PANDEMIJA COVIDA-19

IVAN ĐIKIĆ O KORONAVIRUSU 'Cjepivo neće biti dostupno za mjesec, dva', otkrio i koliko bi u Hrvatskoj moglo biti smrtnih slučajeva

 
Ivan Đikić
 Dragan Matić / CROPIX

Znanstvenik Ivan Đikić je u HTV-ovoj emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' govorio o koronavirusu. Na pitanje hoće li se koronavirus pojavljivati sezonski, poput gripe, Đikić odgovara:

- Što više znamo to ćemo biti realniji i vidjeti koliko će on ostati ili nestati, kao što se dogodili i s nekima prije.

Već su počela i klinička ispitivanja cjepiva u koja je uključen veliki broj znanstvenika, a četvorica volontera iz Seattlea su ga i primila.

- Javnost bi trebala biti realna. Cjepivo neće biti dostupno za mjesec, dva, već možda tek za pet, šest mjeseci. Prvo moraju proći testiranja', kaže Đikić.

Osvrnuo se i na činjenicu da koronavirus najmanje pogađa djecu. Tri su moguća razloga za to.

- Više su zaštićena u pojavi simptoma, možda se zaraze ali imaju vrlo slabu sliku pa ih nismo testirali ni prepoznali. Druga teorija je da dječji imunološki sustav vrlo efikasno djeluje. I treća je da stanice djece nisu tako zarazne i djeca su zaštićena. Svi podaci govore da su najugroženiji bolesnici oni koji imaju probleme s respiratornim traktom, a drugi kriterij je dob, preko 60 godina znatno se povećava rizik smrtnosti, pojašnjava znanstvenik i poziva na oprez. Iako se virus prenosi kapljičnim putem, Đikić ističe da često preživljava i na površinama pa je potreban oprez.

Neprihvatljivima smatra tvrdnje da je koronavirus dizajniran u laboratoriju pa zatim pušten među ljude. Za to, kaže, ne postoji niti jedan podatak i riječ je o prirodnom procesu.

- Ovakve teorije su apsolutno neprihvatljive jer nema baš niti jedan podatak da je ovaj virus izašao od ikud, nego je stvoren prirodno u životinjskom svijetu. Javnost mora biti umirena, ovo je nešto što se događalo u prošlosti, događat će se u budućnosti, ali to su normalni prirodni procesi na koje moramo biti pripremljeni, rekao je Đikić za HTV.

Ukoliko smrtnih slučajeva bude i u Hrvatskoj, znanstvenik smatra da će to biti ispod 0,3 ili 0,5 posto jer zdravstveni sustav u Hrvatskoj uspješno lovi glavne širitelje virusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:05