IMENOVANJE

Zvonimir Savić na čelu upravljačkog odbora za provedbu Nacionalnog plana zamjene kune eurom

Osim njega, glavni u upravljačkom odboru će biti državni tajnik Ministarstva financija Stipe Župan te Michael Fauland ispred HNB-a
Zvonimir Savić
 Ranko Suvar/Cropix

Savjetnik predsjednika Vlade Zvonimir Savić kao glavni koordinator vodit će upravljački odbor za provedbu Nacionalnog plana zamjene kune eurom, odlučeno je u četvrtak na sjednici vijeća za uvođenje eura, na kojoj su i imenovani nositelji i voditelji šest koordinacijskih odbora.

Kako je izvijestio predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon osme sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, danas je ustrojen upravljački odbor za provedbu plana zamjene kune eurom, a osim Savića, glavni u upravljačkom odboru će biti državni tajnik Ministarstva financija Stipe Župan te Michael Fauland ispred Hrvatske narodne banke (HNB).

Plenković, koji je predsjedao sjednicom Nacionalnog vijeća, izvijestio je da su osnovani i koordinacijski odbori, a onaj za zamjenu gotovog novca, čiji je nositelj HNB, koordinirat će viceguvernerka Ivana Jakir-Bajo, koordinacijski odbor za zakonodavne prilagodbe, kojem je nositelj Ministarstvo financija, vodit će Ana Zorić, a koordinacijski odbor za prilagodbu opće države, kojem je također nositelj Ministarstvo financija, vodit će glavni rizničar Ante Matijević.

Nadalje, odbor za prilagodbu financijskog sustava vodit će državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić, odbor za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača, čiji je nositelj Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, koordinirat će državna tajnica Nataša Mikuš Žigman, a naposljetku, odbor za komunikaciju vodit će Ured predsjednika Vlade, uz koordinaciju predstojnika Ureda Zvonimira Frke Petešića.

Plenković je podsjetio da je Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom, dokument koji su pripremili Vlada i HNB, Vlada usvojila prošli tjedan. U tom dokumentu je dan pregled svih važnih aktivnosti koje će sudionici iz privatnog i javnog sektora provoditi u narednom razdoblju u okviru priprema za uvođenje eura.

Plenković je dodao da se taj plan vrlo jasno nadovezuje na strategiju za uvođenje eura, dokument usvojen 2018. godine.

Jedno od temeljnih načela plana zamjene kune eurom, podsjetio je Plenković, je zaštita potrošača, što znači da se u procesu koji je pred nama zamjena kune eurom provede bez troška, isključivo po fiksnom tečaju konverzije, kao i da se uspostavi mehanizam za prevenciju neispravnog preračunavanja i neopravdanog povećanja cijena.

Plenković je kazao i da je danas dogovoreno da se na nadolazećoj sjednici Hrvatskog sabora predloži cjelovita rasprava o provođenju strategije uvođenja eura, kao i Nacionalnog plana zamjene kune eurom, a u cilju senzibiliziranja i zastupnika i javnosti za ovaj, uz ulazak u schengenski prostor, jedan od dva strateška cilja dublje integracije Hrvatske u EU.

Plenković je ocijenio da se u protekle dvije i pol godine vrlo dobro strukturirao cijeli proces, podsjetio je da je Hrvatska u srpnju ušla u Europski tečajni mehanizam II, te istaknuo da se sada ispunjavaju skupine obaveza koje se odnose i na sprečavanje pranja novca, bolje poslovno okruženje, bolje upravljanje javnim sektorom te reformu pravosuđa.

To su četiri bloka aktivnosti koji su trenutno u provedbi, rekao je predsjednik Vlade te istaknuo da ciljni datum za ulazak Hrvatske u eurozonu i dalje ostaje 1. siječnja 2023. godine.

Vujčić predstavio daljnje korake

Guverner HNB-a Boris Vujčić izjavio je da se već u siječnju očekuje da će koordinacijski odbori pozvati sve koji će biti uključeni u taj proces - iz državne uprave, agencija i privatnog sektora - da imenuju svoje predstavnike u te odbore.

Tako se očekuje da bi koordinacijski odbori mogli do kraja siječnja se popuniti sa svim članovima te početi izradu akcijskih planova, svaki za svoje područje, izvijestio je Vujčić.

Dodao je da će ti akcijski planovi biti usvojeni na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, negdje u prvoj polovici iduće godine, a nakon toga bi se trebali provoditi do uvođenja eura.

Iako se dvije godine, s obzirom da je 1. siječnja 2023. godine ciljani datum za uvođenje eura, čine kao dosta vremena, Vujčić je rekao da je s obzirom na dinamiku cijelog procesa sada krajnji trenutak za početak priprema, kako bi se bilo spremno već negdje polovicom 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 16:54