KONAČNO!

Žuti vlak stigao u Split, pogledajte veselje nakon dugog putovanja: ‘I službeno je počela sezona‘

Najavljeno je kako će vlak Prag-Split u lipnju i rujnu prometovati tri puta tjedno, a u srpnju i kolovozu svakodnevno
 Josko Supic/Cropix

Više od 300 turista iz Češke, Slovačke i Mađarske stiglo je vlakom u subotu poslijepodne na splitski željeznički kolodvor što je najveći dosadašnji skupni dolazak turista ove godine u grad po Marjanom te se, kako je rečeno, može reći i da je službeno počela turistička sezona.

Turisti su u petak krenuli vlakom iz Praga, a hrvatska veleposlanica u Pragu Mirjana Pancirov rekla je na njihovu dočeku u Splitu da je ova godina proglašena Europskom godinom željeznica, istaknuvši kako je jako važno da i Hrvatska tomu daje svoj doprinos.

Pancirov je podsjetila kako je posljednji noćni vlak koji je prometovao iz Praga prema Hrvatskoj bio onaj iz daleke 1936.

Turiste je na željezničkom kolodvoru dočekala i ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva tuizma i sporta Monika Udovičić rekavši kako "ima dojam da se u Splitu počinje događati onaj pravi splitski šušur", odnosno da je turistička sezona i službeno počela.

image
Josko Supic/Cropix

Istaknula je da je mjerodavno ministarstvo spremno za turističku sezonu za koju su obavljene pripreme u sklopu projekta "Safe stay in Croatia" (Siguran boravak u Hrvatskoj) u sklopu epidemioloških mjera.

Udovičić je objasnila kako su u projektu "Safe stay in Croatia" propisani protokoli za siguran boravak u Hrvatskoj za 25 kategorija - od hotela, kampova, privatnoga smještaja do prijevoza, avioprijevoza, luka, autobusera renta kara ali i turističkih agencija, vodiča, muzeja i nacionalnih parkova.

"Nastojali smo pokriti apsolutno sve s čime se prosječni turist susreće u Hrvatskoj", rekla je Udovičić dodavši da trenutačno više od 15.000 pružatelja usluga koji nose oznaku "Safe stay in Croatia" poštuju protokole u poslovanju.

image
Josko Supic/Cropix

To je, istaknula je, jako važna poruka svim našim tržištima pa tako i gostima koji su danas stigli u Split. Napomenula je kako trenutačno u Hrvatskoj ima više od 300 punktova za testiranje gostiju na koronavirus te da je, od sada, u nekim županijama cijepljeno više od 50 posto turističkih djelatnika što je važna poruka gostima.

Udovičić je pozdravila i popuštanje epidemioloških mjera, rekavši da će to omogućiti jednu relaksiraniju turističku sezonu.

Potpora turizmu - organizirani prijevoz turista vlakovima

Predsjednik Uprave Hrvatskih željeznica (HŽ) Putnički prijevoz Željko Ukić istaknuo je da se organiziranim putovanjima turista vlakovima daje potpora turizmu. Po njegovim riječima, HŽ Putnički prijevoz se ove godine usredotočio na Split kako bi ga povezali sa srednjoeuropskim gradovima.

"Predviđeno je da ove sezone iz Praga dođe u Split 176 vlakova češkoga prijevoznika 'Regio Jet' i cilj nam je tako dovesti više od 100.000 putnika, a trenutačno je u bookingu toga prijevoznika više od 35.000 putničkih karata," istaknuo je Ukić. Dodao je kako će vlakom Prag-Split moći putovati i naši građani od Zagreba do Splita.

image
Josko Supic/Cropix

Najavio je kako će vlak Prag-Split u lipnju i rujnu prometovati tri puta tjedno, a u srpnju i kolovozu svakodnevno. Rekao je i da je sa slovačkim i austrijskim prijevoznikom dogovoren sezonski vlaka koji će startati 19. lipnja ove godine te će Split biti direktno povezan s Bečom i Bratislavom i vozit će dva puta tjedno, a s Mađarskom željeznicom dogovoreno je da 2. srpnja ove godine starta sezonski vlak Budimpešta-Split.

Ukić je istaknuo da će 25. lipnja početi voziti i noćni vlak Zagreb-Split te četiri dnevne linije Zagreb -Split, podsjetivši da u posljednjih 30 godina nije bilo ovakvih sezonskih vlakova iz srednjoeuropskih gradova prema Splitu kao što je to slučaj ovoga ljeta.

image
Josko Supic/Cropix

Na pitanje hoće li takav povećan promet turista vlakovima potaknuti modernizaciju željezničkoga prometa u Hrvatskoj, Ukić je odgovorio kako se nada da hoće. Pritom je istaknuo kako će HŽ Putnički prijevoz u iduće dvije i pol godine nabaviti 33 nova električna vlaka.

"Predviđeni su i baterijski vlakovi, a prvi takvi vlakovi mogli bi kod nas biti testirani za dvije do dvije i pol godine," rekao je. Dodao je kako postoji opredjeljenje prema zelenim tehnologijama te se više ne razmišlja o dizel vlakovima i dizel lokomotivama.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella istaknuo je kako je vlakom iz Praga u Split doputovalo i tridesetak novinar iz Češke, Mađarske i Slovačke koji će izvješćivati o svojim dojmovima iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 16:20