ŽIVOTNA PRIČA ŽUPANICE

ISTINA O LOVRIĆ MERZEL Kako je skromna bolnička radnicapostala moćnica otporna na afere

Marina Lovrić Merzel (50), sisačko-moslavačka županica, često je na meti napada: sada jer si je kupila skupi Audi A6, a prije često i zbog bizarnih razloga: zbog insinuacija da je županijskim novcem plaćala estetske zahvate ili da komunalnoj tvrtki nije plaćala odvoz smeća. Njezinu priču o uspjehu, kako je pomoćna sestra u bolnici postala moćna političarka

Prvi put otkako je županica, a ima tome već osam godina, Marina Lovrić Merzel (SDP) doživjela je ozbiljan prosvjed građana protiv sebe. Točno u podne, pred zgradom Sisačko-moslavačke županije stajala je ogorčena skupina ljudi okupljena u Facebook grupu ”Autić za županicu”. Jedan po jedan, naizgled mirno, ostavljali su dječje autiće.

- Pa nek županica ima autića koliko hoće i kakvih hoće - stajalo je u najavi prosvjeda koji je održan pod motom “Uzmite svome djetetu auto i odnesite ga sisačko-moslavačkoj županici”.

Jedan od njih je iz sinovljeve kutije, bez njegova znanja, na prosvjed donio mali srebreni model, kopiju Audija A6, upravo onakav u kakvom se već mjesec dana vozi sisačko-moslavačka županica. Upravo taj Audi, u kojem automatski mjenjač sa sedam brzina, radio s CD-om, MP3 playerom i 10 zvučnika, za kojeg će Županija dati 433.000 kuna, za Siščane, ali i ostale, postao je simbol rastrošnosti političke elite na svim razinama: od državne, preko županijske, do gradova i općina.

Nema namjeru odustati

Nekad omiljena županica, žena koja je iz te fotelje izgurala dotad nedodirljivog i moćnog Đuru Brodarca, jučer je mudro izbjegla susret s provjednicima. Obrazloženja kako joj za njezin posao treba baš takav auto, jer Sisačko-moslovačka je jedna od najraširenijih županija i za njezin obilazak treba prevaliti puno kilometara, dosad nisu dala rezultate. Prosvjednici nisu imali razumijevanja za činjenicu da za dnevne vožnje, koje često dosegnu i 250 kilometara, županica treba baš takav automobil: Audi A6 sa snažnim motorom i kožnim presvlakama.

- Čak je i Sanader pod pritiskom javnosti vratio svoj blindirani BMW, ali mi se čini kako naša županica nema namjeru odustati. To je glavni razlog što sam došao - rekao je poznati književnik, rođeni Siščanin Slavko Jendričko, koji je na prosvjed došao s dva autića. Oba je ostavio pred Županijom.

Gledajući iz perspektive Siščana, moćna županica doživjela je svoj prvi veliki politički poraz, zabivši si autogol ne samo kupnjom novog automobila u vrijeme teške gospodarske krize, nego i komentarima da njoj treba takav auto, da je ona skupe automobile imala i prije funkcije, da će narod na izborima o svemu presuditi. A Marina Lovrić Merzel zapravo ne zna za poraz otkako je u visokoj politici. Pobijedila je 2005. HDZ-ova župana Brodarca, ali je pobjeđivala i kad su je pratile optužbe za brojne afere: od one kad je prešutjela istinu o visini svoje plaće, prijavivši da prima 14.000 kuna neto iako je dobivala 19.173 kune, kad je iz proračuna platila kaznu za pogrešno parkiranje svog službenog automobila, do situacije kad ju je lokalna komunalna tvrtka stavila na popis osoba koje su zaboravile platiti odvoz smeća i otkrića da je na cjelotjedni službeni put u Rim, gdje je Županija predstavljala svoje turističke potencijale, kao suputnika povela muža. Neke od njezinih afera bile su gotovo bizarne. Među njima je i optužba s početka ove godine koju je iznio tadašnji šef oporbe u Županijskoj skupštini, HDZ-ov Željko Krapljan. On je županicu optužio da je obavila estetsku operaciju na račun poreznih obveznika.

Na te optužbe iznesene usred predizborne kampanje županica, koja odrađuje treći mandat, odgovorila je bez puno riječi. Dvije novinarke odvela je u svoj kabinet i pokazala im je ožiljke od ukupno šest zahvata koje je prošla od svoje 24. godine.

- Željela sam pokazati da nema tragova liposukcije, nego samo ožiljaka od medicinskih operacija, među kojima je i posljednji od operacije bruha ispod pupka - objasnila je. Upravo zbog takvih poteza uspješno je preživljavala sve dosadašnje afere. A njih nije bilo malo.

Prva direktorica

Marina Lovrić ove je godine napunila 50 godina. U tih pola stoljeća prošla je dugačak put spretno grabeći prilike koje su joj se pružale. Prvi posao nakon školovanja u kemijskoj školi bio joj je posao pomoćnice, servirke u sisačkoj bolnici. Na tom se poslu zadržala oko šest godina, a današnja županica ponosno ističe da je radila kao medicinska sestra. Siskom kruži priča kako je navodno tih dana zarađivala kao prodavačica i dobavljačica ženskog rublja iz Turske.

Već kad joj je bila 21 godina postala je majka. Iz tog vremena ima sina Sašu, ali i prezime Lovrić, uspomenu na prvi brak koji nije dugo potrajao. Inače, djevojačko joj je prezime bilo Sekulić.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:47