ČLAN STOŽERA

IZOLACIJA ĆE TRAJATI DO 1. LIPNJA? Ravnatelj HZJZ-a Capak za Jutarnji: 'Smatram da će se tek tada život vratiti u normalu'

 
Krunoslav Capak
 Goran Stanzl/POOL / PIXSELL

Hrvatska i dalje bilježi linearni, a ne eksponencijalni, rast zaraženih koronavirusom, što s epidemiološke strane budi optimizam. Broj novozaraženih je manji nego dan prije kada je tijekom 24 sata oboljela 71 osoba: u nedjelju je broj novoobljelih u protekla 24 sata iznosio 56, tako da je ukupno 713 potvrđenih oboljenja.

Crna statistika se popela na šest umrlih. Tijekom dana u KB-u Dubrava život je izgubio muškarac (rođen 1936.) koji je zbog moždanog udara već bio u teškom stanju. Dosad je iz bolnice otpušteno 52 zdravih pacijenata.

Loša vijest

Ono što nije dobra vijest jest da je broj osoba spojenih na mehaničku ventilaciju porastao na 26, što je u odnosu na 17 osoba, koliko ih je na respiratoru bilo u subotu popodne, rast veći od 50 posto.

- Sve osobe koje su na respiratoru imaju teški oblik bolesti i većina može biti kritično. U Klinici “Dr. Fran Mihaljević” očekujemo još jedno stavljanje na respirato - upozorila je dr. Alemka Markotić. Bolest se sada širi i na stariju populaciju koja je, uz kronične bolesnike, najugroženija.

U Zaraznoj bolnici još nitko nije skinut s respiratora, a obično ljudi na respiratoru provedu sedam do deset dana. Upravo strašno brzi rast broja oboljelih, nedostatak respiratora i manjak zdravstvenog osoblja u nekim je zemljama doveo do bujanja epidemije, a rigoroznim mjerama koje su na snazi u Hrvatskoj se nastoji izbjeći takav scenarij i dobiti na vremenu kako bi pritisak na zdravstveni sustav bio ravnomjerniji. No, dokad bi mjere mogle trajati?

Projekcije

- Takvih projekcija nemamo. Radili smo samo procjene prema talijanskim modelima, kao najcrnjem scenariju, kako bismo vidjeli imamo li dovoljno respiratora i kreveta. I tu možemo reći da bi svega bilo dovoljno. Smatram osobno da će tek početkom lipnja biti bolja situacija te da će se tada početi normalizirati život - odgovorio nam je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. - Sunce je pozitivno. Virus ubijaju UV zrake, a što se tiče izdržljivosti, virus umire na 70 stupnjeva u samo par sekundi - rekao je.

Tako razmišljaju i britanski stručnjaci koji također tvrde da bi rigorozne mjere morale trajati do lipnja. Prema njihovim projekcijama, ukinu li se stroge mjere sredinom travnja, kratkotoročno će doći do opadanja broja težih bolesnika koji zahtijevaju intenzivnu skrb, no već do sredine srpnja pritisak će biti ogroman.

Ako se sve mjere ukinu početkom lipnja, pritisak će do sredine srpnja opet biti velik, odnosno gotovo jednak kao i da su mjere ukinute u travnju. No, ako se stroge mjere održe do početka šestog mjeseca, a i nakon toga se nastavi sa zabranom okupljanja i održi navika što je moguće veće socijalne distance, pritisak na zdravstveni sustav bit će u narednim mjesecima konstantno nizak.

- Ovo je kriza koja će potrajati, a moja je procjena da ćemo imati nekoliko tisuća oboljelih, smrtnost u skladu sa zemljama koje nemaju crne scenarije te da će zbilja ljeto donijeti bolja vremena - zaključio je Capak.

Ministar Davor Božinović, šef Stožera, rekao je da četvero policajaca ima koronavirus, 99 ih je u samoizolaciji, a za 25 je prošla samoizolacija. - Što se tiče kršenja samoizolacije, imamo 3402 dojave, a kod 893 je kršenje utvrđeno - kazao je Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvjestio je da je danas u 14.20 sati u Zagreb direktnom linijom iz Šangaja dopremljeno 16 tona medicinske opreme. Ovako dugo trajanje mjera imat će izravan utjecaj na gospodarstvo.

- Dosadašnje iskustvo Kine, u kojoj se, nakon karantene, počinje obnavljati gospodarski život, ukazuje na spor oporavak - kaže makroekonomist Goran Šaravanja. Dodaje kako bi Hrvatska, čak i da je nekim slučajem izbjegla epidemiju, završila u recesiji jer se njeni vodeći vanjskotrgovinski partneri i tržišta s kojih nam dolazi većina turista, poput Italije, Njemačke, Austrije ili Slovenije, nalaze u “lockdownu”.

- Bojim se da bi pad BDP-a mogao biti veći nego 2009. - upozorava.

I Zrinka Živković Matijević, makroekonomistica Raiffeisena, ističe kako će posljedice biti veće što duže kriza bude trajala. Hrvatska krizu, kaže, ponovno dočekuje nespremna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:17