FILIP MIHALIĆ

Zvali su ga ‘novim Rimcem‘, a onda je upao u probleme: ‘Ovo s Covidom nije on osmislio!‘

Otac mu je lokalni HDZ-ovac, a 20 godina mlađa supruga, Filipova majka, ima bogatstvo u nekretninama...

Filip Mihalić i njegov vozni park

Momčić star 17 godina, nadomak osamnaeste s pitoresknog varaždinskog brega Halić, prije šest je godina zaveo regiju. Filipa Mihalića mediji su nazivali "genijalcem". Gornji Kneginec u Varaždinskoj županiji, govorili su na televiziji, ima 5300 stanovnika i među njima barem jednog genijalca. "Zove se Filip Mihalić, ide u 4. razred srednje škole - i ozbiljan je biznismen. Jedini u Europi proizvodi odjeću od pamuka koja se ne može smočiti". Filipu se tepalo da su "njegova ambicija i upornost vizija novog naraštaja hrvatskih biznismena", u njemu se prepoznavalo "novog Rimca".

Šest godina kasnije Filip Mihalić je opet u fokusu javnosti. Mladi poduzetnik iz općine najbogatije u županiji poslije Grada Varaždina, sumnjiči se za krivotvorenje COVID testova, posao na kojemu je navodno zaradio 3,5 milijuna eura, koliko je njegova tvrtka Buryen d.o.o. službeno uprihodila prošle godine.

Varaždinska policija za Jutarnji je potvrdila da radi na tom slučaju, iz tvrtke Buryen d.o.o. su sve demantirali.

- Zgroženi sadržajem objavljenih tekstova koji se neprimjereno i senzacionalistički objavljuju i recikliraju u novinama, a nakon teksta koji je objavljen u jednim dnevnim novinama, u ime tvrtke Buryen d.o.o., a u povodu Vašeg upita u odnosu na sadržaj medijskih objava, osporavamo u cijelosti navode o bilo kakvom poslovanju društva koje bi se protivilo pozitivnim propisima i javnom moralu – odgovorili su Jutarnjem na pitanje kako komentiraju sumnje da su krivotvorili i u Hrvatsku distribuirali na stotine tisuća Covid testova.

Varaždinski kuloari ne vjeruju da je, ako su sumnje i istinite, mladi Mihalić bio mastermind operacije. Imao je dosad jednu optužnicu i presudu, ali sumnjaju da bi njegovo znanje, kreativnost i veze koje je mogao sakupiti do svoje 25. bile dovoljne za opsežan posao krivotvorenja i distribuiranja Covid testova. Mihalić se, kažu, od kad je prvi put počeo raditi s Kinom, od perspektivnog klinca s naprednim vizijama za svoju dob premetnuo u mladića sklonog problemima.

- Upoznao je u tom poslu svakojake tipove i roditelji su od tad imali s njim problema - kaže prijatelj obitelji.

Filip Mihalić policajcima je stari znanac. Nakon što mu je karijera u tekstilnom biznisu jednako brzo prošla kako je i počela, vratio se u anonimnost. A onda je prije četiri godine bio optužen za krivotvorenje i raspačavanje novčanica eura, a prije dva je mjeseca je bio prijavljen za navodne prijetnje i silovanje. Za krivotvorenje je i pravomoćno osuđen na godinu dana zatvora. Budući da je tada bio stariji maloljetnik, zakon mu je omogućio izbjegavanje služenja kazne. Mladim godinama mogao je zahvaliti i da krivotvoritelj nikad nije imenom i prezimenom prokazan u javnosti. Policija ne negira niti potvrđuje da je Filip Mihalić prije nekoliko mjeseci bio saslušavan za pokušaj silovanja.

Danas ga se sumnjiči za krivotvorenje Covid testova.

Filip Mihalić, čiji otac Anđelko nosi iskaznicu broj 1 HDZ-a Varaždinske županije, bio saborski zastupnik i danas je aktivni stranački veteran, sumnjiči se da je iskoristio pandemiju za enormnu zaradu. On je, kako su otkrili novinari 24 sata, a policijski istražitelji i PNUSKOK navodno istražuju mjesecima, preko svoje tvrtke Buryen uvozio originalne testove od licenciranog proizvođača, kineske tvrtke Xiamen Boson Biotech. Roba je dopremana avionima iz Kine, a zatim distribuirana u Hrvatskoj. No nakon što su originalni kineski testovi prošli vrednovanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, napravljenu na 72 uzorka, u drugoj polovici 2022. naizgled isti testovi, u gotovo identičnom pakiranju, do Hrvatske više ne stižu iz Kine, nego iz krajnje opskurne tvornice u Turskoj.

Većina sadržaja iz kutije s antigenskim testom koje Mihalić uvozi od druge polovice 2022., piše u anonimnoj prijavi policiji, nije pakirana niti proizvedena u originalnoj tvornici u Kini, nego u Istanbulu te jednom varaždinskom skladištu. Sumnja se da su, prema pisanju 24 sata, u Turskoj uspjeli prilično vjerno rekonstruirati i proizvesti svaki dio originalnih testova, izuzev štapića za testiranje. Njih su bili primorani nabavljati odvojeno, od druge kineske tvrtke. Dokažu li se navodi iz anonimne prijave i istrage 24 sata akteri su taj posao odrađivali amaterski šlampavo.

image

Filip Mihalić

Berislava Picek/Cropix/Cropix

Jedne su kutije imale dugačke napise na kineskom, druge nisu, neke su imale samo jednoznamenkasti broj, druge ne. Brljali su i s deklaracija na hrvatskom jeziku. U varaždinskom su skladištu Buryenove testove pakirali studenti, zaposleni preko Studentskog servisa. Suspektne su testove nabavljale hrvatske bolnice, domovi zdravlja, zavodi za javno zdravstvo, ali i Ravnateljstvo za robne zalihe.

Filip Mihalić i njegova tvrtka enormno su zaradili.

Priljev novca u tvrtku Buryen d.o.o. transparentno se vidi na portalu FinInfo, koji objavljuje "osobnu iskaznicu" svake hrvatske tvrtke. S rastom je broja oboljelih u pandemiji korona virusa rasla i zarada Mihalićeve tvrtke. Konkretno, 2019. godine tvrtka s jednim zaposlenim nema iskazanih prihoda, 2020. godinu završava s 442.000 eura prihoda, da bi godinu potom i sad s dvoje zaposlenih prihod čak deveterostruko narastao, na 3,47 milijuna eura. Budući da tako nagli rast prihoda mikro poduzetnika u Hrvatskoj nikoga ne čudi, osim ako neki savjesni bankar ne otkrije čudne transakcije kao u slučaju Dane Škugora i malverzacija plinom u Ini, Mihalić nije vidio razlog da novostečeno bogatstvo i ne iskoristi.

Uskoro je, umjesto u crvenom SUV-u srednje klase ili crnom BMW terencu kojima se dotad vozio, zagorskim bregima krstario u Lamborghini Huracanu. Iako ga susjedi s Varaždin Brega nisu vidjeli u luksuznom automobilu s personaliziranim tablicama, Lamborghini je viđen kod benzinske crpke Kero-Benz u Turčinu koja je u vlasništvu Filipovog ujaka. Kero-Benz je crpka uz koju je lokal, omiljeno mjesto za izlazak mladih iz okolnih sela. Često imaju koncerte, posebno je ostao upamćen onaj Nives Celzijus prošle godine.

Ulica Halić u općini Gornji Kneginec, u kojoj u prekrasnoj kuriji s bedemima stanuje obitelj Mihalić, nosi nadimak "varaždinski Pantovčak". Mnogi varaždinski poduzetnici i političari na brdu s pogledom na grad, od kojeg su udaljeni 10-ak kilometara, imaju ovdje svoje oaze. I mnogi od njih su završavali s nekom optužnicom ili u najmanju ruku s kontroverznim poslovanjem. Vikendicu ondje ima bivši vlasnik Varteksa koji je tvornicu doveo do ruba propasti, obitelj vlasnika velikog trgovačkog lanca na sjeveru koji radnicima daje minimalac, od čega polovicu iznosa u bonovima za dućan u kojemu rade posjeduju kuću za odmor koju, kad sami nisu u njoj daju u najam.

Kuriju istog stila kakva je ova Mihalićeva od bivšeg je varaždinskog gradonačelnika Hrvoja Vojvode kupila vlasnica jednog doma za osobe s intelektualnim poteškoćama, optužena da je sa štićenicima "potpisivala" ugovore o darovanju imovine. Mihalićevo je lijepo zdanje nekad bilo poznato izletište Visove gorice, a kad je Vis otišao u stečaj, kurija je bila dio stečajne imovine. Sanja Mihalić, Filipova majka, varaždinska je odvjetnica koja je odradila cijeli niz stečajnih postupka i od dolaska HDZ-a na vlast u Varaždinskoj županiji predsjednica je Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin. Za Sanju Mihalić kažu da je jako dobra u svom poslu. Na adresi njezinog odvjetničkog ureda u centru Varaždina prijavljena je i tvrtka njezinog sina Filipa, danas predmet istrage, Buryen d.o.o.

Filipa u Varaždinu rijetko viđaju. Kažu da se od 18., kad je propao biznis s tekstilom, zbog kojeg je s majkom dvaput posjetio Kinu, uglavnom kreće u Zagrebu. I ondje se može osjećati kao kod kuće. Njegova majka u Zagrebu posjeduje stan na Cvjetnom trgu, u zgradi koju je sagradio Tomislav Horvatinčić i u kojoj je Josip Radeljak živio s Enom Begović i Vlatkom Pokos. Uz stan od 100 i kusur kvadrata, tu je i zeleni krov nešto manji od 20 četvornih metara te garaža.

Filipova majka ima stan i u Bundek centru, taj je veličine 60 kvadrata. Najvredniji je to dio nekretninskog portfelja varaždinske odvjetnice, koji na aktualnom tržištu nekretnina vrijede bogatstvo. Uz imovinu u Zagrebu ima pola kuće u Baškoj Vodi, ured u središtu Varaždina, pravo građenja u Knegincu, livade, šume... Sanja je i bez Anđelka Mihalića, od kojega je mlađa 20-ak godina, dobro financijski potkovana. Njezina je obitelj jedna od najimućnijih u bogatom Knegincu Gornjem.

Gdje je zapelo između vremena kad se mladi "genijalac" bavio proizvodnjom odjeće s nanotehnologijom i bio klinac koji obećava, do danas kad ga, ne puno starijeg, istražuju PU Zagrebačka, PU Varaždinska i PNUSKOK, trebala bi ustvrditi istraga. Iz PU Varaždinske za Jutarnji su potvrdili da je u tijeku "intenzivna provjera" navoda protiv Filipa Mihalića:

- Policijska uprava varaždinska temeljem zaprimljene anonimne prijave raspolaže određenim saznanjima u odnosu na interes Vašeg upita te su u tijeku intenzivne provjere zaprimljenih navoda, a li i poduzimanje drugih potrebnih mjera i radnji iz nadležnosti policije, a o kojim detaljima nažalost u ovom trenutku ne možemo javno iznositi podatke – odgovorio je na upit Jutarnjeg načelnik PU Varaždinske Predrag Benčić.

Imunologu Zlatku Trobonjači nije jasno kako je "to točno krivotvoren kineski test". Krivotvorenje Covid testova bilo bi, kaže, ogroman zalogaj za svakoga i kaže da mu iz dosadašnjih tekstova nije jasno jesu li testovi koje je navodno krivotvorio pa distribuirao Buryen bili funkcionalni.

– Kad sam pročitao "kopirali su to", zapitao sam se kako su kopirali? Ništa ne razumijem. Zar su imali cijelu proizvodnju? To je u manufakturi, a kako sam ja shvatio on ju je imao, nemoguće. To su posebne kemikalije, posebna protutijela koja morate impregnirati u tu trakicu. Za tu proizvodnju morate imati monoklonska protutijela protiv proteina korona virusa. Čak ni jedan Belupo ili neka druga farmaceutska tvrtka to ne radi. Mogla bi kad bi se baš tome posvetila, napravila protutijela i cijela taj sustav. Ne, ne može se to tek tako. Palo mi je na pamet da ako su oni sami radili svoje testove kojima su kopirali prave testove, tada bi svaki njihov test bio negativan. Piše da su sami radili testove, a samo štapiće uvozili, što ne zvuči logično. Jer, štapiće je najlakše napraviti, to je običan štapić s vatom na vrhu, sporan je lateral flow, glavni u priči. Sve zajedno nema logike. Ako su svjesno distribuirali testove za koje su mogli znati da nisu funkcionalni da negativne proglase negativnima, pozitivne pozitivnima u zadovoljavajućem postotku koji bi odgovarao drugim testovima na tržištu, onda su ugrožavali javno zdravlje što je vrlo opasno. Iz teksta koji sam ja pročitao baš mi tako zvuči. Da, to uopće nisu bili valjani testovi, ali nemoguće je da netko ne bi to primijetio. Kao da imate Brufen koji uopće ne djeluje, brzo bi se pročulo da tableta te i te firme ne valja – kaže za Jutarnji zbunjeni Zlatko Trobonjača.

S obzirom na obavezno testiranje posao s testovima je bio vrlo unosan. Podaci govore da se na testiranja u Hrvatskoj okrenulo više od milijardu kuna. Nema i nikad ih nije bilo, cjelovitih podataka tko je i koliko zaradio u tom velikom biznisu. Više od 20 tvrtki je uvozilo testove u Hrvatsku, a samo jedna ih je domaća tvrtka proizvodila. To je tvrtka Biognost, koja nikad nije uspjela direktno poslovati s Robnim zalihama. Mihalićeva tvrtka jest.

Varaždinci su skeptični oko uloge Filipa u cijeloj priči.

– Mogu zamisliti da je nešto muljao, ali ne i da je osmislio i provodio tako veliki biznis. Pa krivotvorio je i novac, što je valjda lakše jer su to radili mnogi, pa su ga brzo uhvatili. Prije bih rekao da je mozak operacije bio netko stariji i iskusniji od njega, a on figura. Budući da se radi o ogromnom novcu možda se tvrtka umiješala u posao većim igračima, a ovo je cijena. Kakva budala moraš biti, tko god je osmislio to, da kad imaš tako siguran posao s državom i zarađuješ nečega 100, da moraš zarađivati 200? Obitelj je zaista dobro situirana i nikome nisu jasne Filipove aspiracije – kažu sumještani. Filipa će opisati kao mladića koji je volio trošiti novac, ali nije bio bezobrazan i bahat. Priču o navodnom pokušaju silovanja ne komentiraju.

Prije šest je godina mladac Mihalić imao drugačiju životnu viziju.

- Uvijek se sjetim kako sam se osjećao kad je došla prva narudžba za jednu majicu. Srce mi je bilo puno, bio sam tako sretan, jer je to bio dokaz da sam stvorio nešto što se ljudima sviđa. Nakon toga su sve muke pale u zaborav. Iduće godine planiram upisati fakultet, a još ne znam hoće li studirati u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Sigurno ću upisati nešto što će imati veze s financijama. To je ono što me najviše zanima – izjavio je za Jutarnji list u kolovozu 2017. godine Filip Mihalić. Je li doista upisao fakultet ne znamo, ali samozatajna mu sestra ide majčinim stopama i izvrsna je studentica prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:37