PAKAO U ŠKOLI

‘Sina mi tuku tri godine, a sad može izgubiti slezenu’

10-godišnjeg učenika u ogulinsku je bolnicu dovezla Hitna pomoć nakon što je u petak dobio udarac ispod rebara
 Mario Pusic/CROPIX

OGULIN, MORAVICE - U Općoj bolnici Ogulin leži 10-godišnji dječak iz područne škole Moravice u Gorskom kotaru jer ga je u petak jedan od deset kolega iz razreda koljenom udario u predio ispod lijevih rebara.

Ima natučen bubreg, a liječnici, kaže njegov otac Predrag K., razmišljaju hoće li dječaka operirati i izvaditi mu slezenu. U ogulinsku bolnicu dovezla ga je Hitna pomoć Vrbovsko nakon što ga je pregledao liječnik iz Moravica.

Najavio tužbu

- Dijete mi se dva sata previjalo od bolova, a učiteljica je za to vrijeme mirno predavala gradivo. Mjesni liječnik naložio je hitni prijevoz u bolnicu. A što da mu je pukla slezena - pita se otac Predrag.

Ravnatelju škole Vladimiru Mamuli najavio je tužbu zbog, tvrdi, brojnih propusta škole, zato što godinama tolerira nasilje.

- Molio me da odustanem od tužbe kako ne bi ostao bez položaja ravnatelja, tvrdeći da su na njegovoj strani roditelji ostale djece - rekao je otac dječaka Predrag K. Ravnatelj Mamula kaže kako je zlostavljač u razredu upravo dječak koji je završio u bolnici te da je od svih roditelja djece koja s njime pohađaju razred prošle godine u listopadu zaprimio zahtjev da se dječaka izmjesti.

Učiteljica tvrdi drukčije

- Nisam to napravio vjerujući da će se dječak popraviti. No, i tu se pokazalo da su roditelji složni i da smatraju da je zlostavljač taj dječak. I učiteljica i druga djeca događaj su opisali drukčije od oca ozlijeđenoga dječaka. Kažu da je ozlijeđeni učenik napadao, a drugi dječak podigao koljeno kako bi izbjegao udarac te da je riječ o naletu na koljeno, ne o udarcu - ustvrdio je ravnatelj Mamula.

Otac ozlijeđenog dječaka ne vjeruje u takvu verziju događaja. On tvrdi da mu je sin izoliran, šikaniran i zlostavljan pune tri godine.

- Prošle godine udarili su ga drvetom po licu, došao mi je kući sav krvav. Fizički je najslabiji u razredu i nekoliko učenika redovito se nad njime iživljava. Sam sjedi u zadnjoj klupi i dežurni je krivac za sve. Učiteljica Milica Rađenović daje potporu malim zlostavljačima, a ne mojem sinu. Jednom je morao biti bos u učionici jer je ušao u cipelama na parket. Nije ju bilo briga što su mu koju minutu prije kolege šlape bacili u WC školjku. Očajan sam, više ne znam što napraviti - priča Predrag K., samohrani otac. Tvrdi da je sa sinom prošao više pregleda, i psihološki test, te da je dokazano da je zdravo i pametno dijete. Priznaje da je nestašan, ali kaže da ne daje povoda drugima da ga mlate.

Dolazi uplakan

- Jednom od učenika koji zlostavljaju moga sina djed je ugledni političar. Taj dječačić prijeti mome sinu da će mene djed strpati u zatvor, a njega u dom. Zbog toga dolazi uplakan - kaže otac koji za kruh zarađuje radeći kao pregledavač kola u HŽ-u. Tvrdi da moćni roditelji nekoliko djece koji mu zlostavljaju sina rade pristisak na školsko osoblje, zbog čega nastavnici ne reagiraju onako kako bi trebali.

- Za situaciju su odgovorni roditelji i nastavničko osoblje. Ozbiljno razmišljam o tužbi - rekao je Predrag K.. Slučaj istražuje policija.





Nisam Batman da u isto vrijeme budem svugdje

Imam osnovnu školu u Vrbovskom i sedam područnih, nisam Batman da u isto vrijeme budem na svim mjestima, ali zato redovito upozoravam sve djelatnike na nasilje u školi, jer za nasilje nema opravdanja, bez obzira na to čije ga dijete provodi. Nažalost, dogodilo se to što se dogodilo, a ja vam garantiram da se takvo što više nikada neće dogoditi - izjavio je ravnatelj škole Vladimir Mamula i dodao kako je član školskog odbora i jedan otac, inače policajac zadužen za maloljetničku delinkvenciju.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:26