DAVOR STIER NAPAO VLADU

‘Vlada o BiH i tamošnjim Hrvatima odlučuje bez Sabora?! Nedopustivo!’

Stier: Sarajevski centralizam nije ništa bolji za BiH od beogradskog za Jugoslaviju, a pristup Vesne Pusić je pogrešan i neće dobiti potporu u Europskom vijeću
 Srđan Vrančić/CROPIX

Nemamo razloga komentirati izjave Davora Stiera o hrvatskoj politici prema Bosni i Hercegovini. Ministrica Vesna Pusić je precizno objasnila stajalište Vlade, i svi su vidjeli o čemu se radi - kratko su u subotu odgovorili predstavnici hrvatske diplomacije na optužbe koje je dan ranije Stier iznio u Mostaru.

Glavna opozicijska stranka - Hrvatska demokratska zajednica - preko europskog zastupnika Davora Stiera, napala je politiku prema BiH koju vode Vlada, ali i Ured predsjednika Republike.

Milanovićev non-paper

Iz HDZ-a su kritizirali to što je nedavno Vlada premijera Zorana Milanovića poslala u Bruxelles tzv. non-paper kojim je predložila rješavanje bosanskohercegovačke političke krize tako da se za tu zemlju otvori pregovarački proces koji će omogućiti da Bosna i Hercegovina postupno postane spremna zadovoljavati sve kriterije za članstvo u EU, a ne da se čeka zadovoljenje kriterija da bi joj se dopustilo pregovaranje.

U petak je ovu novu državnu strategiju u Sarajevu potvrdila ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja je izjavila kako “dosadašnji pristup nije pomogao da se BiH pomakne s mjesta, a mi smo zainteresirani da se BiH pomakne s mjesta i da napreduje prema članstvu u Uniji”, izjavila je ministrica dodajući kako “apsolutno svi” u EU prepoznaju potrebu za nekim novim pristupom.

Usto je dodala kako to ne znači snižavanje pregovaračkih kriterija, ali i kako je stabilna situacija u BiH u interesu Republike Hrvatske.

Jačanje Rusije

Ubrzo je stigla reakcija iz HDZ-a. Davor Stier je rekao da je neprihvatljivo da ministrica Pusić izlazi sa “službenim stavom” Zagreba o ozbiljnom vanjskopolitičkom pitanju kao što je BiH, a da ga nije razmatrao Hrvatski sabor. Usput je pozvao sve političke snage u Hrvatskoj na postizanje novog nacionalnog konsenzusa u potpori BiH i pune potpore Hrvatima toj zemlji da dobiju punu jednakopravnost. Stier je iznio i prilično tešku usporedbu Sarajeva i Beograda:

“Sarajevski centralizam nije ništa bolji za BiH od beogradskog za Jugoslaviju. Novi pristup u EU moguć je s novim pristupom u Hrvatskoj”, rekao je Stier i zaključio kako pristup Vesne Pusić ide u pogrešnom smjeru i neće dobiti potporu u Europskom vijeću.

Iako se u napadu ograničio na Vesnu Pusić, Stier je posredno kritizirao i politiku predsjednika Ive Josipovića. Prije nekoliko dana Dejan Jović, glavni analitičar u Uredu predsjednika (i profesor na Fakultetu političkih znanosti), obavio je analizu situacije u Europi u svjetlu ukrajinske krize i eksplicitno predložio ubrzano primanje balkanskih zemalja u članstvo EU.

Jovićeva teza glasi kako “s jačanjem Rusije na europskom Istoku, a potencijalno i trokuta SAD-Rusija-Turska na Balkanu, situacija postaje daleko složenija, no još uvijek je članstvo u EU najprivlačniji put, s najviše prednosti i koristi za sve zemlje kandidatkinje”. U takvim novonastalim okolnostima, Europska unija će pogriješiti ako nastavi inzistirati na istim ili čak i “višim” kriterijima za BiH, Srbiju, Kosovo, Makedoniju i Albaniju, nego što su bili za Hrvatsku ili Finsku, smatra glavni Josipovićev analitičar.

Spuštanje letvice

“Europa bi, dakle, najbolje učinila kad bi ukrajinsku krizu shvatila kao povod za brže ‘konsolidiranje’ Europske unije, i to ubrzanim postupkom za pristupanje Uniji svih zemalja Zapadnog Balkana. Ona pritom mora biti spremna na ustupke i spuštanje letvice, a ne njeno podizanje”, napisao je Dejan Jović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:39