LOVAC NA NACISTE

Zuroff: 'U Hrvatskoj djeluju jake snage neofašističke nostalgije'

 Damir Krajač / CROPIX

BEOGRAD - Direktor centra "Simon Wiesenthal" i dugogodišnji lovac na naciste Efraim Zuroff izjavio je za beogradsku "Politiku" od utorka, komentirajući posljednjih dana učestalu upotrebu ustaškog pozdrava "Za dom spremni" na hrvatskim nogometnim stadionima, kako je u Hrvatskoj na djelu jaka struja neofašističke nostalgije te kako i hrvatsko vodstvo i Bruxelles moraju osuditi takve pojave.

"Ovo je odgovornost i Europske unije i ovakva događanja su jednostavno nezamisliva u jednoj državi EU. Problem je što je Bruxelles bio jako slab u reakcijama na ovakva događanja, ne samo u Hrvatskoj, nego i u drugim zemljama", rekao je Zuroff za "Politiku".

Komentirajući nedavne prijetnje koje su dobili zaposleni u memorijalnom centru nekadašnjeg ustaškog logora Jasenovac, Zuroff je ocijenio da je riječ o "šokantnim i uznemirujućim" vijestima.

"Vrlo je važno da vrh Hrvatske osudi ova događanja i da se Bruxelles probudi i reagira što prije. Kao posjetitelj izložbe u Jasenovcu mogu reći da nije dovoljno edukativna u prikazu stravičnih aspekata ustaškog režima i ljudi koji su upravljali Jasenovcem", rekao je Zuroff.

Ravnateljica i djelatnici javne ustanove Spomen park Jasenovac u nedjelju su dobili prijeteći e-mail sa slikom metka i anonimnom porukom u kojoj ih se proziva kao antihrvate i izdajnike. Uz to, ravnateljica Nataša Jovičić na službenu je adresu dobila i e-mail s potpisom čelnika Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) Josipa Miljka pod naslovom "Vi širite četničku propagandu", a koji je potpisan ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Spomen područje Jasenovac izgrađeno na području bivšeg ustaškog logora iz Drugog svjetskog rata, a uz Memorijalni muzej tamo djeluje i obrazovni centar čiji je cilj ukazivanje na nužnost poštivanja različitosti među ljudima.

Policija iz Novske i sisačko-moslavačke Policijske uprave objavila je u ponedjeljak da poduzima sve kako bi se ušlo u trag pošiljaocima prijetnje djelatnicima Spomen područja Jasenovac.

Savez antifašista: Zločinačka tvorevina NDH nudi se kao model za organizaciju moderne hrvatske države

Čelnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) na današnjoj su konferenciji za novinare u povodu prijetnji djelatnicima Javne ustanove spomen područja Jasenovac izrazili veliku zabrinutost stanjem u Hrvatskoj jer se "koncept zločinačke tvorevine NDH nudi kao model za organizaciju moderne hrvatske države".

Počasni predsjednik Savjeta Spomen-područja Jasenovac Ivan Fumić osudio je prijetnje koje su prije nekoliko dana stigle u Spomen-područje - anonimni prijeteći e-mail sa slikom metka u kojemu se djelatnici nazivaju antihrvatima i izdajnicima, te poruka pod naslovom "Vi širite četničku propagandu" i ustaškim pozdravom "Za dom spremni" s potpisom predsjednika HČSP-a Josipa Miljka.

Fumić je ustvrdio kako oni koji su u Drugom svjetskom ratu pomagali ustaški poredak, dio Katoličke crkve i svi koji su sudjelovali u ustaškom poretku, a 90-tih godina su se vratili na hrvatsku političku scenu, "žele na sve moguće načine da se zaborave žrtve Jasenovca u kojem je ubijeno više od 85.000 Srba, Židova, Roma i Hrvata antifašista".

Fumić smatra da se od 90-tih nastoje relativizirati zločini nacizma, ustaša, četnika i drugih. Ocjenjujući da referendumi o ustavnoj definiciji braka i za promjenu zakona o pravima nacionalnih manjina na uporabu njihova jezika i pisma "vraćaju Hrvatsku sto godina unatrag", Fumić je ustvrdio kako te akcije pokazuju nastojanje da se u Hrvatskoj na mala vrata uvede diktatura.

Smatra i da zabrana izvještavanja medijima iz stožera građanske inicijative "U ime obitelji" pokazuje za koje se ciljeve oni bore. "Prijetnja Upravi Spomen područja Jasenovac ide iz tih sredina", rekao je Fumić.

Predsjednik SABA Daniel Ivin kazao je da Katolička crkva u Hrvatskoj nije organizacija vjernika već politička organizacija. "To je politička organizacija i ne zastupa vjernike", smatra Ivin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:42