UKIDANJE SUBVENCIJA

‘Očajni smo, vrtić za troje djece sada košta 4000 kn’

Do sada su roditelji plaćali 500 kuna, a razliku su nadoknađivale općine, no novaca u proračunu za to više nema
 Sandra Šimunović/CROPIX

OSIJEK - Velik broj djece s prebivalištem u općinama u okolici Osijeka danas ne pohađa osječke vrtiće, jer bi prema novom pravilniku i cjeniku usluga Centra za predškolski odgoj njihovi roditelji morali plaćati punu ekonomsku cijenu boravka u vrtiću u iznosu od 1.469 kuna mjesečno po djetetu.

Naime, Grad Osijek je odlučio da više neće sufinancirati vrtiće za djecu koja nemaju prebivalište u Osijeku, pa bi plaćanje razlike u cijeni trebale preuzeti općine u kojima ta djeca žive.

Do sada je cjelodnevni boravak u vrtiću stajao 500 kuna, a po novom cjeniku od 1. svibnja za djecu s područja Osijeka plaća se 640 kuna. Ostatak do 1.469 kuna plaća Grad, koliko bi i za djecu s njihova područja trebale plaćati Općine. No, one u svojim proračunima nemaju novac predviđen za sufinanciranje vrtića u Osijeku, pa roditeljima preostaje ili platiti 1.469 kuna po djetetu ili ga ne slati u vrtić.

- Dovedeni smo pred zid i naprosto smo u šoku, jer smo tek u četvrtak, dakle, 29. travnja doznali što nas čeka od 1. svibnja. Imamo troje djece, koja su u Osijeku pohađala i jaslice i vrtić, za koje smo do sada plaćali 900 kuna mjesečno, jer je za treće dijete bilo gratis. Nije nam bilo svejedno ni kada smo izračunali da ćemo po novome, uz pripadajuče popuste, plaćati 1.728 kuna, ali 3.966 kuna je previše i ako se ne nađe neko rješenje za sufinaciranje ne znam što ćemo. U Općini kažu da u proračunu nemaju novaca za to, a vrtić u Bilju je popunjen do kraja, dok u ostalim naseljima u kojima Općina sufinancira boravak vrtići ne rade cijeli dan i nama je to velik problem. Zato smo djecu i vodili u Osijek - ispričala nam je majka troje djece iz Bilja, koja jučer djecu nije vodila u vrtić u Osijeku.

U Općini pak kažu da su zatečeni ovom situacijom i da za sada ne mogu ponuditi konkretan odgovor na to kako pomoći roditeljima. - Općina sufinancira naše vrtiće u Bilju, Lugu, Vardarcu i Kopačevu, a ovaj u Bilju je popunjen. S obzirom da u ostalim naseljima još ima mjesta u vrtićima teško ćemo se odlučiti na sufinanciranje vrtića u Osijeku, no razmotrit ćemo sve opcije ń kazala je načelnica Općine Bilje Ružica Bilkić. Od načelnika Općine Antunovac Ivana Anušića pak doznajemo da kod njih ima 39 djece koja pohađaju vrtić u Osijeku. - Dopis iz Grada smo dobili u petak 30. travnja, dakle dan prije početka primjene.

Ovo je za nas teška situacija, jer u općini imamo 39 djece koja pohađaju vrtiće u Osijeku. Ljudi me zovu od petka i grozničavo traže pomoć, a da nam se netko iz Grada ranije obratio, da su nam to najavili barem dva mjeseca ranije mi bismo nešto riješili. Ovako smo dovedeni u bezizlaznu situaciju i ne znamo kako i gdje smjestiti djecu do 1. rujna kada planiramo otvoriti vrtić u Ivanovcu ń kaže načelnik Općine Antunovac Ivan Anušić, dodavši kako se nada se da će rješenje biti pronađeno na sastanku u Gradu koji je najavljen za danas.

Samohrani roditelji najviše pogođeni

Novi cjenik već je izazvao skandal kada se vidjelo da je većini građana cijena vrtića poskupila od 28 do 33 posto, a samohranim roditeljima za astronomskih 70 do 78 posto. S druge strane roditeljima koji imaju invalidnost 80 posto i više prvotno je bilo namijenjeno poskupljenje od čak 124 do 130 posto, no to je, na sreću, u zadnji tren promijenjeno, pa je i njima cijena skočila za 28 do 33 posto. No, za samohrane roditelje u Gradu nisu imali takvo razumijevanje niti uopće imaju namjeru bilo što mijenjati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:21