SPOR S DEŽELOM

‘NEVAŽNO JE ŠTO SLOVENIJA ZAHTIJEVA DODIR S MOREM’ Zastupnici o novoj ucjeni Ljubljane

 Davor Pongračić / CROPIX

Izjava slovenskog parlamenta potpuno je nevažna - tim je riječima član Predsjedništva vladajućega HNS-a Jozo Radoš komentirao najanovije vijesti iz Ljubljane. Slovenski je parlament naime, prihvatio podnesak o arbitraži oko granice, ali i usvojio zaključak da neće prihvatiti odluku arbitraže ako Slovenija ne bude imala dodir s otvorenim morem. I vladajući i oporba smatraju da je spomenuti zaključak isključivo za unutarnjopolitičke potrebe susjedne države te su uvjereni da će Slovenija morati prihvatiti odluku arbitraže kakva god ona bila.

Zavaravanje javnosti

- Izjava slovenskog parlamenta je irelevantna jer ne može utjecati na rad arbitražnog suda. Zato i služi isključivo za zavaravanje domaće, slovenske javnosti - izjavio je Radoš.

Bivša premijerka Jadranka Kosor , koja je s tadašnjim slovenskim kolegom Borutom Pahorom i dogovorila rješavanje graničnog spora, zaključak slovenskoga parlamenta naziva - nonsensom.

Granica na moru

- Taj njihov zaključak je smiješan zato što će arbitražni sud suditi u skladu s međunarodnim pravom, kao što i piše u arbitražnom sporazumu. Ponovno je riječ o nekom strašenju Hrvatske, sada kada bi se pitanje Ljubljanske banke trebalo riješiti - naglasila je. J. Kosor smatra da slovenski premijer Janez Janša i mnogi drugi pokušavaju na leđima Hrvatske pojačati svoje pozicije u Sloveniji jer im je politička sudbina trenutno neizvjesna, odnosno očekuju se novi izbori.

Nezavisni zastupnik Damir Kajin najnovije vijesti iz Slovenije naziva političkom avanturom Janšine administracije. Za njega nema nikakve dvojbe da će se Slovenija naposljetku morati pokoriti odluci arbitraže kakva god ona bila.

- Jasno je da će se u dogledno vrijeme razriješiti pitanje granice na moru, a slovenski i hrvatski parlament te će odluke morati poštovati - ustvrdio je Damir Kajin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:33