo iz dokumentacije 1934. i 1949. kao i iz sve službene dokumentacije do danas. Niti Republika Hrvatska, Istarska županija ili Grad Pula nisu imali zamjerke na postupak pretvorbe i privatizacije Tvornice cementa Pula. Sve revizije pretvorbe su zakonski završile do 30. rujna 2006. godine, ističe Zoran Kostić iz Hotela Valkane.

Veli da je nevjerojatno da 2023. godine netko s ponosom govori o nacionalizaciji privatne imovine i u kontekstu njih i njihovog projekta koristi izraze kao što je kriminal.

- U otvorenoj smo i stalnoj komunikaciji sa svim institucijama Republike Hrvatske, radimo po zakonima te investiramo u projekte koji donose dodanu vrijednost.

Grad Pula i stanovnici od nas imaju kvalitetne i zakonite investicije, poštivanje svih pravila, nova radna mjesta, sva davanja plaćena na vrijeme, dok predstavnici Inicijative, često iznoseći neistine poput one da Grad Pula ima mogućnost da stekne vlasništvo nad zemljištima unutar SRC Valkane, zbunjuju građane i nastavljaju zatrpavati javni prostor i nakon što su referendumom dobili jasnu poruku, poručio je Kostić.

- Iz analize spisa pretvorbe i privatizacije predmetnih čestica razvidno je da tvrtka Hotel Valkane d.o.o ne može i nikada nije ni mogla biti upisana kao vlasnik iznimno vrijedne šume na području Lungomara, poručila je danas na konferenciji za novinare u Puli građanska Inicijativa ZA Lungomare. Slijedom toga građanska Inicijativa ZA Lungomare podnijela je DORH-u 26. srpnja 2022. godine prijavu nezakonitih uknjižbi vlasništva, potkrepljenu dokumentacijom iz spisa pretvorbe i privatizacije.

- Na naše veliko zadovoljstvo, na prijedlog Republike Hrvatske u svojstvu podnositeljice zahtjeva 17.01.2023. pokrenut je postupak za mirno rješenje spora u kojem je protustranka Hotel Valkane d.o.o. Zahtjev za mirno rješenje spora odnosi se na vlasništvo trinaest čestica šumskog zemljišta u zoni Lungomare ukupne veličine 80.212 m2 na koje je kao vlasnik upisana tvrtka Hotel Valkane d.o.o.

Iz analize spisa koju je provela Inicijativa ZA Lungomare proizlazi da Republika Hrvatska ima pravo vlasništva ne samo na spomenutim česticama šume zone Lungomare, već i na česticama kamenoloma Max Stoja i kampa u Pomeru te Valbonaše. Međutim, za sada nije zabilježen zahtjev države za pokretanje mirnog rješenje spora u odnosu na upis vlasništva na tim čestica, istaknuli su.

Dodali su da u odnosu na čestice Sportsko-rekreativnog centra Valkane na kojima su teniski tereni i nogometno igralište, i u odnosu na zemljište na kojem se nalazi pročistač grada Pule, Republika Hrvatska nije pokrenula postupak. Naime, pravo na upis vlasništva na ovim česticama ima Grad Pula, odnosno sportske udruge koje su ih koristile. Zato je Grad Pula taj koji ima aktivnu legitimaciju i dužnost pokrenuti postupak za ispravak upisa vlasništva, a ne Republika Hrvatska.

- Stoga pozivamo Grad Pulu da zaustavi sve projekte koji se na tom području planiraju - odnosno na česticama SRC-a Valkane te onoj na kojoj je pročistač - dok se ne okončaju svi postupci koji se odnose na nezakoniti upis vlasništva tvrtke Hotel Valkane d.o.o., odnosno njenog pravnog prethodnika Istre Cementa. Podsjetimo, tvrtka Hotel Valkane d.o.o. čiji je direktor istaknuti pulski SDP-ovac i njihov veliki donator Stevan Muidža, u vlasništvu je medijskog tajkuna iz Srbije Dragana Šolaka koji je, između ostalog, vlasnik N1 televizije i Nove TV.

Kap koja je među građanima prelila čašu je vijest o planiranom projekatu građenja mastodonskog hotela i pratećih turističkih sadržaja uključujući lift do plaže, restorane, barove. Realizacijom ovog mega-projekta tvrtke Hotel Valkane d.o.o u potpunosti bi se devastirala zona Lungomara. Masovni građanski revolt i mobilizacija protiv projekta izgradnje planiranog hotela i pratećih sadržaja rezultirao je prvom referendumskom inicijativom u Puli i Istri koju je pokrenula Inicijativa građana ZA Lungomare. Referendum je održan 9. listopada 2022. godine, a na njega je izašlo gotovo 23 posto birača, istaknuli su.

U međuvremenu, tvrtka Hotel Valkane d.o.o. je pribavila lokacijsku dozvolu za građenje hotela i pratećih sadržaja. Iz inicijative kažu da je građanima pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule Ingrid Bulian odbila zahtjev za pristup informacijama, odnosno uvid u lokacijsku dozvolu i idejni projekt hotela koji je njezin sastavni dio. Zato su pokrenuli postupak žalbe koji se vodi pred Povjerenikom za informiranje RH.

-Temeljem daljnjeg prikupljanja i analize kompletne dokumentacije postupka pretvorbe i privatizacije od 1990. do 2007. koju su članovi Inicijative građana ZA Lungomare proveli u periodu od podnošenja prve prijave DORH-u do danas, članovi su utvrdili činjenice temeljem kojih su stekli visoku razinu uvjerenja da je Rješenje o iskazu nekretnina unesenih u temeljni kapital društva od 18.05.1995. krivotvoreno.

Temeljem navedenog rješenja investitor se više od 10 godina kasnije upisao kao vlasnik na predmetnim česticama. Mogući počinitelji krivotvorenja su tadašnji predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivan Penić i potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Miljenko Weiss. Međutim, postoji mogućnost da je još osoba učestvovalo u istom, istaknuli su danas u Puli.

Nadalje, u spisu pretvorbe i privatizacije, dodaju, obiluje dokumentacija iz koje je razvidno da je Lovro Dragojević, direktor tvrtke Istra Cement čiji je pravni sljednik tvrtka Hotel Valkane d.o.o., znao ili morao znati da tvrtka nema pravo upisa vlasništva na predmetnim česticama i da je rješenje krivotvoreno.

- Zanimljivo je da u periodu od narednih 10 godina od izdavanja krivotvorenog rješenja odgovorne osobe i zastupnici tvrtke Istra Cement nisu provele upis vlasništva na spornim česticama. Igrom slučaja, proveli su ga tek nakon 2006. kada je zakonom o reviziji pretvorbe i privatizacije istekao rok za provođenje revizije pretvorbe i privatizacije od strane Državnog ureda za reviziju. Zbog ovih i drugih novih utvrđenih činjenica i prikupljenih dokaza građanska Inicijativa ZA Lungomare podnosi dopunu kaznene prijave DORH-u.

Zanimljiv je podatak da je nakon ukidanja zastare za kriminal u pretvorbi i privatizaciji Penić bio prva osoba pod istragom za kriminal i to vezano uz slučaj pretvorbe i privatizacije Geofizike. Potom se njegova uloga spominje i u drugim slučajevima istrage kao što su Agrokor, VIO i drugi. Osim toga, drugi su-potpisnik krivotvorenog Rješenja, potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Weiss, nakon Hrvatskog fonda za privatizaciju prešao upravo u upravni odbor ovog “bogom danog” investitora, gdje je također obavljao dužnosti likvidatora i člana nadzornog odbora, zaključili su članovi pulske građanske inicijative.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:54