Župa u Sikirevcima

Župnik razriješen dužnosti zbog dopisivanja s mještankama, zatim upućen na ‘duhovno sabiranje‘

Nadbiskup je razriješio župnika zbog narušene vjerodostojnosti svećeničke službe

Crkva i zupni ured u Sikirevcima

 Danijel Soldo/Cropix/Cropix

Zbog narušene vjerodostojnosti svećeničke službe đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić razriješio je dužnosti župnika župe Sikirevci u Brodsko-posavskoj županiji Stjepana Šumanovca, potvrđeno je u ponedjeljak iz te nadbiskupije.

Šumanovca se posljednjih dana u medijima spominjalo zbog neprimjerenog dopisivanja s pojedinim mještankama, zbog čega je bio prozivan za uznemiravanje te prijavljen institucijama Nadbiskupije.

Iz Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije priopćili su kako je Hranić "zatražio te osobno primio neposredna očitovanja od svećenika o kojem je riječ, tako i od osobe koja je iznosila optužbe i dokaze o svećenikovim sablažnjivim postupcima i neprimjerenoj komunikaciji s udanom ženom i majkom".

image

Crkva i zupni ured u Sikirevcima

Danijel Soldo/Cropix/Cropix

Ističu kako je Hranić izrazio jasan stav i protivljenje bilo čijim neprikladnim postupcima i vladanju, "posebno izražavajući žalost što je i u ovom slučaju zasjenjeno ono što je dio samoga poziva i navještaja Crkve, a to je dostojanstvo i svetost sakramenta ženidbe, vrijednost bračne ljubavi i uzvišenost obiteljskoga života".

Navode kako je komunikacija o kojoj je riječ u optužbama protiv svećenika, iako se prema svjedočanstvima ne radi o tjelesnom kontaktu, prouzročila ozbiljnu krizu jednoga braka i obitelji, zbog čega kao zajednica Crkve osjećaju duboku žalost.

Istodobno je ozbiljno narušena i kompromitirana vjerodostojnost svećenika, a time i njegove službe. Stoga je Hranić donio odluku kojom se dotični svećenik razrješuje službe župnika u Sikirevcima.

Uz kanonsku mjeru, koja mu je izrečena prema odredbama Zakonika kanonskoga prava, uključena je i mjera obvezatnoga razdoblja povučenosti i "duhovnoga sabiranja“, pod vodstvom jednoga od redovničkih svećenika, poručuju iz Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 19:38