POLICIJA SVE ISTRAŽUJE

ŽUPNIK KOJI NIJE HTIO PRIČESTITI DJEČAKA S DOWNOM OPET U SREDIŠTU PAŽNJE Iz crkve nestao Gospin kip, građani pričaju da ga je bivši svećenik uzeo

 NOVA TV screenshot

U nedjelju u poslijepodnevnim satima iz crkve sv. Franje Asiškog u Gradištu nedaleko od Županje nestao je Gospin kip. Kako je izvijestila Policijska uprava vukovarsko-srijemska šteta iznosi nekoliko desetaka tisuća kuna.

Osim po općini vijest o krađi proširila se i po društvenim mrežama gdje su mnogi komentirali da je kip odnio bivši župnik vlč. Alojzije Asić. Premda se to tek činilo kao teorija zavjere, posebno jer se radi o svećeniku koji je proljetos donio odluku da dječaku s Downovim sindromom uskrati prvu pričest, oglasio se novi gradištanski župnik Mato Knežević koji je za Glas Slavonije rekao što su mu ispričali građani.

- Bivši župnik držao je u nedjelju poslijepodne misu i dao krštenje. Jedna obitelj molila me da on to učini pa sam smatrao da bi bilo nepristojno odbiti ga. Nisam htio da se osjeća loše i da ispadne kao da ga kontroliram pa sam za vrijeme mise otišao u selo. Župljani su mi rekli da je velečasni, čim sam otišao u župu, prije misnog slavlja, kip stavio na oltar, a na njezino mjesto stavio drugi kip. Nakon mise, negdje oko pola 5, zamolio je mlade ljude da mu pomognu kip utovariti u automobil i prevezu. Mladi muškarci pomogli su mu jer nisu znali da to čine mimo moje volje. Žao mi je što se to dogodilo, a ovako nešto nije trebalo ni njemu ni meni. Možda pravo ni on ne zna što će mu Gospin kip - rekao je Knežević.

Vlč. Alojzije Asić je umirovljen, a trenutno se nalazi na ispomoći u crkvi sv. Martina biskupa u Podravskim Podgajcima. Novinari Glasa Slavonije su ga pokušali kontaktirati, no do njega nisu mogli doći.

Policija i dalje provodi istragu u vezi ove bizarne krađe, a prema dostupnim i neslužbenim informacijama umirovljeni vlč. Alojzije Asić smatrao je da je kip njegov te ga je htio zaštiti od vandalizma. - Pri primopredaji župe bivši župnik mogao je odnijeti što god je htio, ali nakon 30. lipnja više nije dolazio. Nakon nestanka kipa prvo sam se konzultirao s Nadbiskupijom i rečeno mi je da nazovem policiju, jer se takve stvari moraju na taj način odmah rješavati. Kip je župsko vlasništvo - rekao je gradištanski župnik Knežević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:38