NEDJELJNI OTKRIVA

ISPOVIJEST ŠEFICE ZRAČNE LUKE'Prikazana sam kao grabežljivica,ali ne mislim popustiti ucjenama'

Vlada je optužila za ekonomski terorizam jer je od države uzela 13 mil. kn i isplatila si 195.000 kn bonusa
Zemunik, 060810.Katica Pupic Bakrac, direktorica zadarske zracne luke.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Mišković / CROPIX

Zračna luka Zadar sve do 2010. godine bila je jedinstvena u svijetu. Ne po nečemu čime su se Zadrani mogli hvaliti, već po bizarnosti koja ju je obilježila i s kojom su tamošnji stanovnici živjeli 40 godina. Državna cesta Zadar - Zemunik, naime, presijecala je samu pistu pa bi se tako zbog svakog slijetanja aviona rampa na cesti spuštala, a vozači su mahali pilotima koji su prolazili ispred njih. U jeku sezone rampa se spuštala više od stotinu puta, a u posljednjih desetak godina cesta preko piste izazvala je više od 20 prometnih nesreća jer su se vozači često automobilima zalijetali u spuštenu rampu.

Smijenite direktoricu!

Rampa je u travnju 2010. spuštena zauvijek. Medije više nisu punili naslovi o čudnoj cesti, već priče o rušenju rekorda u Zračnoj luci, novim aviokompanijama koje su počele pristizati, milijunskim ulaganjima i jednoj uspješnoj direktorici koja je sve to pokrenula - Katici Pupić Bakrač.

- Jako sam zadovoljan radom direktorice Zračne luke Zadar i da su mi barem svi ostali direktori kao ona - tako je govorio Siniša Hajdaš Dončić, ministar prometa, u svibnju ove godine nakon održane skupštine tvrtke.

A onda, samo četiri mjeseca poslije, potpuni preokret.

- Smijenite direktoricu! - naredio je ministar Skupštini Zračne luke.

Katica Pupić Bakrač isplatila je sebi 195 tisuća kuna bonusa zbog dobrih rezultata, a to se, pak, nije svidjelo resornome ministru pa je zatražio od nje da novac vrati ili će biti smijenjena.

Direktorica je rekla da će novac vratiti samo ako joj ministar pošalje pisani naputak i da nije napravila ništa protuzakonito ni nemoralno. Budući da pisani naputak nije dobila, novac nije vratila, a ministar je inicirao njenu smjenu na idućoj sjednici Skupštine Zračne luke Zadar, koja bi se trebala održati u srijedu.

Međutim, na stranu direktorice stali su svi zaposlenici Zračne luke, njih oko 130, koji su prošli četvrtak održali i konferenciju za novinare na kojoj su nahvalili “svoju Katu”. Podršku su joj dali i zadarski župan Stipe Zrilić te gradonačelnik Božidar Kalmeta, a njen suprug Marko Pupić Bakrač, gradski vijećnik Akcije mladih i žestoki kritičar SDP-a i HDZ-a, prozvao je ministra da želi smijeniti njegovu suprugu i postaviti nekog političkog poslušnika na njeno mjesto.

Katica Pupić Bakrač nestranačka je osoba koja je već 15 godina direktorica Zračne luke i sve ove godine nijedna vlast nije tražila njenu smjenu.

Priča je, naravno, zainteresirala medije pa smo tako i mi odlučili otići u Zadar. Direktorica je bila vidno potresena i jedva je pristala na razgovor, ali ipak smo se našli u petak popodne u njezinu uredu u upravnoj zgradi Zračne luke. Teško je bilo ne primijetiti moderno uređen mali aerodromski kompleks koji puno bolje izgleda nego, primjerice, zagrebački. Zadrani kažu da nema godine kad se nešto tamo ne gradi.

‘Nevina sam’

Proširio se i uredio putnički terminal, sagrađeno je parkiralište, business lounge, proširen je duty free shop, uređeni su stajanka za zrakoplove i hangar, sagrađen je terminal za biznis avijaciju...

Zapravo je sve uređeno. Osim upravne zgrade. Između svih tih moderno uređenih terminala neugledna je prizemnica u kojoj je i ured direktorice. Veličinom se gotovo ne razlikuje od ureda ostalih zaposlenika.

Čak nema ni neki poseban natpis, pa smo se malo i gubili dok nismo našli prava vrata. Katica Pupić Bakrač dočekala nas je sva u bijelom, kao da odjećom poručuje: “Nevina sam!”

U uredu je tek jedan veći stol za sastanke i njen radni stol zatrpan dokumentima. Nema skupe tehnologije ni dizajnerskog namještaja. Na zidu su fotografije susreta s pokojnim papom Ivanom Pavlom II., uokvirena priznanja i zahvalnice. Jedno priznanje se posebno ističe - Udruženje hrvatskih menadžera i poduzetnika (CROMA) 2011. godine ovu je direktoricu proglasilo menadžerom godine.

- A znate tko je bio pokrovitelj te nagrade? - pita me Pupić Bakrač i odmah odgovara: - Tadašnji krapinsko-zagorski župan, Siniša Hajdaš Dončić.

Nasmijao sam se, iako njoj uopće nije bilo do smijeha. Dapače, stalno smo prekidali razgovor jer je bila na rubu suza.

- Jako mi je teško zbog toga što sam stavljena na stup srama, a mislim da nisam napravila ništa loše. Kada sam došla na ovo mjesto prije 15 godina, nije bilo gotovo ničega. Zračna luka je bila uništena nakon Domovinskog rata, računi su bili blokirani, radnici nisu bili primili šest plaća... Sve sam ovo zajdno s radnicima dizala iz pepela i gradila, a sada sam prikazana kao grabežljivica koja je uzela nešto što joj ne pripada. Osjećam se grozno - gotovo šaptom priča Pupić Bakrač.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:57