OTKRIĆE NEDJELJNOG

HRVATSKI STRUČNJACI ZA REFORMU DRŽAVE: Potpuno smo promijenili javne uprave Vijetnama, Nigerije i Egipta, ali naša Vlada nas nije željela!

Vlasnici zagrebačke tvrtke Sense Consulting, specijalizirane za reformu javne administracije, otkrivaju zašto Hrvatska ima jednu od najsporijih i najlošijih birokracija na svijetu
 Ranko Šuvar/CROPIX

Vedran Antoljak i Marko Slunjski, vlasnici su tvrtke Sense Consulting , specijalizirane za poslovno savjetovanje, i tijekom našeg razgovora cijelo vrijeme bili su nasmijani, sretni i poprilično ponosni na ono što rade.

Kako i ne bi, kada su nedavno potpisali ugovor vrijedan 3,6 milijuna kuna o pružanju savjetodavnih usluga i primjeni rješenja elektroničke uprave za potrebe regulatorne reforme u Iraku, trenutačno najvažniji projekt suradnje iračke i američke vlade na stvaranju pretpostavki za uspješan razvoj iračkog gospodarstva.

Osim posla u Iraku, trenutno su zaposleni i u Vijetnamu odakle se Vedran vratio prije nekoliko dana. U toj državi upravo se odvija projekt najveće regulatorne reforme u svijetu gdje se koristi njihov model i koji je vrijedan 4 milijuna kuna.

Veliki projekti

- Šta smo napravili? Pa krenimo od najbanalnije stvari. Prije pet godina prilikom ulaska u tu zemlju ispunjavao sam tri ista formulara. Samo da bih ušao u zemlju. Izgubio bih oko dva sata. Danas se ispunjava jedan formular i to u 15 minuta. Ako investitor na granici izgubi dva sata, naravno da će otići. U Vijetnamu je recimo za otvaranje popularnih karaoke barova trebalo proći 32 koraka. Danas se ti barovi otvaraju u 11 koraka - kaže mi Vedran.

Projekt u Iraku vrijedan je 180 milijuna dolara, a financira ga Vlada SAD-a.

Osim pojednostavljenja administrativnih procedura, kažu mi obojica, nude im i njihovo IT rješenje, odnosno web portal u kojem će strani investitori s dva klika mišem doći do svih informacija koje su im potrebne za otvaranja posla. Slična stvar u Vijetnamu već funkcionira. Državnim službama, pak, nude softver koji računa koliko će vas koštati donošenje određenog propisa i procedure.

- Oko 40 posto naših projekata u javnom sektoru izmjene su i dopune postojećih administrativnih procedura i propisa. A dopune i izmjene radiš onda kada u početku nešto nisi dobro napravio. Naš softver i znanje u uklanjanju administrativnih barijera sada smo ponudili novoj hrvatskoj Vladi i dobili povratnu informaciju. Već to je znak da se ide naprijed - kaže Marko.

Hvale investicijski plan sadašnje Vlade, ali i ozbiljno dodaju kako je takav plan Srbija napravila prije tri godine, Makedonija prije šest godina. U Srbiji investitorima praktički poklanjaju zemlju za investicije, u Albaniji se recimo tvrtka otvara za 20 minuta, a kod nas se samo na banalne odgovore čeka mjesecima.

- Recimo, administracija. Mi smo prošloj Vladi ponudili projekt ubrzavanja i pojednostavljenja administracije, dakle sve ono što radimo i u svijetu. I to smo željeli učiniti pro bono. Napisali smo da će nas platiti ovisno o tome koliko će Hrvatska porasti na inozemnim izvještajima tipa Doing Buisness ili World Ekonomic Forum Report. S tom reformom ne možeš izgubiti. S tim vraćaš 400 do 4000 puta od uloženog. No nitko nam nije odgovorio - tvrde.

Suradnja sa svijetom

Njihova tvrtka, koju su pokrenuli prije pet godina i koja je tada imala dvoje zaposlenih, danas je ugledna konzultantska kuća kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Njih dvojica vode operativu, dok iza sebe imaju još 15 stalno zaposlenih i još 70 ljudi koji rade za njih. Do sada su radili u Vijetnamu, Siriji i Egiptu, pružali su savjetničke usluga vladama SAD-a, Albanije, Armenije, Bangladeša, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije te međunarodnim organizacijama - uključujući EU, UNDP, Svjetsku banku i USAID.

- Lani nam je cilj bio 4 milijuna kuna i to smo ostvarili, ove godine cilj je 5,5 milijuna kuna, a do 2014. planiramo imati prihod od 14 milijuna kuna i 30 zaposlenih - kažu zadovoljno.

Prije nego su osnovali tvrtku, obojica su radili za strane konzultantske kuće. Dok je Vedran godinama radio kao voditelj ureda IFC-a, međunarodne financijske korporacije Svjetske banke i bio viši konzultant tvrtke Roland Berger, Marko je bio voditelj brojnih međunarodnih projekata u privatnom sektoru, kao čovjek od povjerenja USAID-a, agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon gomile iskustva rada za strane tvrtke, odlučili su pokrenuti vlastiti biznis. Upoznali su se na projektu Hitrorez.

- Prema analizi Svjetske banke, Hrvatska je samo na usvajanju 195 od ukupno 799 preporuka za ukidanje ili pojednostavljenje propisa uštedjela 65 milijuna dolara. Našu regulatornu reformu prije dvije godine je Europska komisija preporučila svim članicama EU i to je jedina reforma koja je prihvaćena od strane jedne nečlanice. Razvojni program Ujedinjenih naroda nam je lani dao nagradu za najbolju regulatornu metodologiju na svijetu, koju smo primijenili u 15 svjetskih zemalja - kažu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 05:36