GOLEMA INVESTICIJA

ISPOVIJEST MILIJUNAŠA S BEVERLY HILLSA 'Da, ja stojim iza megaprojekta na Malom Lošinju'

Mihajlo Perenčević, kojega neki smatraju najbogatijim Hrvatom, poslovni je čovjek koji je milijune zaradio na naftnom biznisu u Rusiji, a zatim je poslove proširio preko Londona do Los Angelesa gdje posljednjih godina živi, a supruga mu vodi najekskluzivnije restorane. Prvi put javno priznaje povezanost s preuzimanjem lošinjskog hotelskog diva od strane ruskih investitora te skromno tvrdi: ‘U tom projektu nema mog novca, samo utjecaja’

Prostorni plan uređenja grada Malog Lošinja, koji otvara vrata investicijama turističke kompanije Jadranka d.d., usvojen je ovih dana, a novi vlasnik tog turističkog diva, ruska banka, najavljuje da teška ekonomska situacija u Rusiji, prouzročena sankcijama, ni na koji način neće utjecati na 100 milijuna eura “teške” investicije najavljene na Malom Lošinju.

I dok Rusija tone u ekonomsku katastrofu - rubalj pada, banke dižu kamate, kombinirani učinak zapadnih sankcija i pada cijene nafte urušava i najstabilnije biznise - u zagrebačkoj tvrtki Beta ulaganje d.o.o., čiji je osnivač ruska banka, ističu da nastavljaju s projektima: širenjem lošinjskog aerodroma, gradnjom marine i golf-igrališta, podizanjem kategorija hotela...

“Investicije se nastavljaju kako je i planirano. Tvrtka je fokusirana na realizaciju aktualnog investicijskog plana Jadranke d.d. koji će kvalitetu turističke ponude Lošinja podignuti na razinu pet zvjezdica, a obuhvaća i realizaciju novih projekata, poput gradnje golf-resorta, nove marine i rekonstrukcije lošinjskog aerodroma”, najavljuju u tvrtki Beta ulaganja.

‘Ima mog utjecaja’

Osnivač zagrebačke tvrtke je ruska banka Promsvyazbanke koja je lani kupila još jedan paket dionica Jadranke d.d. pa danas posjeduje više od 96 posto te tvrtke. Banka je u privatnom vlasništvu, pa nije kao ruske državne banke pod sankcijama, ali poslovanje joj je usko vezano uz naftni sektor koji također trpi goleme gubitke.

Za Reuters su se čelnici banke jesenas pohvalili da banka profitira zbog sankcija jer im je plasman kredita porastao 30 posto otkako tvrtke ne mogu novac posuđivati u inozemstvu. No, rizik je golem, kamate te banke trenutačno iznose 18 posto, a i njezino je poslovanje usko vezano uz naftni sektor, što se tiče depozita, a i kreditnih plasmana. Sve to možda neće uzdrmati njihovo poslovanje, pa tako ni najavljenu investiciju u Jadranku d.d., ali isto tako je teško predvidjeti što će se s događati s financijskim institucijama u Rusiji, pa i samom ekonomskom situacijom.

U tvrtki Beta ulaganje na ta pitanja optimistično odgovaraju: “Kao investitor, planiramo u sljedećim godinama uložiti i dodatna sredstva. Želimo podići kvalitetu postojećih smještajnih kapaciteta, uvesti nove usluge te ojačati marketing radi iskoraka na nova tržišta, ali i za očuvanje ukupne financijske stabilnosti Jadranke”.

Hotelski kompleks i vile tvrtke Jadranka na Malom Lošinju u vlasništvu su ruske banke Promsvyaz s kojom je Perenčević povezan

Ta zagrebačka tvrtka ove je godine preuzela dodatni paket od 15.628 dionica Jadranke, “težak” 11,1 milijun kuna.

Tvrtku Beta ulaganja osnovao je ruski fond UK Promsvyaz, i to krajem 2012. u Zagrebu s ciljem ulaganja u turističke projekte na Sredozemlju. Fond UK Promsvyaz je u stopostotnom vlasništvu ruske banke, Promsvyazbanke, koja je 11. na listi ruskih banaka. Sjedište je u Moskvi, a dodatnu sigurnost daje joj to što je jedan od suvlasnika Europska banka za obnovu i razvoj, dok su većinski vlasnici braća Alexey i Dmitry Ananiev za koje se prije pisalo da su “teški” 3,4 milijarde dolara. Njihova je banka, podsjetimo, 2013. počela proces preuzimanja lošinjske tvrtke. Zagrebačka tvrtka Beta ulaganja preuzela je isprva 50,18 posto temeljnog kapitala, a poslije je otkupljivala dionice, većinom od radnika, i to po cijeni od 700 kuna. Danas raspolaže s 96,86 posto dionica Jadranke d.d. Rusko preuzimanje tvrtke dovodilo se u vezu i s poduzetnikom Mihajlom Perenčevićem koji slovi za jednog od imućnijih Hrvata. On živi na Beverly Hillsu, a bio je predsjednik Uprave ruske tvrtke Velesstroy koja je također vezana uz naftni sektor. Perenčević je godinama u Rusiji gradio naftovode, predsjednik Dmitrij Medvedev odlikovao ga je Ordenom prijateljstva, a na Malom Lošinju ljetovao je od djetinjstva. Spekuliralo se da je jedan od novih suvlasnika lošinjske tvrtke, ali Perenčević to demantira. Uspjeli smo ovih dana razgovarati s njim, iako inače zazire od medija.

Tvrdi da “nema njegova novca u kupnji Jadranke”.

“Ali ima utjecaja”, dodaje Perenčević.

Tvrdi da je u mirovini te da više nema nikakvih formalnih funkcija, pa ni u ruskoj kompaniji, a ni u hrvatskim tvrtkama.

Supruga Sonja Perenčević vlasnica je dva ekskluzivna restorana u Los Angelesu, od kojeg su jedan - Dan Tana’s - platili šest milijuna dolara

Specijalna znanja

“Skoro ću 70 godina, u mirovini sam”, uvjerava Perenčević te ponavlja da se ne voli eksponirati i da nema ništa zanimljivo u njegovu životu.

Ali, jednom se ipak eksponirao: lani u siječnju istupio je prilikom najave projekta gradnje golf-igrališta, i to dan kasnije kad su većinski paket dionica Jadranke preuzeli ruski investitori. Nametnulo se pitanje: je li Perenčević doveo ruske investitore ili sam stoji iza te investicije?

“Ne, u tom projektu nema mog novca, samo utjecaj”, ponavlja Perenčević. Pitamo ga kako se u Rusiji poduzetnici nose sa sankcijama, jesu li se odrazile na poslovanje tvrtki koje je ondje osnovao i hoće li se sve to odraziti na investicije na Lošinju.

“Nisam osnivao nikakve tvrtke u Rusiji, nisam formalno više ni na kojoj funkciji, samo sam imao specijalna znanja i radio”, kratko odgovara te dodaje da je stanje u Rusiji teško.

No, nedavno je, krajem 2014., Krčka biskupija stavila potpis na ugovor za dugogodišnji najam terena na lokaciji Matalda na Cresu gdje bi Jadranka trebala raditi golf-terene. Prvi je to korak prema realizaciji tog 50 milijuna eura vrijednog projekta. Ugovor s Krčkom biskupijom potpisan je na 50 godina, i to pod uvjetom da se svakih 50 godina postigne dogovor o naknadi za sljedećih 50 godina. Površina Matalde koju se planira obuhvatiti iznosi 318 hektara, a od 77 hektara uređenih površina, najveći dio obuhvatio bi dva golf-igrališta s 18 rupa, od kojih bi jedno trebalo biti dostupno za vrhunske profesionalne turnire. Planira se i gradnja hotela ukupnog kapaciteta 146 smještajnih jedinica te vila i bungalova za četrdesetak gosti, helidrom te crkvena zgrada. Na projektu golfa najviše se angažirao upravo Perenčević za kojega su u Hrvatskoj donedavno znali samo rijetki.

Uspio je u nas ostati prilično anoniman.

“Ne želim se eksponirati, nisam za medije”, ponavlja Perenčević.

I sve dok ruski investitori nisu ušli u Jadranku, Perenčević se nije eksponirao, a onda je uz Sanjina Šolića, predsjednika Uprave Jadranke, održao konferenciju za novinare na kojoj je najavio gradnju golf-terena. Njegovi poznanici rekli su nam tada da se angažirao jer “želi na Lošinju sagraditi nešto posebno, investirati kako bi svima bilo dobro”.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 06:44