ŽIVOT U SJENI

ISPOVIJEST KLJUČNOG SVJEDOKA Sin Mike Špiljka: 'Perkovića sam vidio jednom u životu, a Sindičić je lažljivac'

Sin nekoć visokog dužnosnika bivše SFRJ, bivši djelatnik INA-e, a danas uspješni švicarski naftaš, govori o svom odnosu s Josipom Perkovićem, što je i u kakvim okolnostima svjedočio na suđenju Krunoslavu Pratesu, o odnosima koje su on i njegov otac imali s Pavlom Gažijem, Jurom Bilićem, Stanetom Dolancom, Antom Markovićem...

U drugom dijelu intervjua Vanja Špiljak govori o detaljima svog svjedočenja na sudu u Munchenu za ubojstvo Đurekovića, uloge Pavla Gažija u aferi Ina i ranim godinama u Ini

Jeste li osamdesetih godina poznavali Josipa Perkovića koji je tada bio visokopozicionirani službenik Službe državne sigurnosti?

- U to doba nisam ni čuo za njega, a kamoli ga poznavao. Upoznao sam ga 2008., nakon mog svjedočenja u procesu protiv Pratesa u Münchenu. Zanimalo ga je kako je izgledalo to suđenje.

Kako vas je dojmio Perković?

- Djelovao je vrlo smireno, mada nije puno govorio.

Svjedočili ste na procesu Pratesu u Münchenu. Kakvo je vaše mišljenje o tom postupku? U Hrvatskoj, kao što znate, postoje mnoge dvojbe o vjerodostojnosti iskaza, zaključaka koje je na osnovu toga donio sud i konačno presude.

- Koliko sam ja razumio sud je, uz neposredne sudionike zločina, tražio motive i nalogodavce za likvidaciju Stjepana Đurekovića. Tužiteljstvo se pri tomu oslanjalo najviše na svjedočenje Vinka Sindičića.

Je li vam od ranije bio poznat ključni svjedok njemačkog tužiteljstva Vinko Sindičić?

- Nikad nisam čuo za njega. Ne znam što da vam kažem. Uz spomenutog Sindičića za sud je bio važan i intervju koji je bivši ministar unutarnjih poslova Hrvatske Pavle Gaži dao tjedniku Feral Tribune.

Gaži od početka tvrdi da je kriminal u Ini postojao i da je bio zataškan…

- Sindičić i Gaži su tvrdili da je kriminal u Ini postojao, a da sam ja bio jedan od glavnih vinovnika u tim kriminalnim radnjama. Kako je Đureković, po njihovim izjavama, imao informacije o tom kriminalu, to je bio motiv da oni, koje bi njegova saznanja mogla ugroziti, naruče ili narede njegovo ubojstvo. Budući da su opširne, temeljite, stručne i dugotrajne istrage pokazale da u Ini nije utvrđen niti jedan slučaj kriminalnih radnji koje je istraživala i prijavila Savezna devizna inspekcija, u više navrata tražio sam u svom svjedočenju pred sudom u Münchenu da se prezentiraju konkretni dokazi o kojima je to kriminalnim djelima riječ.

Na koji način?

- Predložio sam da Sindičić i Gaži navedu na što su mislili kada su govorili o lopovluku u Ini, pogotovo da navedu u kojima sam ja slučajevima sudjelovao. Unatoč višestrukom ponavljanju mojih pitanja i inzistiranja da dobijem odgovor nisam dobio niti jedno obrazloženje. Nitko nije spomenuo niti jedan konkretan slučaj, čak niti one koji su zaista bili predmet istraga, kao što je, primjerice, bila kupnja plinskih cijevi za polja Molve I i II, problem reeksporta, uvoza i izvoza nafte, suradnja s američkim Dow Chemiclom. Dok je Sindičić uopćeno govorio o kriminalu u Ini, Pavle Gaži je optužio Inu da je namjerno izazvala krizu te da je plaćala sirovu naftu po puno većim cijenama kako bi se za to mogla dobiti provizija. Predložio sam da se utvrdi koja je to nafta preplaćivana, koji su je brodovi prevozili, o kojima se količinama radi, tko je radio te poslove, o kolikim je provizijama riječ i tko ih je dao, odnosno primio.

I što je rekao sud na vaš zahtjev?

- Tužiteljstvo i presuda uzele su zdravo za gotovo, bez ikakve rezerve, gotovo sve što su Sindičić i Gaži izjavljivali, nisu željeli uzeti ni u razmatranje odluke pravosudnih organa u Hrvatskoj i Jugoslaviji, legalnih institucija kao što su Hrvatska narodna banka, Udruženje naftne industrije Jugoslavije, Zagrebačke banke, Privredne banke, Privredne komore Hrvatske, sudskih vještaka te najviših državnih tijela, saveznog izvršnog vijeća te Izvršnog vijeća Hrvatske, Sabora…Tim slučajem bavile su se najviše institucije u Jugoslaviji i Hrvatskoj, sudski vještaci, stručnjaci za naftu i trgovinu s naftnim derivatima i svi su oni utvrdili i dokazali da u poslovanju Ine nije bilo kriminala, da nije bilo štete za državu niti da su se pojedinci ogriješili o zakone.

No, ključna je stvar iz sudske presude zaključak da je vaš otac naručio ubojstvo Đurekovića…Kako to objašnjavate?

- Tužiteljstvo je također, oslanjajući se na iskaz Sindičića, prihvatilo njegove tvrdnje da je Mika Špiljak zatražio od Jure Bilića da se Đureković likvidira kako bi se na taj način zaštitio njegov sin. S obzirom na donesenu presudu očito je sud prihvatio optužbe koje se zasnivaju na rekla kazala pričama ili preciznije, na onomu što je Sindičić, kako je objasnio, čuo od trećih osoba o događajima kojima nije osobno svjedočio niti im je prisustvovao.

......

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:18