IZRUČENJE SRETKA KALINIĆA

Zver ide u Srbiju: Stotine specijalaca za jednog ubojicu

Sretko Kalinić mogao bi već sredinom tjedna biti izručen Srbiji, a u postupku izručenja biti će angažirano nekoliko stotina policajaca, pripadnika antiterorističkih jedinica MUP-a Hrvatske i istovjetnih srpskog MUP-a
 CROPIX

ZAGREB - Početkom sljedećeg tjedna, najvjerojatnije u utorak, započet će suđenje Sretku Kaliniću zvanom Zver na zagrebačkom Općinskom sudu. Završi li suđenje u jednom danu, on bi odmah nakon toga mogao biti izručen Srbiji, čiji mediji pretpostavljaju da će Zver biti izručena već u srijedu.

Zbog visokog rizika za tu će operaciju izručenja jednog čovjeka biti angažirano i do nekoliko stotina specijalaca hrvatskog i srpskog MUP-a, riječ je o specijalnim antiterorističkim jedinicama. To znači da će pri izručenju krenuti najmanje jedna kolona zamračenih blindiranih vozila iz Remetinca koja ga treba nakon prelaska granice predati srpskim specijalcima.

Kompliciranost takvog izručenja, a riječ je o blokadama cesta kojima kolona s ubojicom mora proći, otvara i mogućnost da Kalinić bude prebačen avionom ili helikopterom čime bi nakon jednog sata leta bio na beogradskom aerodromu. No, naravno, način izručenja i dogovora između hrvatskog i srpskog MUP-a drži se u strogoj tajnosti.

Sretku Kaliniću, pripadniku zemunskog klana koji je navodno ubio oko 30-ak osoba za taj klan, a između ostalog osuđenom za ubojstvo srpskog premijera Zorana Đinđića, u Zagrebu će se suditi za kazneno djelo krivotvorenja isprava te za ilegalno posjedovanje oružja. Budući da su svi drugi uvjeti za njegovo izručenje ispunjeni, odnosno ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je potpisao konačnu odluku o njegovu izručenju Srbiji, prije nego krene prema granici Kaliniću se mora okončati postupak radi kojeg je već mjesecima u pritvoru.

Teoretski postoji mogućnost da se sve dogodi u jednom raspravnom danu, odnosno u utorak, te da Sretko Kalinić Zver neposredno nakon toga bude izručen Srbiji. Tom će prilikom Kalinić biti svezanih ruku i nogu te će nositi pancirni prsluk, a s njim u vozilu će se nalaziti najvjerojatnije četiri specijalca. Svi će biti kompletno maskirani, između ostalog, nosit će kape kako ih se ne bi moglo prepoznati.

Kalinić je, naime, priznao počinjenje ova dva kaznena djela koja mu se u Hrvatskoj stavljaju na teret tako da će suđenje vjerojatno brzo i biti završeno, no ako Kalinić bude osuđen na više od nekoliko mjeseci zatvora, a zagrebačko općinsko državno odvjetništvo za njega je zatražilo kaznu od godinu i pol dana zatvora, to bi značilo i produljenje njegova boravka u Hrvatskoj. Time i odgodu izručenja Srbiji. Naravno, podnesu li se žalbe na presudu za krivotvorenje hrvatskih dokumenata, tada se cijeli postupak odugovlači.

U najpovoljnijem slučaju Kalinić može proći s uvjetnom osudom na zagrebačkom sudu ili s dva do tri mjeseca bezuvjetnog zatvora te se može odreći prava na žalbu. Na taj bi način presuda postala pravomoćna te ne bi bilo nikakvih zapreka njegovu izručenju. Budući da je već u hrvatskom pritvoru proveo nekoliko mjeseci, tada bi mu se to vrijeme uračunalo u izdržavanje kazne te bi mogao odmah biti izručen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 09:03