RAZVOJNA AGENCIJA ZAGREB

INTERVJU: U STARTUP FACTORYJU STVARAMO PAMETAN ZAGREB Rješenja iz našeg smart city inkubatora potpuno će promijeniti život građanima. Evo zašto

 
Šesnić je član žirija PRVE SMART CITY NAGRADE kojeg čini 11 lidera digitalne industrije
 Tomislav Kristo / HANZA MEDIA

Frane Šesnić direktor je Razvojne agencije Zagreb, koja nizom svojih aktivnosti i projekata potiče lokalno poduzetništvo. Upravo oni zaslužni su, uz podršku Grada Zagreba, za gradnju Tehnološkog parka na Zagrebačkom velesajmu, koji na 7300 četvornih metara prostora podržava domaće startupe. Sjajan primjer toga je akcelerator Startup Factory, u kojem trenutno 16 domaćih timova ganja svoje snove.

Ujedno, inicijator su međunarodne konferencije Zagreb Forum, koja ove godine u suradnji s Hanza Medijom dodjeljuje PRVU SMART CITY NAGRADU. Interes za ovogodišnju konferenciju, petu zaredom, najveći je dosad, rekao nam je Šesnić.

Startup Factory lani je iznjedrio neke od sjajnih startupa, poput Volla i Freewe. Trenutno je u vašem akceleratoru 16 novih timova. Kakvi su dojmovi o njima?

- Upravo smo na temelju prošlogodišnjeg iskustva odlučili proširiti područja na više konkretnih smart city specijalizacija te smo, uz turizam, dodali i energetski sektor, mobilnost te pametno življenje kako bismo obuhvatili širi spektar startupa. Startupi su prepoznali kvalitetu programa te je zainteresiranost za program velika. Vrlo je osjetno i povećanje kvalitete samih prijava, tako da nam je selekcijski postupak bio složeniji i zahtjevniji. Izabrali smo 16 najboljih i, prema prvim dojmovima o njihovu sudjelovanju u programu, vjerujem da će i ova generacija ostvariti vrhunske rezultate poput prethodne. Naš program Startup Factory akceleratora specifičan je jer riječ je o javnom akceleratoru kakvih globalno nema puno, a koji je specijaliziran za smart city rješenja.

Što Startup Factory pruža mladim startupovcima i zašto je nešto takvo potrebno Hrvatskoj?

- Hrvatska je prepuna vrijednih, odgovornih i kompetentnih mladih ljudi, ono što je opći nedostatak u našem društvu jest poticajno okruženje. Upravo na taj problem odgovara akceleracijski program Startup Factoryja, koji pruža jedinstveno okruženje usmjereno na to da se mladi poduzetnici bave isključivo svojim idejama i njihovom realizacijom do tržišta. Program koji startupi prolaze jako je zahtjevan i intenzivan, a traje deset tjedana, tijekom kojih startupi dobiju nužne kompetencije kako bi svoju ideju realizirali što brže i uspješnije te kako bi došli do vlastitih prihoda na tržištu. Smatram da je tržište jedini pravi test i dokaz da su ideja ili proizvod dobri. Okupili smo najbolje domaće stručnjake, koji su se dokazali svojim dosadašnjim radom u poduzetništvu i tehnologijama, kako bi mentorirali naše startupove.

Kako izgleda radni dan jednog startupa u nedavno otvorenom Tehnološkom parku Zagreb?

- Dani startupa u akceleracijskom programu jako su intenzivni. Tijekom dana rade svoj regularni posao, a poslijepodne su u intenzivnom programu koji često potraje i dokasno navečer. Poduzetništvo je velik izazov i odricanje, u njemu ništa ne dolazi samo od sebe, ono zahtijeva intenzivan i odgovoran timski rad. Aktivnost timova prati se tijekom cijelog programa i ocjenjuju je mentori. Najbolje će rezultate sigurno ostvariti oni koji su u razvoj proizvoda uložili najviše vremena, znanja i truda, a samim time i usvojili najviše od našeg programa.

Jednog dana sve te ideje mogu postati vrijedan faktor u stvaranju pametnih gradova. Koje su sve koristi razvoja smart city rješenja za građane, ali i poduzetnike?

- Svako rješenje koje će rezultirati većom kvalitetom života građana ili uštedom bilo kojeg oblika vrijednosti, poput vremena ili novca, postaje vrijedan društveni faktor. Inovacije nam upravo omogućavaju da znatan dio aktivnosti optimiziramo i živimo kvalitetnije. Svaki proizvod koji ima takve pozitivne učinke na širu zajednicu sigurno će uspjeti. Zato smo i fokusirani na smart city rješenja koja nastaju u okviru domaćih tvrtki i Grad Zagreb poticanjem programa poput Startup Factoryja daje značajan doprinos razvoju novih rješenja, po čemu je i globalno jedinstven.

Član ste radnih tijela kao što su Smart City Zagreb i Zagreb inovativni grad. Kakva je vaša vizija ‘pametnog Zagreba’?

- Moja vizija pametnog Zagreba je jednostavna, to je grad u kojem želim živjeti. Nikad više nego danas naglasak je mobilnosti građana. To znači da je sve manji problem promijeniti radno mjesto ili čak mjesto stanovanja. Svjedoci smo značajne migracije stanovnika, a pojedinci odlaze tamo gdje smatraju da je život kvalitetniji. Mobilnost će zasigurno utjecati na to da gradovi koji žele privući određeni profil stanovnika moraju postati atraktivni upravo za njih. Vjerujem da Grad Zagreb ima dobre predispozicije da privuče mlade obitelji, poduzetnike i znanstvenike.

Osim toga, pokretač ste međunarodne konferencije Zagreb Forum, koja ove godine u suradnji s Hanza Medijom dodjeljuje PRVU SMART CITY NAGRADU. Što možemo očekivati od ovogodišnje konferencije?

- Drago mi je da smo došli do prve značajne obljetnice - pete godine Zagreb Foruma. Ove je godine naglasak Foruma na znanju i talentima, koje je potrebno osigurati i zadržati kako bi urbani ekosustavi bili održivi. Uveli smo i nagradu za najbolje hrvatsko smart city rješenje kako bismo naglasili potencijal domaćih tvrtki i u tom segmentu. Interes za konferenciju je najveći do sada te smo popunili kapacitete u samo nekoliko sati od otvaranja prijava. Konferencija otvara pitanja i razmatra društvene izazove, a o traženju rješenja i njihovoj primjeni ovisi kakvo društvo želimo postati i jesmo li spremni na odgovarajući način odgovoriti na izazove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:56