ANTIKORUPCIJSKO VIJEĆE

Zviždačica priča o muljažama u naftnoj kompaniji: ‘Za vrijeme HDZ-a jako se puno kralo u Ini...‘

Na današnjoj sjednici održava se vjerojatno posljednja runda javnog saslušanja o poslovanju INA-e.

Javno saslušanje Vesne Balenović i Predraga Sekulića

 Damjan Tadic/Cropix

U 11 sati u Saboru je počela sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskoga sabora. Poziv za svjedočenje o poslovanju INA-e dobili su Predrag Sekulić, nekadašnji koordinator Stožera za obranu rafinerije u Sisku, i Vesna Balenović, jedna od najpoznatijih hrvatskih zviždačica koja u svojim javnim nastupima već dva desetljeća svjedoći o, kako tvrdi, nezakonitim i mutnim poslovima u INA-i.

Osim javnog saslušanja Sekulića i Balenović, na sjednici Antikorupcijskog vijeća donijet će se i zaključak kojim će članovi Vijeća osuditi najavu premijera Andreja Plenkovića da će Vlada izmijeniti Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku kako bi objava podataka iz istraga postala kazneno djelo.

Konačno, nakon što se saslušaju svi svjedoci o poslovanju INA-e članovi Antikorupcijskog vijeća donijet će zaključak da je Vlada odgovorna za gašenje rafinerije u Sisku.

image

Javno saslušanje Vesne Balenović i Predraga Sekulića

Damjan Tadic/Cropix

14:25 Završila je sjednica Antikorupcijskog vijeća


13:50 Na pitanje Nikole Grmoje da opiše svoj susret s bivšim predsjednikom RH Stjepanom Mesićem, Vesna Balenović je rekla da ju nije primio on već njegov savjetnik.

- Mesić me je, kad sam nastupala u medijima, zvao lujka. Jesi li došla iz Vrapča, jesi dobila terapiju, to je meni Mesić govorio - kaže Balenović.


13:40 Vesna Balenović tvrdi da je bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić glavni krivac za prodaju Ine i da bi trebao biti optužen za veleizdaju.

- U Gajevoj 33 je groblje zviždača - tvrdi.


13:10 Nakon sastanka s Linićem, Vesna Balenović je, kaže, otišla Ivici Račanu kako bi mu ispričala što se događa u Ini.

Rekao joj je, tvrdi, da se i dalje bori, ali da će, ako dobije otkaz, njena borba na sudu trajati sedam do 10 godina.

- Moja borba traje 22 godine. Ini sam htjela uštedjeti milijarde, ništa nije napravio - rekla je Balenović. Kad Račan nije ništa napravio, otišla je, kaže, Stjepanu Mesiću, a nakon toga s papirom na kojemu je bila prijetnja, i u policiju. Tamo su joj, govori, rekli da bez leša nema kaznenog djela. Išla je, kaže, i Milanki Opačić koja ju je saslušala i rekla joj da trpi mobing, koji je prijavila 2000. u siječnju, a u travnju je dobila otkaz.


12:55 Vesna Balenović tvrdi da je zbog istraživanja poslovanja INA-e primala ozbiljne prijetnje.

- Dobivala sam poruke da čuvam djecu, da pazim što radi, da se čuvam mraka i da će mi auto odletjeti u zrak. Kad sam vidjela da mi je metak u sandučiću, razmišljala sam što da radim. Kad sam vidjela da moj prvi pretpostavljeni ne reagira, obratila sam se sljedećem u vertikali, bio je to Slavko Linić. Došla sam mu, sve sam mu ispričala. Začudio se i ponudio mi radno mjesto da me podmiti, da dođem kod njega za savjetnicu. Rekla sam da neću, da mi je Ina u srcu. Nisam shvatila da me miti, ispričala sam što radimo, a on mi je rekao da budem mirna i da će ih on nazvati - tvrdi Balenović, kako prenosi N1.


12:40 Vesna Balenović rekla je kako je prije otkaza 19 godina radila u INA-i te da je u toj kompaniji ček četiri puta bila promaknuta.

- Rat na mom otoku, nažalost, nije počeo s HDZ-om. Nego slučajno za vrijeme koalicijske vlasti (Vlade Ivice Račana, nap. a.). Za vrijeme HDZ-a jako se puno kralo u Ini - rekla je i dodala kako je primijetila da su se Inini direktori umrežili s transportnim direktorima, ugovornim prijevoznicima.

- Nitko osim mene nije znao koliko mi uopće to plaćamo. Kad sam napravila jednu analizu, nikome nije bilo lako. To je pokazalo da godišnje plaćamo 158 milijuna kuna - rekla je Balenović, prenosi N1.


12:20 Predrag Sekulić kaže kako još uvijek vodi nekoliko sporova s Inom koji ga iscrpljuju financijski i psihološki.

- Što mi danas vrijede tapšanja po ramenu i lijepe riječi koje sam čuo o sebi? Što vrijedi što je dokazano sve što sam govodio kad sam doveden u situaciju da me na sve načine žele omalovažiti, ubiti čovjeka u meni? I dan danas ovisim o sudu i presudi... - kaže.


12:05 Predrag Sekulić ispričao je kako se, nakon što je krajem 2017. dobio otkaz, sastao s tadašnjim ministrom Tomislavom Ćorićem 14. veljače 2018. godine. Ćorić je, govori Sekulić, na sastanak ušao s riječima da se nisu sastali i da nikad neće potvrditi o čemu se na sastanku govorilo. Sekulić mu je, kako sam govori, rekao kako samo traži pola sata vremena da ispriča svoju stranu priče. Odgovor ministra nakon sastanka je bio da su to potpuno kontradiktorne informacije i da ga nije došao zaustaviti te da bi svaki dan bio na ulici i borio se za rafineriju u Sisku i za Inu da zna ono što Sekulić zna, ispričao je Sekulić pred Vijećem, kako prenosi N1.


11:50 Predrag Sekulić tvrdi da su hrvatske rafinerije tijekom rata proizvodile više nego u vrijeme previranja s MOL-om, a ispričao je i kako je upozoravao na mogućnost izvoza hrvatske nafte.

- Saznajem i o manjim i većim lopovlucima... Od pijanih direktora do podataka tko je na skijanju i na čiji račun... Povrat novca se vraćao kao zahvala u Trnjanki iza Palače pravde jer tamo uvijek ima janjetine, a kad se dobro radi, mora se dobro i pojesti - govori Sekulić, kako prenosi N1.

image

Vesna Balenović i Nikola Grmoja

Damjan Tadic/Cropix

11:33 Predrag Sekulić je pred Vijećem rekao kako Vlada nije razmatrala prijedloge koji bi spasili rafinerije, ali ni upozorenja koja je slao zbog povećanog uvoza iz Mola. Ukazivao je na gubljenje tržišta u državama u okruženju, ali i kod niza domaćih tvrtki.

"Nijedna velika kompanija za kratko vrijeme nije imala ugovor s Inom, a imali smo informacije i da su namjerno gubljeni natječaji", govori Sekulić. Dodaje kako je u vrijeme kad im je bila obveza modernizirati hrvatske rafinerije, Mađari modernizirali svoje. Također je, govori, upozoravo i na otpuštanje radnika zbog opasnosti od "gubljenja struke".


11:20 Članovi saborskog Antikorupcijskog vijeća većinom glasova podržali su prijedlog predsjednika Vijeća Nikole Grmoje, odnosno Zaključak kojim se osuđuje najava premijera Andreja Plenkovića da će uvesti novo kazneno djelo za odaju informacija iz istraga. Također, članovi Vijeća većinom su glasova pozvali Vladu da ne predlaže zakone koji narušavaju slobodu govora i koji se, kako se tvrdi, mogu tumačiti kao prikrivanje korupcije.


11:05 Počela je sjednica saborskog Antikorupcijskog vijeća na kojoj će se održati još jedna runda - vjerojatno i posljednja - javnog saslušanja o poslovanju naše najveće naftne kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:57